Warzywa na balkonie to nie tylko pietruszka. Jakie jeszcze można uprawiać?
W skrzynkach na balkonie z sukcesem można uprawiać warzywa, które nie mają rozbudowanego systemu korzeniowego, a więc nie potrzebują dużo ziemi. Są to m.in. cebula, czosnek, koperek, pnąca fasola, rzodkiewka, sałata, rukola, pomidory (szczególnie udają się koktajlowe), ogórki, papryka i oczywiście zioła - bazylia, oregano, rozmaryn. Jeśli ktoś ma duży balkon lub taras może spróbować uprawiać warzywa w workach i wtedy będzie miał nawet własne ziemniaki!
Niektóre warzywa – takie jak rzodkiewka, szczypior czy sałata można uprawiać przez cały sezon – wystarczy tylko co dwa-trzy tygodnie wysiewać je na nowo. Pomidory i ogórki, tak samo jak w ogrodzie, wymagają więcej czasu, żeby urosnąć, za to owocują bardzo długo.
– Decydując się na uprawy balkonowe, warto pamiętać, że poszczególne odmiany mają różne wymagania dotyczące kultywacji. Wybierając konkretne rośliny, dobrze jest wziąć pod uwagę warunki panujące na naszym balkonie, np. nasłonecznienie czy ekspozycję na wiatr – tłumaczy Joanna Legutko, wiceprezes firmy W. Legutko, producenta nasion, cebul i akcesoriów ogrodniczych.
Dla większości warzyw najlepsza będzie ekspozycja północna – będą miały równomierne, łagodne oświetlenie, a ziemia w donicach nie będzie tak szybko wysychać (co jest niebezpieczne dla korzeni). Trzeba jednak pamiętać, że warzywa powinny być odsłonięte od wiatru, zwłaszcza te o długich i kruchych łodygach. Na słonecznym balkonie najlepiej udają się zioła i pomidory.
Warzywa na balkonie – jak duże powinny być doniczki?
– Warzywa, szczególnie korzeniowe, wymagają odpowiedniej głębokości skrzynek czy doniczek, które umożliwią roślinom swobodny rozwój systemu korzeniowego. W przypadku pietruszki naciowej pojemnik powinien mieć minimum 25 cm głębokości, dla sałaty wystarczające będą takie o głębokości około 15 cm. Należy również pamiętać, aby donice posiadały otwory, co umożliwi odprowadzanie nadmiaru wody. Równie ważnym aspektem jest dobór odpowiedniego podłoża przeznaczonego pod uprawy danego gatunku. Ziemia przeznaczona do warzyw w doniczkach powinna być dobrze przepuszczalna i bogata w składniki odżywcze. W trakcie sezonu warto użyźniać warzywniki przeznaczonymi do tego nawozami – wyjaśnia Joanna Legutko.