Robaki w mące. Skuteczne sposoby, by pozbyć się ich raz na zawsze

Robaki w mące. Skuteczne sposoby, by pozbyć się ich raz na zawsze

Dodano: 
Akcesoria kuchenne Nicolas Vahe
Akcesoria kuchenne Nicolas Vahe Źródło:serwis prasowy / Nicolas Vahe
Otwieramy torebkę z mąką, a tam robaki! Jak się w niej znalazły? Co teraz zrobić? Nie wpadajcie w panikę, podpowiemy wam jak się skutecznie pozbyć nieproszonych gości, które opanowały produkty sypkie w naszej spiżarni.

Jak wyglądają robaki w mące i w innych produktach sypkich?

Robaki mają chęć nie tylko na mąkę. Możemy je znaleźć we wszystkich sypkich produktach spożywczych. Najczęściej wiodą żywot w produktach zbożowych, ale pojawiają się też w cukrze, kaszy, ryżu, makaronie i kakao. Mają też chęć na płatki kukurydziane. Najbardziej podobno lubią artykuły spożywcze pochodzenia naturalnego

Mole spożywcze, jak je rozpoznać?

Najpopularniejszy insekt do mól mączny, inaczej mklik mączny. Z wyglądu podobny jest do ćmy. Przypominają go równie powszechnie spotykane mole spożywcze. Wołki zbożowe natomiast to czarne małe robaczki, mini-chrząszcze. Brązowy chrząszcz skryty w mące to natomiast żywiak chlebowiec. Mrówki faraona to mikroskopijne robaczki. Ona także buszują w naszych kuchennych szafkach. To nie są jedyne robaki, które możemy znaleźć w mące. Są też inne, ale te powyżej wymienione najłatwiej jest przyłapać.

Jak pozbyć się insektów? Naturalne sposoby

Jeśli zobaczysz robaki w mące, opakowanie można spisać na straty. Do śmieci! Wyrzucenie wszystkich produktów z insektami jest koniecznością. Niektóre robaki składają jednorazowo nawet 400 jajeczek. Larwy o osobniki dorosłe żerują w tych produktach. Następnie należy dokładnie odkurzyć i wymyć wnętrza szafek, w których przechowujesz artykuły sypkie. Najlepiej wodą z octem.

Jeśli otwierasz nową torebkę cukru, mąki czy ryżu, koniecznie przesyp zawartość. Produkty spożywcze przechowujemy w szczelnych pojemnikach. Nigdy nie trzymaj w kuchni napoczętego otwartego opakowania. Larwy żerują w takich właśnie produktach spożywczych.

Pieczenie chleba

Jak zlikwidować robaki w mące?

Istnieje kilka naturalnych metod by wykurzyć robaki i ich larwy z naszej kuchni. Możesz rozłożyć w szafkach, w których przechowujesz produkty spożywcze kilka goździków, kilka pokruszonych liści laurowych. Aromat cynamonu i pieprzu też skutecznie odstraszy robaki. Drugim sposobem na robaki w mące jest naczynko z olejem. Robaki wchodzą do oleju i się w nim topią. Można także eksterminować robaki za pomocą olejków aromatycznych. Mole spożywcze nienawidzą zapachu lawendy, eukaliptusa, cytryny i wanilii.

Czytaj też:
Jak zachować porządek w kuchni. Poznaj zasady, by go zachować

Czy cytrusy zwalczą robaki w mące? Zapach cytrusów odstrasza insekty

Zapach cytrusów: pomarańczy, cytryny i grapefruita jest dla insektów nie do zniesienia. Nienawidzą wprost tego zapachu. Dlatego nie wyrzucaj skórki pomarańczy, rozłóż ją tam, na kuchenne półki, na których trzymasz cukier, mąkę i inne artykuły sypkie (nawet kakao). Zapach cytrusów skutecznie odstrasza insekty, ich dorosłe osobniki, a poza tym powoduje, że w szafce świeżo, rześko pachnie.

Jak pozbyć się robaków z pomocą miodu?

Na półce lub w szafce należy położyć tekturę posmarowaną klejem lub miodem. Zostaw ją na 12 godzin. Robaki, które ukryły się w szafkach, szczelinach, skuszą się słodyczą miodu i przykleją się do lepkiej pułapki.

Czytaj też:
Jak usunąć grzyb ze ściany? Skuteczne metody usuwania niebezpiecznych plam
Czytaj też:
Jak szybko wyczyścić piekarnik? Obalamy mit, soda oczyszczona z octem nie działa!