Nostalgia po sezonie. Parterowy dom projektu Norm Architects

Nostalgia po sezonie. Parterowy dom projektu Norm Architects

Dodano: 
Pavilion House, proj. Norm Architects
Pavilion House, proj. Norm Architects Źródło: serwis prasowy / Norm Architects
Wakacyjny dom w Suffolk zaprojektowano tak, by z każdego okna podziwiać okolicę. Jego prosta forma i przeszklone ściany w niczym nie przeszkadzają okolicznym łąkom i wznoszącym się nad nimi mgłom.

Rozświetlone wieczorami okna nie sprawiają również problemu nietoperzom śmigającym nad podwórkiem tuż po zmierzchu. Mieszkają w starej stodole, która wydaje się trwać na łące od zawsze. Oto Pavilion House, dom gdzieś na bezdrożach Anglii, zaprojektowany przez studio Norm Architects.

Jesienny i nostalgiczny. Parterowy dom zaprojektowany przez Norm ArchitectsJesienny i nostalgiczny. Parterowy dom zaprojektowany przez Norm Architects

Spokój i prostota – taka była strategia architektów podczas tworzenia koncepcji Pavilion House. Za wszelką cenę nie chcieli, by budynek odwrócił uwagę od naturalnego otoczenia i zakłócił zastaną delikatną równowagę. – Architektura tego budynku jest pełna pokory. Potwierdza, że najistotniejsza w tym projekcie jest natura wokół – mówią architekci. - Projekt domu opiera się na przejrzystości; natura staje się integralną częścią wnętrza – kontynuują architekci z Norm Architects. – Dom nie próbuje z nią konkurować. Zamiast tego oprawia przyrodę w ramy.

Jesienny i nostalgiczny. Parterowy dom zaprojektowany przez Norm ArchitectsJesienny i nostalgiczny. Parterowy dom zaprojektowany przez Norm Architects

Długa, smukła forma budynku stoi na podium z ciemnego bazaltu, które pełni jednocześnie funkcję tarasu wokół. – Pawilon otoczony baśniowym krajobrazem, musi stać dumnie, dlatego opasaliśmy go wstęgą ciemnego kamienia – mówią Norm Architects. Przeciwwagą dla bazaltu jest potężny nawis płaskiego dachu z górującym nad nim kamiennym kominem.

Jesienny i nostalgiczny. Parterowy dom zaprojektowany przez Norm ArchitectsJesienny i nostalgiczny. Parterowy dom zaprojektowany przez Norm Architects

Powierzchnię ścian zewnętrznych pomiędzy olbrzymimi przeszkleniami obłożono pionowymi deskami drewna modrzewiowego pochodzącego z lokalnych lasów. Podobnie jest we wnętrzu, to one nadają rytm kolejnym oknom w jadalni i kuchni oraz w sypialni na drugim końcu domu.

Jesienny i nostalgiczny. Parterowy dom zaprojektowany przez Norm Architects


Część dzienna jest otwarta i zorganizowana wokół ceglanego rdzenia – pieca opalanego drewnem. Oddziela on salon i jadalnię. Nie ma zbędnych ścian, drzwi, podziałów. – Przejścia pomiędzy funkcjami poszczególnych części domu są płynne – wyjaśniają architekci. – Gdziekolwiek nie skierujesz wzroku, tam i tak oszołomi cię natura, architektura budynku nie będzie w tym żadną przeszkodą.

Jesienny i nostalgiczny. Parterowy dom zaprojektowany przez Norm Architects

Architekci z Norm Architects wykończyli wnętrza Pavilion House w jasnych kolorach. Białe są ściany, podłogi drewniane, tak jak i meble. By stworzyć „sanktuarium” w łazience, zastosowano ciemniejsze barwy. Polerowany beton wprowadza do wnętrza harmonię i spokój.

Jesienny i nostalgiczny. Parterowy dom zaprojektowany przez Norm Architects

W dobudówce, która wystrojem nawiązuje do głównego domu, znajduje się sypialnia i łazienka, a także niewielka sauna i pomieszczenia gospodarcze. Zastana stodoła, która wcześniej dominowała w krajobrazie została zaadoptowana na świetlicę. Konstrukcję wyposażono w panele słoneczne i urządzenia do zbierania wody deszczowej.

Czytaj też:
Projekt: własny dom. Szybko, sprawnie, bez problemu
Czytaj też:
Wysokość bramy garażowej. Najczęściej spotykane wymiary bram garażowych

 0

Czytaj także