Gdzie przechowujecie warzywa przyniesione do domu z bazarku? Jeśli macie spiżarnię to jesteście prawdziwymi szczęściarzami, ale bądźmy szczerzy – większość z nas, posiadaczy niewielkich mieszkań w blokach o spiżarni nawet nie śniło. No więc, gdzie trzymacie w swoich niewielkich kuchniach warzywa: ziemniaki, cebulę, czosnek? Ja na przykład przechowuje je w koszyku ustawionym w rogu kuchni. Potykam się o niego średnio trzy razy dziennie.
Odkryłam świetne (i tanie) pojemniki do przechowywania warzyw
Możecie więc sobie wyobrazić, jak bardzo ucieszyłam się, gdy znalazłam w popularnej sieciówce z wyposażeniem wnętrz home&you pojemniki specjalnie zaprojektowane do przechowywania warzyw. Są bardzo ładne, więc spokojnie będę mogła postawić je na blacie lub na półce. Białe, metalowe puszki pasują z resztą do każdej zabudowy kuchennej. Ozdobiono je ładnymi ilustracjami i opatrzono angielskimi nazwami przechowywanych wewnątrz produktów. Dyskretne uchwyty dodają im elegancji i sprawią, że ich użytkowanie jest wygodniejsze. Jednak nie wygląd jest w przypadku pojemników najważniejszy, lecz to, że posiadają one otwory wentylacyjne, dzięki którym warzywa dłużej zachowują świeżość.
Puszki do przechowywania warzyw, które wypatrzyłam na sklepowej półce, nie są drogie. Największa puszka (do ziemniaków) kosztuje najwięcej, bo aż 69,99 zł, lecz mniejsze – są tańsze: 35,99 zł (cebula) i 25,99 zł (czosnek).
Jak przechowywać czosnek i cebulę?
Czosnek i cebulę powinno się przechowywać w pokojowej temperaturze. Najlepiej w koszyczkach, woreczkach bawełnianych lub w specjalnych pojemnikach z otworami wentylacyjnymi (dokładnie takie znalazłam). Cebula i czosnek nie powinny mieć dostępu do światła, bo wówczas zaczynają kiełkować. Nie mogą być również przechowywane w zbyt niskiej temperaturze (na przykład w lodówce), ponieważ wtedy zaczynają gnić.
Gdzie trzymać w domu ziemniaki?
Pojemnik do ziemniaków (ten największy) nadaje się do przechowywania warzyw na bieżące potrzeby. Gdy chcielibyśmy przechowywać ziemniaki dłużej, powinniśmy zadbać o dość niską temperaturę pomieszczenia (garaż lub piwnica). W ciepłej kuchni świeżość zachowają dużo krócej. Jednak pojemnik z home&you zapewnia im brak dostępu światła oraz odpowiednią wentylację. To na kilka tygodni powinno im wystarczyć, by przetrwały w dobrej kondycji.
Czytaj też:
Jak przechowywać marchew na zimę, żeby się nie popsuła?Czytaj też:
Wyrzucasz skórki po mandarynkach? Robisz wielki błąd. Wykorzystaj je w domu