Rośliny do uprawy w kuchni – 9 najlepszych gatunków
Rośliny doniczkowe w kuchni? No cóż, przychodzą nam do głowy głównie zioła. Ma to swoje uzasadnienie. Lecz oprócz ziół w kuchni możemy uprawiać i inne kwiaty doniczkowe. Są wśród nich także wasze ulubione: zamiokulkasy, sansewierie, fiołki afrykańskie.
Uprawa roślin w kuchni ma same zalety. Dodają wnętrzu koloru, oczyszczają powietrze, a niektóre z nich dodają także smaku przygotowywanym potrawom. I to przez cały rok. Pamiętaj, że nie wszystkie rośliny będą dobrze rosły w każdej kuchni, ponieważ w każdym pomieszczeniu panują inne warunki oświetleniowe, wilgotnościowe i temperaturowe. Jednak tych 9 gatunków popularnych roślin doniczkowych do kuchni to świetny początek.
Rośliny pnące idealne do uprawy w kuchni
Epipremium (Epipremnum aureum) to naprawdę jedna z najłatwiejszych w pielęgnacji roślin doniczkowych. Dobrze dostosowują się do różnych warunków oświetleniowych i są uważane za stosunkowo odporne na przesuszenie. Epipremium to atrakcyjne pnącze stworzone do małej kuchni. Można je uprawiać bez marnowania cennego miejsca na blacie lub parapecie. Jest rośliną toksyczną dla zwierząt i ludzi.
- Odmiany kolorystyczne: liście od zielonego do żółto-zielonego
-
Ekspozycja na słońce: jasne, rozproszone światło
- Wymagania glebowe: uniwersalna ziemia doniczkowa z dodatkiem torf.
Filodendrony (Philodendron spp.) to kolejne proste w uprawie rośliny doniczkowe, które świetnie wyglądają w podwieszanych pojemnikach. Podobnie jak epipremium, są uważane za stosunkowo odporne na suszę i mogą rosnąć na stanowisku jasnym albo półcienistym. Filodendrony są bardzo zróżnicowane, znane z tego, że są świetnymi oczyszczaczami powietrza. Toksyczne dla ludzi i zwierząt.
- Odmiany kolorystyczne: ciemnozielone liście; niektóre odmiany mają liście pstrokate
- Ekspozycja na słońce: stanowisko jasne albo półcieniste
- Wymagania glebowe: uniwersalna ziemia do roślin zielonych.
Miejsce ziół jest w kuchni
Uprawa ziół w kuchni to wybór jak najbardziej oczywisty, ponieważ tak naprawdę nie ma nic lepszego niż gotowanie ze świeżymi, organicznymi, domowymi ziołami pod ręką. Jeśli kuchnia przez większą część dnia jest dobrze oświetlona, to zioła będą w niej rosły jak na drożdżach. Alternatywnie, jeśli masz kuchnię od północy, możesz uprawiać zioła przy pomocy specjalnej lampy do roślin. Do łatwych w uprawie w pomieszczeniach odmian ziół należą: szczypiorek, pietruszka, mięta, tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano i kolendra.
- Odmiany kolorystyczne: zielone
- Ekspozycja na słońce: stanowisko jasne
- Wymagania glebowe: wysokiej jakości organiczna mieszanka doniczkowa.
Czy sukulenty nadają się do uprawy w kuchni?
Jeśli masz w kuchni jasny, słoneczny parapet, sukulenty będą świetną opcją. Termin „sukulent” opisuje rośliny, które magazynują wodę w różnych strukturach, takich jak liście i/lub łodygi, co czyni je odpornymi na suszę i ogólnie łatwymi w utrzymaniu. Istnieją setki różnych rodzajów sukulentów o różnych oszałamiających kształtach, kolorach i rozmiarach. Do popularnych gatunków sukulentów należą eszeweria, haworsja, aloes, grubosz, żyworódka i uszy Szreka. Większość sukulentów nie jest toksyczna.
