Centrum kultury i ruchu – zjedź pan rurą!

Centrum kultury i ruchu – zjedź pan rurą!

Dodano: 
Ku.Be House of Culture and Movement w Kopenhadze, projekt MVRDV
Ku.Be House of Culture and Movement w Kopenhadze, projekt MVRDV Źródło: Adam Mřrk / serwis prasowy MVRDV
Ku.Be wciąga jak labirynt. Można się tu wspinać, ślizgać, pełzać, skakać. A także tańczyć, śpiewać, recytować. Bez względu na metrykę.

Każdy architekt marzy o takiej swobodzie! Władze kopenhaskiej gminy Frederiksberg w zaleceniach napisały jedynie, że ma powstać budynek, który integrowałby mieszkańców i poprawiał jakość życia. W odpowiedzi dwie pracownie architektoniczne, holenderska MVRDV i duńska ADEPT zaproponowały obiekt, w którym teatr, sport i nauka współistnieją w jednej przestrzeni, a umysł i ciało aktywizowane są w równej mierze. I to niezależnie od wieku, umiejętności i zainteresowań! Nazwali go Ku.Be.

Ku.Be House of Culture and Movement w Kopenhadze, projekt MVRDVKu.Be House of Culture and Movement w Kopenhadze, projekt MVRDV

Zachęcić do nieoczekiwanego

Ku.Be ma powierzchnię 3200 m2 i składa się z sześciu sekcji, a każda „ubrana” jest w inny kolor i materiały (z zewnątrz sugeruje je rozczłonkowana elewacja).

Ku.Be House of Culture and Movement w Kopenhadze, projekt MVRDV

– Zaprojektowaliśmy Ku.Be, aby zachęcić do nieoczekiwanego – wyjaśnia Jacob van Rijs, współzałożyciel MVRDV. – Większe kubatury nadają się do organizowania przedstawień czy spotkań publicznych, mniejsze mogą być przeznaczone na wystawy lub debaty. Szybkie pokoje są idealne do tańca lub parkouru. Są też pokoje zen do jogi lub medytacji – dodaje.

Ku.Be House of Culture and Movement w Kopenhadze, projekt MVRDVKu.Be House of Culture and Movement w Kopenhadze, projekt MVRDV

Powrót do dzieciństwa

Ale najciekawsze dzieje się pomiędzy. Trasy przebiegające przez budynek zachęcają do alternatywnych form ruchu. Labirynt wciąga – można wspinać się różnymi drogami między piętrami, a potem zjechać tyczką strażacką lub metalową rurą na sam dół – te atrakcje dostępne są dla wszystkich, nie tylko dla najmłodszych. Okazało się, że wystarczy stworzyć warunki, a dorośli też chętnie wrócą do zabaw z dzieciństwa. Tutaj schody są ostatnim wyborem!

Ku.Be House of Culture and Movement w Kopenhadze, projekt MVRDVKu.Be House of Culture and Movement w Kopenhadze, projekt MVRDVKu.Be House of Culture and Movement w Kopenhadze, projekt MVRDV

– W Ku Be staraliśmy się wywrócić do góry nogami przeciętne doświadczenie związane z budynkiem – mówi Martin Krogh, współzałożyciel ADEPT. – To, co w przeciwnym razie byłoby prostą podróżą przez budynek, zamienia się w eksplorację. Tutaj to ty określasz trasę, jaką chcesz się poruszać, wybierasz wspinanie się, ślizganie, pełzanie lub skakanie – dodaje.

Galeria:
Ku.Be House of Culture and Movement w Kopenhadze, projekt MVRDV

ADEPT

Duńskie biuro architektoniczne projektujące w obiegu zamkniętym. – Naszym celem jest zachęcanie użytkowników, klientów i specjalistów do głębszej odpowiedzialności za ograniczone globalne zasoby – mówią założyciele pracowni. Architekci z ADEPT projektują budynki, krajobraz, przestrzenie publiczne, zajmują się planowaniem urbanistycznym. – Projektujemy holistyczne i zrównoważone miejsca, które szanują ludzką skalę – dodają.

MVRDV

Pracownia architektoniczna z siedzibą w Rotterdamie. Założyli ją w 1993 roku architekci Winy Maas, Jacob van Rijs i Nathalie de Vries. Wykonuje projekty dla miast, indywidualne budynki, zajmuje się też architekturą krajobrazu. Już wczesne projekty MVRDV takie jak siedziba VPRO czy mieszkania WoZoCo dla osób starszych przyniosły pracowni międzynarodowe uznanie. MVRDV stosuje proste, praktyczne i społecznie zaangażowane rozwiązania doprawione dużą dozą humoru.

Czytaj też:
Kolorowa szkoła w dawnej plebanii, projekt Public Atelier & FUUZE
Czytaj też:
Dom na leśnej polanie. Nowoczesny, komfortowy, wtopiony w naturę.

Ku.Be House of Culture and Movement w Kopenhadze, projekt MVRDV
Opracowała:
 0

Czytaj także