Zalej ciepłą wodą, odczekaj, a potem podlej palmę

Zalej ciepłą wodą, odczekaj, a potem podlej palmę

Dodano: 
Palma areka – jeszcze rok temu mieściła się na parapecie
Palma areka – jeszcze rok temu mieściła się na parapecie Źródło:Dom WPROST.pl / Magda Grefkowicz
Domowa odżywka do palm. Nic nie kosztuje, a dzięki niej roślina nabierze sił. Palma wypuście nowe liście, a salon zacznie przypominać dżunglę.

Jesień i zima to trudny czas dla roślin tropikalnych, które uprawiamy we wnętrzach. Rośliny te do prawidłowego rozwoju potrzebują dużej wilgotności powietrza, a także dość wysokich temperatur – warunków, jakie mają zapewnione w naturze. Podczas zimowych miesięcy naszym palmom szkodzą zimne przeciągi, deficyt naturalnego światła i centralne ogrzewanie, którego skutkiem jest suche powietrze. Co możemy zatem zrobić, by wspomóc ich rozwój? By sprawić, że palma zacznie wypuszczać nowe liście, a starszym nie będą zasychały końcówki?

Domowa odżywka do palm domowych, którą można stosować zimą

Zimowe nawożenie roślin należy robić ostrożnie i z rozwagą. Eksperci odradzają stosowanie jesienią i zimą kupnych nawozów i zalecają wzmacnianie roślin odżywkami domowymi, których działanie jest skuteczne, acz dużo łagodniejsze. Mają także inne zalety – są ekologiczne oraz nie kosztują wiele, bo najczęściej przygotowujemy je z domowych odpadków, przypraw lub produktów spożywczych.

Czytaj też:
Połóż ten kuchenny odpad na dnie doniczki z paprocią, zmieszaj z glebą albo zalej wodą

Odżywka ze skórek bananów

Odżywka ze skórek bananów jest bardzo często stosowana do wzmacniania różnego rodzaju roślin doniczkowych. Obok odżywki z fusów kawy (stosowanej do roślin preferujących kwaśne środowisko), to chyba najpopularniejszy domowy nawóz. Nic w tym dziwnego. Jest bogata w potas, fosfor, azot i inne niezbędne do prawidłowego rozwoju roślin składniki odżywcze.

Jak zrobić domowy nawóz ze skórek bananów?

By przygotować ekologiczną odżywkę do palm doniczkowych ze skórek banana, będziemy potrzebować skórki dużego banana i wody (ok. pół litra). Skórkę kroimy na centymetrowe paski, po czym zalewamy ciepłą wodą. Najwygodniej będzie to zrobić w słoiku, który można zakręcić. Całość ostawiamy na dwa-trzy dni, by składniki odżywcze ze skórek przeniknęły do wody. Następnie całość przecedzamy, skórki wyrzucamy, a bananową wodę rozcieńczamy odstaną czystą wodą w proporcji 1:1. Teraz możemy podlać naszą palmę.

Jak podlewać palmy domowe?

Palmę podlewamy obficie, lecz dopiero wówczas, gdy wierzchnia warstwa podłoża w doniczce zdąży przeschnąć. Do podlewania wykorzystujemy odstaną wodę w temperaturze pokojowej. Lejemy ją dookoła rośliny, by równomiernie nawodnić całą bryłę korzeniową. W ten sam sposób odżywiamy naszą palmę. Palmę powinniśmy także zraszać – to ważny zabieg w pielęgnacji palm. Zimą, gdy końcówki liści zasychają, możemy także raz na jakiś czas robić palmie prysznic w łazience.

Najpopularniejsze gatunki palm domowych

Daktylowiec kanaryjski

Palma karłatka

Palma kencja

Palma areka

Sagowiec odwinięty

Palma koralowa
Czytaj też:
Po tej domowej odżywce odżyje nawet na wpół uschnięty storczyk!
Czytaj też:
Wyjmuję z lodówki, mieszam z wodą i podlewam kwiatki. Nigdy już nie kupię nawozu do roślin w sklepie