Polacy trzymają je w lodówce, ale znana restauratorka twierdzi, że to błąd!

Polacy trzymają je w lodówce, ale znana restauratorka twierdzi, że to błąd!

Dodano: 
Jajka
Jajka Źródło: Kaboompics

Przechowywanie jajek w lodówce stało się standardem, ale czy rzeczywiście jest to dla właściwe miejsce? Lara Gessler, znana restauratorka i autorka książek kulinarnych, a prywatnie córka Magdy Gessler przekonuje, że nie – w programie „Rogalska Show” przekonywała, że skoro w sklepach jajka trzymane są na regałach, to w domu też powinny. Zdaniem ekspertki są wtedy o wiele smaczniejsze.

Dlaczego w sklepach jajka leżą na półkach, a nie w lodówce?

Zgodnie z normami Unii Europejskiej, jajka w sklepach są najczęściej przechowywane w temperaturze pokojowej, co jest możliwe dzięki odpowiedniej higienie i szybkiej rotacji produktów. Jaja są świeże i czyste (to ważne!), a ich pobyt na sklepowej półce jest stosunkowo krótki. Czy w domu można postępować podobnie?

Lodówka czy szafka? Gdzie przechowywać jajka?

Sprawa jest prosta: jeśli chcesz, żeby jajka były dłużej świeże, trzymaj je w lodówce. Gdy jednak wiesz, że zostaną zjedzone w ciągu kilku dni, możesz włożyć je do szafki, a najlepiej trzymać w chłodnej spiżarni – najlepsza temperatura przechowywania jajek to 4-7°C.

Badania przeprowadzone przez Departament Rolnictwa USA (USDA) wskazują, że jajka przechowywane w lodówce pozostają świeże nawet do 3-5 tygodni, podczas gdy w temperaturze pokojowej ich trwałość wynosi zaledwie 1-2 tygodnie. Przeczytaj też: Magiczna herbatka ze skorupek jaj postawi na nogi każdą roślinę!

Jak przechowywać jaja w lodówce? Będziecie zaskoczeni!

Jajka przechowywane w lodówce powinny znajdować się w oryginalnym opakowaniu, co chroni je przed wchłanianiem zapachów innych produktów, a także przed uszkodzeniem skorupki. Ważne, by nie przechowywać jajek w drzwiach lodówki, gdzie temperatura jest mniej stabilna (a to tam właśnie producenci AGD umieszczają często specjalną półeczkę na jajka!). Najlepszym miejscem jest półka w głębi lodówki, gdzie panuje najniższa temperatura. Przeczytaj też: jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki.

Jajka poza lodówką – jakie warunki są dla nich bezpieczne?

Jajka należy przechowywać w zacienionym, suchym i chłodnym miejscu.

  • Temperatura 4-7°C skutecznie spowalnia rozwój bakterii i przedłuża świeżość produktu. Idealna będzie do tego spiżarnia, nieogrzewana weranda, piwnica itp.
  • Jeśli w kuchni nie jest zbyt ciepło (powyżej 20°C) można jaja trzymać na półce w szafce.
  • Najlepiej trzymać je w papierowej wytłoczce, która pochłania wilgoć. Skórka jajka jest naturalną barierą ochronną, jednak nie jest ona w 100% szczelna. Jajka mogą wchłaniać bakterie z otoczenia, zwłaszcza te, które znajdują się na powierzchni skorupki.

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Bez względu na to, gdzie przechowujesz jajka, zawsze warto znać sposób ich weryfikacji. Możesz wykonać prosty test: włóż jajko do szklanki wody. Jeśli opadnie na dno, jest świeże. Jeśli unosi się na powierzchni, oznacza to, że jajko jest stare i nie nadaje się do spożycia.

Czytaj też:
Tych produktów spożywczych nie wkładaj do lodówki, bo stracą smak!
Czytaj też:
Lodówka brzydko pachnie? Oto proste sposoby na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z chłodziarki