Stan deweloperski. Tu przestrzeń organizują rusztowania

Stan deweloperski. Tu przestrzeń organizują rusztowania

Dodano: 
Venue 54 pop up Restaurant, Ryga. Projekt: Open AD
Venue 54 pop up Restaurant, Ryga. Projekt: Open AD Źródło:serwis prasowy / Alvis Rozenbergs
Lokal działa w niewykończonym apartamencie. Tymczasowość jest wpisana w założenie projektu, bo w każdej chwili na mieszkanie może znaleźć się kupiec.

Wszystko zaczęło się, gdy uznany na Łotwie szef kuchni Inars Birmanis postanowił otworzyć kolejną restaurację. Wyjątkową, bo na jakiś czas. Wyjątkową, bo zlokalizowaną w niewykończonym mieszkaniu w nowoczesnym apartamentowcu Philosophers Residence w centrum Rygi.

Z najwyższego piętra

Z okien knajpki rozciąga się zjawiskowy widok na miasto i szeroką w tym miejscu Dźwinę, która zaraz wpada do Bałtyku. Rozwiązania projektowe i materiały wykończeniowe (chociaż to zbyt mocno powiedziane) podkreślają tymczasowość gastronomicznego przedsięwzięcia oraz żartobliwie i bardzo pięknie interpretuje koncepcję zrównoważonego rozwoju.

Venue 54 pop up Restaurant, Ryga. Projekt: Open AD

To miejsce to dowód, że luksus nie zawsze idzie w parze z wysokim budżetem. Przede wszystkim dzięki wyobraźni architektów z pracowni Open AD i zastosowaniu (dosłownie na każdym kroku) filozofii upcyclngu.

Venue 54 pop up Restaurant, Ryga. Projekt: Open AD

To już kolejny lokal, który dla Inarsa Birmanisa projektuje Open AD. Wcześniejsza współpraca miała miejsce ponad dekadę temu. Wówczas powstał wegetariański Dzīvoklis 19. Też miał mieć formułę pop-up. Wiemy, że istnieje do dziś.

Jak na parapetówce

Szef kuchni Inars Birmanis pragnie, by klienci jego lokali czuli się jakby przyszli do niego do domu. Więc wybór zwykłego mieszkania do urządzenia w nim restauracji miał głębszy sens. Deweloperzy z zadowoleniem przyjęli ten pomysł. Problem polegał jednak na tym, że w każdej chwili mógł pojawić się kupiec. – Nieznana przyszłość i niestabilność inwestycji zainspirowała nas do stworzenia koncepcji projektu – mówią architekci Open AD.

Venue 54 pop up Restaurant, Ryga. Projekt: Open AD

Rozwiązania są niedrogie, elastyczne i łatwe w transporcie. Są ucieleśnieniem idei ponownego wykorzystania – upcyclingu. Gdy kuchnia już wyda ostatni posiłek, a ostatni goście zamkną za sobą drzwi, wszystko ma szansę na drugie życie.

Venue 54 pop up Restaurant, Ryga. Projekt: Open AD

Od kierownika budowy

– Pozyskaliśmy ścinki i resztki materiałów budowlanych, które posłużyły nam zarówno jako inspiracja, jak i materiały wykończeniowe. Większość mebli została wykonana samodzielnie podczas nieformalnych warsztatów (na miejscu) prowadzonych pod kierunkiem Zane Tetere-Sulce – wspominają architekci.

Venue 54 pop up Restaurant, Ryga. Projekt: Open AD

Przez kilka tygodni zespół projektantów, sam szef kuchni, jego przyjaciele-rzemieślnicy Aldis Buss i Agnese Landrate pracowali ramię w ramię, kreując nową rzeczywistość. Rusztowanie pełni zarówno funkcję parawanu, jak i wertykalnego ogródka (jednym z założeń konceptu knajpki była uprawa warzyw i ziół na miejscu), a pokrowce na krzesła uszyte są z worków na gruz. Przy stole goście z pewnością zauważą kontrast między eleganckim, uporządkowanym nakryciem i podaniem, a kreatywnym „chaosem” przestrzeni wokół.

Galeria:
Restauracja Venue 54

Venue 54 w Rydze to projekt, który charakteryzuje się kreatywnością. Przesiąknięty jest duchem współpracy i odpowiedzialnością za środowisko.

Czytaj też:
Ukojenie dla zmysłów. Ziedlejas, łotewskie uzdrowisko przyrodnicze
Czytaj też:
House Hotel Old Tbilisi celebruje gruzińską kulturę i tradycję. Tu nie istnieje wczoraj i dziś.