- Odmiany kolorystyczne: zieleń, róż, fiolet, szaro-niebieski
- Ekspozycja na słońce: stawisko jasne, lecz nie słoneczne
- Wymagania glebowe: podłoże do sukulentów lub kaktusów.
Zielistka szybko rośnie i nie grymasi
Zielistka Sternberga (Chlorophytum comosum) należy do roślin doniczkowych najłatwiejszych w pielęgnacji. Tworzy bujne kępy zwieszające się z półek i parapetów. Kiedy jej dobrze – kwitnie i wypuszcza odgałęzienia, dzięki którym roślinę jest bardzo łatwo rozmnożyć. Nie stawiaj zielistki na słońcu, które może poparzyć liście.
- Odmiany kolorystyczne: liście zielone, czasem z białymi paskami
- Ekspozycja na słońce: jasne, ale nie bezpośrednie światło słoneczne
- Wymagania glebowe: luźna, dobrze przepuszczalna gleba do roślin zielonych.
Sansewieria, znana jako język teściowej
Sansewierie należą do najpopularniejszych roślin doniczkowych i nie bez powodu. Występują w różnych kolorach, kształtach oraz rozmiarach i generalnie nie wymagają pielęgnacji. Te tropikalne rośliny nie muszą zajmować cenną przestrzeń na parapecie — dobrze radzą sobie także w słabych warunkach oświetleniowych. Sansewieria jest toksyczna dla zwierząt.
- Odmiany kolorystyczne: liście ciemnozielone z szarozielonymi lub złotożółtymi paskami
- Ekspozycja na słońce: stanowisko jasne i półcieniste
- Wymagania glebowe: przepuszczalna gleba do roślin doniczkowych.
Duży i efektowny fikus / kauczukowiec
Jeśli szukasz dużej, efektownej rośliny do swojej kuchni, doskonałym wyborem będą drzewa kauczukowe (Ficus Elastica). Ci krewni figowca skrzypcowego przystosowują się do wielu warunków uprawy. W przypadku uprawy w pomieszczeniu regularne przycinanie pozwala zachować kontrolę nad ich rozmiarem i kształtem. Roślina jest toksyczna dla zwierząt.
- Odmiany kolorystyczne: szmaragdowy do ciemnozielonego; zielenie,
- Ekspozycja na słońce: stanowisko jasne
- Wymagania dotyczące gleby: przepuszczalna ziemia doniczkowa.
Niezniszczalny zamiokulkas
Jeśli szukasz niewymagającej rośliny, możesz już nie szukać. Zamiokulkas znany jest także jako „klejnot Zanzibaru”. Te okazałe rośliny doniczkowe są niezwykle elastyczne i dobrze rosną w każdym oświetleniu. Ponadto, ponieważ wyrastają z kłączy, prawie nie wymagają podlewania. Roślina jest toksyczna dla ludzi i zwierząt domowych.
- Odmiany kolorystyczne: zielone i ciemnozielone
- Ekspozycja na słońce: stanowisko półcieniste
- Wymagania glebowe: standardowa, dobrze przepuszczalna gleba do roślin doniczkowych.
Fiołek afrykański w kuchni będzie kwitł non stop
Fiołek afrykański (Sauntpaulia ionantha) to najlepsza roślina kwitnąca do uprawy w kuchni. Wesoły fiołek afrykański będzie kwitł niemal przez cały rok. Te kompaktowe rośliny doniczkowe lubią jasne, rozproszone światło i dość częste podlewanie. Pamiętajcie, fiołki afrykańskie preferują małe doniczki.
- Odmiany kolorystyczne: dostępne tysiące odmian; kwiaty mogą być różowe, niebieskie, fioletowe lub białe
- Ekspozycja na słońce: światło rozproszone
- Wymagania glebowe: przepuszczalne podłoże do roślin kwitnących.