Górski hotel otoczony dziką naturą. Projekt sławnej w Europie pracowni

Górski hotel otoczony dziką naturą. Projekt sławnej w Europie pracowni

Dodano: 
Hotel Olympic we włoskich Dolomitach
Hotel Olympic we włoskich Dolomitach Źródło: Alex Filz
Rzadko spotyka się projekt tak doskonały. Architekci zrobili wszystko, by wpisać bryłę architektury w  surowy krajobraz włoskich Dolomitów.

Hotel, który podziwiamy, zaprojektowała włoska pracownia NOA z siedzibą w Bolzano. Architekci specjalizują się w „architekturze górskiej” i rokrocznie realizują spektakularne obiekty rekreacyjne we włoskich Dolomitach. Znani są na całym świecie z podejścia do kwestii zrównoważonego rozwoju, a także szacunku dla natury. To ona jest dla nich inspiracją. Dzika przygoda północnych Włoch wyznacza im kierunek i sposób myślenia o architekturze.

Hotel Olympic we włoskich Dolomitach. Profil dachu powtarza linię górskiej grani, która góruje ponad obiektem

We wszystkich hotelowych pokojach wykorzystano lokalne gatunki drzew: modrzew i dąb

Pokoje mają nie tylko taras, lecz również wewnętrzne patio, które dodatkowo doświetla pomieszczenie

Sauna oddalona jest nieco od głównego założenia hotelowego. To podwyższona konstrukcja z widokiem na korony drzew na poziomie wzroku

Budynek sauny wykonano w całości z drewna, obłożono modrzewiem z zewnątrz, a wewnątrz – świerkiem impregnowanym czarnym woskiem. Prowadzi do niego podwieszona nad ziemią drewniana kładka

Lokalizacja sauny miała zapewnić zapierające dech w piesiach widoki. Tak też się stało

Spektakularna przebudowa hotelu

Projekt przebudowy niewielkiego hotelu z lat 60. XX wieku został cudownie zintegrowany z otaczającym go krajobrazem. Jego dach bawi się profilem gór, wewnętrzne patio pozwala wsłuchać się w ciszę, podwieszona ścieżka wiodąca do sauny zapewnia dreszczyk emocji. Okna pokoi wychodzą na grań i alpejską łąkę, co jak podkreślają architekci, zapewnia gościom szczerą więź z naturą. Całości niezwykłej koncepcji architektonicznej dopełnia wspomniana już sauna z widokiem na las w dolinie Val di Fassa.

Projekt zatopiony w naturze

Przebudowa obiektu nie dotyczyła jedynie kosmetycznych poprawek fasady. Dobudowano całe skrzydło (którego dach powtarza linię szczytów, które górują nad hotelem), tak, by okna pokoi nie wychodziły na drogę krajową, a górskie zbocze opadające łagodnie aż do potoku Avisio. – Główny nacisk położyliśmy tu na bezpośredni kontakt z naturą, co potwierdzają również użyte przez nas materiały wykończeniowe, a także projekt elewacji nawiązujący do panoramy gór, tarasy i patio wewnętrzne, które jest częścią większych pomieszczeń – mówią architekci.

Drewniana sauna, fasada, w kolorze skał

Nawet paleta barw użytych w projekcie materiałów wykończeniowych nawiązuje do otaczającego krajobrazu. Ściany zewnętrzne otynkowano na szaro, w kolorze okolicznych grani i skał. Elewację sauny natomiast wyłożono drewnem pochodzącym z lokalnych lasów. Nie bez znaczenia pozostaje również fakt, że część konstrukcji wkopano w podłoże. To maksymalnie zmniejsza jej objętość i ingerencję architektury w otoczenie.

Czytaj też:
Igraszki z horyzontem. Spektakularny projekt w Tyrolu
Czytaj też:
Przytulne wnętrza w domu z bali. Drewniana kuchnia – marzenie!