Spotkanie sąsiadów – projekt mikrobrowaru

Spotkanie sąsiadów – projekt mikrobrowaru

Dodano: 
Lokal dla miłośników piwa, projekt Atelier L'Abri
Lokal dla miłośników piwa, projekt Atelier L'Abri Źródło:Raphaël Thibodeau / serwis prasowy / v2com
Piwiarni jest wiele, ale ta jest niezwykła. I nie chodzi o efektowny wystrój, lecz o DNA. Wszystko tutaj zostało zrobione lokalnie!

Położony w dzielnicy Mile-Ex w Montrealu, lokal Le Relais Boréale to miejsce spotkań i degustacji miłośników piwa. Jest jednocześnie powrotem do domu marki Les Brasseurs du Nord, pioniera mikrobrowarów z Quebecu, która 35 lat temu warzyła swoje pierwsze piwa właśnie tutaj. Poproszona o projekt pracownia L’Abri ma siedzibę kilka przecznic dalej. Architekci dostali zadanie stworzenia przestrzeni dla sąsiadów.

Lokal dla miłośników piwa, projekt Atelier L'Abri

Tradycja piwnego ogródka

Architekci L'Abri przekształcili komercyjną przestrzeń z betonu i szkła w narożniku kompleksu Fabrik8 w warzelnię piwa i ciepłą jadalnię mogącą pomieścić 60 osób. Podwójna wysokość wnętrza pozwoliła na stworzenie antresoli nad komorami chłodniczymi, w których znajdują się beczki z piwem. Fermentory ze stali nierdzewnej są na górze, w pełni widoczne za dużą szklaną ścianą w dębowej ramie. Wieczorami, gdy są podświetlone, wyglądają fantastycznie!

Lokal dla miłośników piwa, projekt Atelier L'AbriLokal dla miłośników piwa, projekt Atelier L'Abri

W części degustacyjnej zaokrąglone rogi baru pozwalają usiąść tak, by łatwiej było prowadzić rozmowy. Ta długa lada z szesnastoma kranami jest punktem powitalnym, tuż przy wejściu do browaru. Idąc w kierunku warzelni, odwiedzający odkrywają duży ciemnoniebieski stół w charakterystycznym kolorze Boréale – to nawiązanie do tradycji Biergarten, typowego niemieckiego ogródka piwnego.

Lokal dla miłośników piwa, projekt Atelier L'Abri

Wykorzystanie naturalnych materiałów, takich jak rodzime drewno, lokalny granit i wapienny tynk, a także delikatne oświetlenie, przyczyniają się do ocieplenia atmosfery części restauracyjnej. Duże rośliny, ściana winorośli są ukłonem w stronę natury i niezmierzonych kanadyjskich lasów.

Lokal dla miłośników piwa, projekt Atelier L'AbriLokal dla miłośników piwa, projekt Atelier L'Abri

Ekologia w praktyce

Mikrobrowar nawiązał współpracę z firmą, która z młóta – produktu ubocznego powstającego w browarze podczas produkcji piwa – wytwarza mąkę dla lokalnych piekarni. W projekcie wykorzystano używany sprzęt, w tym zbiorniki browarnicze oraz materiały. Wszystkie meble i oświetlenie pochodzą z rynku lokalnego – architekci z L’Abri i specjaliści Construction Modulor podjęli współpracę z tutejszymi rzemieślnikami.

Studio Botté zaprojektowało i wyprodukowało elementy świetlne ze zrecyklingowanych materiałów, wykorzystując między innymi stare kopuły latarni z Montrealu i butelki po alkoholu. Stoły i krzesła to ręcznie wykonane dzieła stolarza Inata. Drewno użyte do stworzenia niebieskich elementów i zewnętrznych ławek pochodzi od Bois Public, organizacji, która odzyskuje i ponownie wykorzystuje drewno z powalonych jesionów montrealskich. Granit na lady przywieziono z kamieniołomu oddalonego o niecałe trzy godziny jazdy od miasta.

Galeria:
Lokal dla miłośników piwa, projekt Atelier L'Abri

Atelier L'Abri

Firma architektoniczno-budowlana z siedzibą w Montrealu. Dzięki podejściu „projektuj i buduj”, L’Abri dostarcza projekty pod klucz. Specjalizuje się w budownictwie ekologicznym, zdrowym i zrównoważonym. Opowiada się za innowacyjnymi rozwiązaniami architektonicznymi, promuje architekturę mającą wywoływać dobre samopoczucie. Projekty L’Abri są zdecydowanie współczesne, niepowtarzalne i na ludzką skalę.

Czytaj też:
Projekt kuchni. Na co zwrócić uwagę? Porady i inspiracje
Czytaj też:
Czego pragną milenialsi? Profil klienta baru