Ten dom to hygge. Projekt Norm Architects

Ten dom to hygge. Projekt Norm Architects

Dodano: 
Dom w Gjøvik, Norwegia. Projekt NORM Architects
Dom w Gjøvik, Norwegia. Projekt NORM Architects Źródło: serwis prasowy
Dom Gjøvik to kubiki w różnych rozmiarach i o różnych wysokościach. Tworzą one dynamiczną bryłę, zapewniającą domownikom intymność, przy kojącym poczuciu bycia razem.

Dom z wdziękiem przycupnął na zboczu wzgórza, idealnie wtopił się w otoczenie i wygląda, jakby od zawsze był częścią krajobrazu. Architekci Norm Architects pragnęli (biorąc pod uwagę klimat Norwegii), by budynek stał się kapsułą do hibernacji, w której można schronić się przed mroźną nordycką zimą. Wykorzystane naturalne materiały wykończeniowe oraz meble wykonane na wymiar gwarantują przytulność, mimo minimalistycznym formom.

Dom w Gjøvik, Norwegia. Projekt NORM ArchitectsDom w Gjøvik, Norwegia. Projekt NORM ArchitectsDom w Gjøvik, Norwegia. Projekt NORM Architects

Słonecznie i wietrznie

Dom zwrócony jest w kierunku jeziora Mjøsa (największego jeziora w Norwegii), zewsząd otoczony zapierającymi dech w piersiach sosnowymi, majestatycznymi lasami. Budynek podąża za zboczem, w sposób, który zapewnia naprawdę spektakularne widoki. Duża część fasady zwrócona jest w stronę jeziora. Lecz front domu to nie płaska powierzchnia. Znajdziemy w niej uskoki, które tworzą osłonięte od wiatru enklawy. Tu mieszkańcy wygrzewają się, gdy nadejdzie słoneczny dzień.

Dom w Gjøvik, Norwegia. Projekt NORM Architects

Ten dom to hygge. Ciepły, przytulny, blisko natury, surowej, lecz pełnej spokoju i ciszy. Pozwala na bycie razem, lecz nie w tym samym pomieszczeniu.

Dom w Gjøvik, Norwegia. Projekt NORM Architects

Dom w Gjøvik, Norwegia. Projekt NORM Architects

Razem, lecz osobno

Kuchnia jest centralnym punktem domu. I jednocześnie punktem obserwacyjnym. Bo stąd są najlepsze widoki. Na niebo i na jezioro. Pejzaże ujęte w ramy olbrzymich okien organizują wnętrza. Przez niewielki korytarzyk wchodzimy do ciepłych pomieszczeń części wspólnych. Z nich przechodzimy do mniejszych zakamarków. Taki plan domu przewiduje wszystkie scenariusze życia rodzinnego.

Galeria:
GJØVIK, Norm Architects
Dom w Gjøvik, Norwegia. Projekt NORM Architects

– Okładzina na elewacji domu wykonana z wąskich deszczułek z czasem wyblaknie i wtopi się w otaczający krajobraz – mówią twórcy projektu, architekci Norm Architects. – Chcieliśmy uniknąć sytuacji, by Gjøvik nie okazał się posiadłością na zboczu wzgórza, a harmonijnie i skromnie wtopił się w otoczenie, stał się integralną częścią dzikiej przyrody południowej Norwegii – dodają.


Nazwa: GJØVIKHOUSE
Projekt: Norm Architects
Lokalizacja: Gjøvik, Norwegia
Powierzchnia: 155m2

Czytaj też:
Dom zbudowany z marzeń i betonu. Ekologiczna farma projektu NORRØN Architects
Czytaj też:
Nostalgia po sezonie. Parterowy dom projektu Norm Architects

 0

Czytaj także