Nowoczesne mieszkanie z kolorowymi akcentami

Nowoczesne mieszkanie z kolorowymi akcentami

Dodano: 
Mieszkanie z granatowymi akcentami, projekt BFDO Architects
Mieszkanie z granatowymi akcentami, projekt BFDO Architects Źródło: Amy Barkow / serwis prasowy v2com
W tym mieszkaniu jest mnóstwo pomysłów: granatowe ściany, wewnętrzne przeszklenia, sufit z drewna, który z otwartej przestrzeni wizualnie wydziela kuchnię. Nic tylko się inspirować!

Właściciele – rodzina z dwójką dzieci – mieszkali tutaj od ponad dekady. Wreszcie zdecydowali, że nadszedł czas na remont! Projekt zlecili architektom z pracowni BFDO. Najważniejsza zmiana dotyczyła przekształcenia wysokiej piwnicy w pokój rodzinny, a to pociągało za sobą przebudowę korytarza i dodanie schodów. Powiększono też strefę wejścia, bo to tej pory mieszkańcy potykali się o buty, plecaki i sprzęt sportowy, teraz mogą wszystkie te rzeczy chować w wygodnej szafie.

Miejsce do pracy za przeszkleniem

W strefie dziennej też zaszły zmiany: ścianki działowe zostały usunięte – kuchnię otworzono na salon i jadalnię. Ale właściciele chcieli, by mimo to zachowała odrębność, dlatego sufit pokryto drewnem.

Jadalnia z aneksem biurowym
W głębi jadalni udało się wygospodarować wnękę na miejsce do pracy. Oddzielone zostało niestandardową przegrodą ze szkła w czarnej stalowej ramie

 

Otwarta kuchnia nabrała rozmachu!
Drewno na podłodze i drewno na suficie – ta stylistyczna klamra sprawia, że kuchnia, chociaż jest otwarta, zachowała odrębny charakter


 

Blaty o wzorze marmuru zawsze wyglądają stylowo
Marmur i granat to dobrana para, do tego odrobina czerni i naturalne drewno. Zestawienie idealne


Granatowe ściany w korytarzu
W strefie wejścia podłoga jest z czarnego łupka, dopiero dalej przechodzi w drewno. Drogę wgłąb mieszkania wskazuje granatowa ściana


Przytulna sypialnia rodziców cała w błękicie
Prostota i wygoda – o to chodziło! Delikatny błękit nastraja romantycznie


 

Pokój nastolatki
Córka właścicieli zażyczyła sobie, by jej sypialnię pomalować na kolor wrzosu. Zestawiony z pudrowym różem tapicerowanego zagłówka daje bardzo dziewczęcy efekt


Łazienka w stylu loftowym

W łazience dzieci powtórzono patent na ten sam kolor podłogi i sufitu, w tym przypadku jest to czerń bardziej pasująca do stylu inspirowanego loftem. Płytki marki Nemo

Schody do nowej części mieszkania

 Na końcu korytarza zbudowano schody prowadzące do dawnej piwnicy. Dziś, oprócz pokoju telewizyjnego, są w niej pralnia i magazynek

Pokój telewizyjny – nowa jakość
Wykorzystanie piwnicy na pokój telewizyjny było strzałem w dziesiątkę. Można tu hałasować, oglądać mecze i koncerty, nie przeszkadzając pozostałym domownikom

W jadalni powstał... przeszklony gabinecik. Stalowo-szklana przegroda tworzy barierę dźwiękową, a jednocześnie przepuszcza światło. Stal spowija również słup konstrukcyjny, pojawia się w oprawie oświetleniowej w jadalni oraz w formie półki nad kuchennym blatem. A motyw kratownicy znajdziemy ponownie w łazience dla dzieci – tutaj występuje w roli parawanu nawannowego.

Prywatne przestrzenie położone są wzdłuż długiej ściany pomalowanej na ciemnoniebiesko-szary kolor. Przy głównej sypialni dodano nową wannę. Sypialnię dziecięcą na końcu korytarza pomalowano na odcienie bzu i szarości.

Mieszkanie z granatowymi akcentami, projekt BFDO Architects

BFDO Architects – projektują wnętrza, w których dobrze się żyje

Wielokrotnie nagradzana multidyscyplinarna pracownia z siedzibą w Nowym Jorku. Architeci z BFDO podkreślają, że koncentrują się na badaniu relacji między mieszkańcami a środowiskiem zabudowanym – dopiero, gdy zdobędą tę wiedzę, rozpoczynają projektowanie. Ostatnie nagrody to między innymi AIA New York i AIA Brooklyn Queens Design Award Certificates of Merit dla Maple Street School. Projekt Chromatic Energy Landscape został finalistą Inicjatywy Land Art Generator i otrzymał wyróżnienie w konkursie Architizer A+ Awards.

Czytaj też:
Granatowe kuchnie: trend 2023. Pomysły, inspiracje, aranżacje
Czytaj też:
Wspólny dom – pomysł młodych na własne mieszkanie!