Garnki miedziane – co je wyróżnia i jakie mają właściwości? Poznajcie tajemnice najmodniejszych naczyń z miedzi

Garnki miedziane – co je wyróżnia i jakie mają właściwości? Poznajcie tajemnice najmodniejszych naczyń z miedzi

Dodano: 
Garnki miedziane bardzo szybko się nagrzewają, są też piękną ozdobą kuchni
Garnki miedziane bardzo szybko się nagrzewają, są też piękną ozdobą kuchni Źródło:Ron Lach
Garnki miedziane to narzędzia pracy szefów kuchni w najlepszych restauracjach, a ostatnio coraz częściej są używane także w domowych kuchniach. Dlaczego przygotowywane w nich potrawy smakują lepiej?

Garnki z miedzi są nie tylko ozdobą stylowej kuchni, ale świetnie sprawdzają się do codziennego użytku (potwierdzają to również rozmowy z handlarzami na targach staroci, którzy mówią, że garnki z miedzi, miedziane czajniki, misy i kubeczki skupują teraz po znacznie wyższych cenach niż jeszcze dwa lata temu). Miedziane naczynia nadają się do gotowania, duszenia, pieczenia, zapiekania i smażenia. Co, oprócz urody, decyduje o ich stale rosnącej popularności?

Miedziane naczynia – przygotowane w nich potrawy smakują lepiej

Mówi się, że w miedzianych garnkach nie da się źle gotować – to pewnie stwierdzenie trochę na wyrost, odrobina umiejętności też się przyda, ale prawdą jest, że potrawy przygotowywane w naczyniach z miedzi smakują lepiej. Dlaczego? Miedź szybko i trwale się nagrzewa (doskonale akumuluje ciepło), co powoduje, że ze składników spożywczych wydobywa się głębia smaku, nic się też w miedzianych naczyniach nie przypala. To między innymi dlatego tak dobrze sprawdzają się podczas przygotowywania konfitur.

Miedziane garnki to inwestycja na lata

Garnki i naczynia miedziane, jeśli będą dobrze traktowane, odpowiednio czyszczone i pielęgnowane (dowiedz się więcej, jak dbać o miedziane naczynia) przetrwają i sto lat – przekażesz je dzieciom i wnukom. Pamiętaj, żeby garnków z miedzi nie myć w zmywarce, chyba że producent zaleci inaczej.

Czy w miedzianych garnkach można gotować na indukcji?

Garnki z miedzi (a także patelnie, czajniki i inne naczynia) nie nadają się do używania bezpośrednio na kuchence indukcyjnej. Najlepiej sprawdzają się na gazie, można ich też używać na kuchenkach elektrycznych, o ile mają idealnie płaskie dno.

Jest jednak na to rada – współcześni producenci garnków miedzianych oferują adaptery na kuchenki indukcyjne (coś w rodzaju przejściówek). To żeliwny, żelazny lub stalowy dysk, który rozgrzewa się i oddaje ciepło miedzianemu garnkowi. Miedź nagrzewa się błyskawicznie, więc nie ma mowy o stratach energii.

Współcześnie produkowane garnki miedziane są zwykle przystosowane do używania na kuchenkach gazowych, elektrycznych i ceramicznych.

Czytaj też:
Kolor perskiej zieleni – modny w stylu secesyjnym, dziś wraca do wnętrz

Czy naczynia miedziane są zdrowe?

Garnki wykonane wyłącznie z miedzi, uwalniają do pożywienia odrobinę tego pierwiastka. Osoby dorosłe i zdrowe wydalają go w sposób naturalny, natomiast niemowlęta nie – dlatego trzeba bardzo uważać, używając starych miedzianych garnków w domach, gdzie są malutkie dzieci.

W starożytności tam, gdzie używano garnków wykonanych tylko z miedzi (miedziane były też rury do przesyłu wody w akweduktach) powszechna była tzw. choroba miedziowa (choroba lub zespół Wilsona). Zapadały na nią osoby genetycznie podatne na zaburzenia metabolizmu – istotą było odkładanie się nadmiaru miedzi w narządach, głównie w wątrobie i w mózgu, a także w rogówce, sercu i nerkach. Dlatego, choć miedziane garnki są świetne, trzeba zachować ostrożność.

Dziś na szczęście garnki miedziane produkowane są ze stalową „wyściółką”, czyli z zewnątrz jest szybko nagrzewająca się miedź, a w środku cieniutka warstewka stali nierdzewnej zapobiegająca kontaktowi miedzi z żywnością. Scalanie obu warstw odbywa się pod bardzo dużym naciskiem – 850 ton na centymetr kwadratowy, w efekcie czego powstaje tzw. bimetal, praktycznie niezniszczalny.

Natomiast kupując miedziane garnki, czajniki i patelnie na targu staroci warto zwrócić uwagę na to, by miały wewnątrz powłokę z cyny – dawniej w ten sposób zabezpieczano miedziane naczynia. Cyna i jej pochodne nie wykazują żadnych właściwości toksycznych, dlatego są bezpieczne i mogą mieć kontakt z żywnością.

Czego lepiej NIE przyrządzać w garnkach z miedzi

Choć w zasadzie miedź jest niskorekatywna, to lepiej nie przygotowywać w wytworzonych z niej naczyniach (mówimy o naczyniach bez powłoki zabezpieczającej ze stali lub cyny) produktów kwasowych, np. sosów pomidorowych, ponieważ może wchodzić w reakcję z kwasami, w efekcie czego potrawa zmieni smak i kolor.

Czytaj też:
Liście pomidorów zwijają się? Poznaj powody, jeden jest groźny!
Czytaj też:
Złoto i srebro – łazienkowy trend numer jeden. 10 pomysłów do podpatrzenia
Czytaj też:
Postaw na drewniane meble i duże okna, a eleganckie wnętrze otworzy się na ogród