Nowy Jork – dom pod magnolią

Nowy Jork – dom pod magnolią

Dodano: 
Wnętrza domu na Brooklynie, projekt BAAO Architects
Wnętrza domu na Brooklynie, projekt BAAO Architects Źródło: Francis Dzikowski / OTTO / v2com
Zobaczcie, jak architekci z pracowni BAAO poradzili sobie z rozbudową domu, w którym najważniejszą rolę odgrywało drzewo w ogrodzie!

Ten dom znajduje się przecznicę od kanału Gowanus w Carroll Gardens na Brooklynie. Czteroosobowa rodzina – mąż i żona pracujący w branży wydawniczej, oraz ich dwie córki, mieszkała tu przez dziesięć lat, nim podjęła decyzję o rozbudowie. Potrzebna była większa kuchnia, a dziewczynkom przydałyby się obszerniejsze i wygodniejsze pokoje.

Wnętrza domu na Brooklynie, projekt BAAO ArchitectsWnętrza domu na Brooklynie, projekt BAAO Architects

Głównym problemem podczas prac projektowych i budowlanych była troska o rosnącą w ogrodzie magnolię spodkową – właściciele chcieli mieć pewność, że nie zabraknie jej światła i nie będzie morderczego nacisku na korzenie (to zabija drzewa, dlatego nie wolno parkować zbyt blisko nich). Architekci z pracowni BAAO Architects zaproponowali, by zarówno taras na parterze jak i na pierwszym piętrze wyciąć w łuk, co zapewni drzewu optymalne warunki życia.

Wnętrza domu na Brooklynie, projekt BAAO ArchitectsWnętrza domu na Brooklynie, projekt BAAO ArchitectsWnętrza domu na Brooklynie, projekt BAAO Architects

Dwustronny regał

Przestrzeń na parterze została otwarta, zaprojektowano tu pojemne zabudowy – niestandardowa, bo dwustronna szafa przy wejściu zapewnia miejsce do przechowywania książek, butów i kluczy. Schody zostały naprawione, a otwór między kondygnacjami poszerzony, dzięki czemu także i tędy wpada naturalne światło.

Wnętrza domu na Brooklynie, projekt BAAO ArchitectsWnętrza domu na Brooklynie, projekt BAAO ArchitectsWnętrza domu na Brooklynie, projekt BAAO Architects

Nad starym, opalanym drewnem kominkiem powieszono współczesne lustro projektu Bower Studio. Kuchnię wyposażono meblami w ciepłym odcieniu bieli, co pasuje do rustykalnej sosnowej podłogi. Jadalnię umieszczono w dobudówce, jest tu ławka przy oknie z widokiem na ogród.

Wnętrza domu na Brooklynie, projekt BAAO ArchitectsWnętrza domu na Brooklynie, projekt BAAO Architects

Marokańskie inspiracje

Nowe stalowo-drewniane schody prowadzą z ogrodu do salonu. Na tym poziomie znajduje się mała kuchnia (imprezowa) oddzielona od pozostałej przestrzeni filcową zasłoną. Na co dzień służy mężowi jako domowe biuro. Jest tu też zielona łazienka wyłożona płytkami Zellige, inspirowanymi tradycyjną marokańską ceramiką.

Wnętrza domu na Brooklynie, projekt BAAO ArchitectsWnętrza domu na Brooklynie, projekt BAAO ArchitectsWnętrza domu na Brooklynie, projekt BAAO Architects

W trosce o zieleń

Płyty z niebieskiego kamienia prowadzą na kolejny taras położony na tyłach ogrodu i do cedrowej zadaszonej ławki. Słaba gleba i wysoki poziom wód gruntowych wymusiły użycie pali do podparcia rozbudowanej części domu. Skonsultowano się więc z arborystą (specjalistą od drzew) w celu określenia rozmiaru i położenia dobudówki, tarasu przy domu oraz tarasu ogrodowego, a także zatrudniono konsultanta ds. roślin, który pomógł wybrać odpowiednie rodzime gatunki do ogrodu.

Galeria:
Wnętrza domu na Brooklynie, projekt BAAO Architects

Barker Associates Architecture Office (BAAO Architects)

Wielokrotnie nagradzana multidyscyplinarna pracownia z siedzibą w Nowym Jorku, koncentrująca się na badaniu zależności materiałowych i przestrzennych oraz relacji między mieszkańcami a środowiskiem zabudowanym. Ostatnie nagrody to między innymi AIA New York i AIA Brooklyn Queens Design Award Certificates of Merit dla Maple Street School. Spekulacyjny projekt Chromatic Energy Landscape został finalistą Inicjatywy Land Art Generator i otrzymał wyróżnienie w konkursie Architizer A+ Awards.

Czytaj też:
Projekt wnętrz. Klimat Nowego Jorku
Czytaj też:
Urocze wnętrza w starym domu rybaka – możesz w nich zamieszkać!

 0

Czytaj także