Jak ususzyć płatki róż, utrwalić ich zapach lub przedłużyć świeżość?

Jak ususzyć płatki róż, utrwalić ich zapach lub przedłużyć świeżość?

Dodano: 
Suszone płatki róż i całe kwiaty są bardzo dekoracyjne
Suszone płatki róż i całe kwiaty są bardzo dekoracyjne Źródło: Pexels
Suszone płatki róży mogą posłużyć do sporządzania potpourri i mieszanek zapachowych oraz do dekoracji. Żeby długo cieszyć się ich urodą i aromatem, należy je odpowiednio zabezpieczyć.

Płatki róży należy zbierać tuż przed ich przekwitnięciem – mówi się, choć brzmi to okrutnie, że umierające róże pachną najmocniej. I tak jest w istocie – wtedy płatki róż najlepiej nadają się do suszenia. Jesienne róże będą kwitły do przymrozków, więc czas pomyśleć o zbiorach. Najlepiej robić to w słoneczny dzień przed południem, kiedy opadnie rosa. Wystarczy delikatnie ująć kwiat w dłoń, a płatki same opadną. Jeśli płatki jeszcze dość dobrze się trzymają, można ściąć cały kwiat. Pamiętajcie, suszone płatki róży należy przechowywać w szklanym, zamkniętym pojemniku.

Jak ususzyć płatki róż, żeby nie straciły koloru?

Suszone płatki róż to najpopularniejszy sposób konserwacji, ale trzeba mieć na uwadze, że wówczas zapach dość szybko wietrzeje. Ale ususzone płatki wciąż świetnie nadają się do dekoracji, można je na przykład wsypać do szklanego naczynia ze świecą, ułożyć pod kloszem czy w naczyniu z biżuterią.

Najprostszą metodą suszenia płatków róż (lub całych kwiatów) jest ułożenie ich na tacy tak, żeby nie dotykały się nawzajem i odstawienie do suchego, przewiewnego miejsca, koniecznie w cieniu. Po tygodniu należy je odwrócić na drugą stronę.

Można też, choć tego nie polecamy, wsypać płatki róż do lnianego woreczka o rzadkim splocie, a następnie powiesić w cieniu. Woreczek powinien być zapełniony do połowy. Ta metoda, choć łatwa, może spowodować uszkodzenie delikatnych płatków.

Najlepszą metodą suszenia płatków róż, gwarantującą, że nie zbledną jest suszenie ich w... wodzie. Należy włożyć płatki do płaskiego szklanego naczynia, w którym jest odrobina wody. Następnie odstawić gdzieś, gdzie jest chłodno, sucho i ciemno. W miarę odparowywania wody płatki będą wysychały, utrzymując piękny kolor. Ten sposób sprawdza się też bardzo dobrze podczas suszenia całych kwiatów – wtedy w wodzie powinny być zanurzone jedynie łodyżki.

Jak przedłużyć świeżość płatków róży?

Jest kilka sposobów kilka sposobów przedłużenia świeżości płatków róży. Trzeba jednak pamiętać, że tak czy inaczej trzeba je dość szybko zużyć. Zakonserwowane na któryś z poniższych sposobów przetrwają do wolnego weekendu, ale nie przez miesiąc.

  • W zimnej wodzie – do szerokiego pojemnika wlej wodę i włóż do niej płatki róż. Pojemnik należy umieścić w chłodnym miejscu, np. na balkonie, w piwnicy lub w lodówce.
  • W kartonie – w bocznych ściankach kartonowego pudełka zrób dziurki, na dnie ułóż płatki róż w jednej warstwie. Zamknij pudełko i przechowuj w lodówce.
  • W plastikowych lub szklanych pojemnikach – na dnie pojemnika połóż wilgotną gazę lub papierowy ręcznik, na nich ułóż płatki róż, przykryj folią i wstaw do lodówki.

Jak utrwalić zapach płatków róży?

Aby płatki róż zachowały zapach na długo, użyj soli. Na dno szklanego pojemnika wsyp sól, ułóż warstwę płatków, następnie kolejną warstwę soli i tak do pełna. Przykryj naczynie (ale nie szczelnie) i zostaw na tydzień. Po tym czasie możesz użyć płatków na przykład do potpourri. Zamiast soli można użyć również kaszy manny. Zarówno sól jak i kasza sprawią, że płatki będą obłędnie pachniały, ale też nie skurczą się. Dowiedz się więcej jak wprowadzić piękny zapach do domu.

Woskowanie płatków róż

Żeby zachować kolor i kształt płatków róż, które mają służyć do dekoracji można je zabezpieczyć woskiem. Najlepiej użyć wosku ekologicznego, na przykład sojowego. Rozpuść wosk w kąpieli wodnej lub na parze. Pęsetą chwytaj każdy płatek oddzielnie, zanurzaj w wosku i odkładaj na suchą płaską powierzchnię. Kiedy wszystkie będą gotowe, przykryj je folią i odstaw do ostygnięcia.

Czytaj też:
Jak ususzyć kwiaty hortensji, by zachowały kolor i kształt?
Czytaj też:
Suszenie lawendy. Jak i kiedy ją zbierać, by zachowała zapach i kolor?