Przyznajcie się, u was w domu także zdarza się wyrzucać pieczywo. Nie róbcie tego. Lepiej wykorzystajcie suche kromki do zrobienia ekonomicznego i naturalnego nawozu, z którego korzystały także nasze babcie. Czas przypomnieć ten prosty, składający się tylko z dwóch składników przepis.
Jakie rośliny nawozimy nawozem z suchego chleba
Nawóz z chleba i bułek, które nie nadają się już do jedzenia, znakomicie sprawdza się do zasilania pomidorów, ogórków i kwiatów. Stosuje się go od marca w okresie najintensywniejszego wzrostu roślin. Samodzielnie zrobiony nawóz zapewni roślinom niezbędne składniki odżywcze, dzięki którym będą szybko i zdrowo rosły, owocowały i kwitły.
Nawóz z chleba, dlaczego jest skuteczny
Nikt nie lubi marnować jedzenia. Dlatego proponujemy prosty sposób na wykorzystanie suchego pieczywa: nawóz do roślin. Bułki i chleb bogate są w białka, aminokwasy oraz witaminy i pierwiastki śladowe. Wszystko to będzie pobudzało rośliny do szybkiego i zdrowego wzrostu. Także drożdże, które ma w sobie zakwas chlebowy, są dobre dla roślin: aktywują pożyteczne bakterie glebowe oraz neutralizują patogeny.
Nawóz z chleba, na co go stosować
Nawozu z chleba warto używać w początkowej fazie wzrostu roślin, szczególnie warzyw – pomidorów i ogórków. Dzięki miksturze, sadzonki ogórków rozwiną się dużo szybciej, a ich system korzeniowy będzie lepiej rozwinięty. Natomiast w przypadku pomidorów, nawóz pomoże przyjąć się sadzonkom w gruncie.
Jednak nawóz z chleba sprawdzi się nie tylko w warzywniku. Po podlaniu nim wrzosów, azalii i hortensji, rośliny zaczną kwitnąć dużo obficiej.
Nawóz z chleba, jak go zrobić
Do przygotowania nawozu z chleba najlepszy będzie chleb razowy, ponieważ jest najbogatszy w składniki odżywcze. Pieczywo może być świeże lub czerstwe, my jednak namawiamy do niemarnowania żywności i wykorzystania chleba, który i tak by został wyrzucony.
- Pieczywo kroimy w kostkę i wrzucamy do wiadra.
- Zalewamy deszczówką lub przegotowaną wodą do poziomu pieczywa.
- Całość przykrywamy talerzem lub ściereczką.
- Zostawiamy w spokoju na tydzień, w międzyczasie mieszając, by chleb się zupełnie rozpadł.
- Po tygodniu odcedzamy miksturę przez sito i wlewamy do konewki. Nawóz jest gotowy.
Czytaj też:
Zastosuj drożdże w ogrodzie, a rośliny będą rosły jak nigdy. Przepis na nawóz z drożdży
Jak często zasilać rośliny nawozem z chleba
Warzywa rosnące w żyznej glebie wystarczy zasilać nawozem z chleba trzy razy w sezonie. Pierwszy raz, gdy sadzimy roślinę, drugi raz – tydzień później, a trzeci, kiedy pojawią się pąki. Nawóz z chleba najskuteczniej działa w ciepłe dni. Warzywa podlewamy – pół litra nawozu z chleba na sadzonkę.
Gdy ziemia w warzywniaku nie jest bogata w składniki odżywcze, nawóz możemy stosować co 10 dni. Nawożenia pomidorów zaprzestajemy, gdy zaczynają owocować. Ogórków to nie dotyczy. Kwiaty podlewamy szklanką nawozu po posadzeniu.
Czytaj też:
Wystarczy kilka łyżek tego produktu i woda, a rośliny będą rosły jak nigdyCzytaj też:
Nigdy nie wyrzucaj skórek od bananów do kosza. 5 sposobów na ich ekologiczne wykorzystanie