Jakie kieliszki do czego? Poznaj rodzaje kieliszków, by nie popełnić faux pas

Jakie kieliszki do czego? Poznaj rodzaje kieliszków, by nie popełnić faux pas

Dodano: 
Kieliszek do szampana Eva Solo
Kieliszek do szampana Eva Solo Źródło: serwis prasowy
Kieliszek do wódki rozpoznać jest łatwo. Te do szampana też raczej wiemy jak wyglądają. Gorzej jest już z rozpoznawalnością kieliszków do wina czerwonego i wina białego. Jakie kieliszki przeznaczone są do konkretnego trunku opisujemy poniżej. Zajdziecie tu również dużo zdjęć kieliszków z oferty polskich sklepów.

W przypadku win, dobór odpowiednich kieliszków jest szczególnie istotny. Dlaczego? Ponieważ tylko odpowiedni kieliszek jest w stanie w pełni wydobyć smak i aromat wina. Nawet najlepsze wino podane w złym kieliszku nie będzie smakowało tak, jak powinno. Oto najczęściej spotykane rodzaje kieliszków.

Aranżacja stołu marki HAY

Kieliszki do wina czerwonego

Czerwone wino ma zwykle bardzo bogaty smak i charakterystyczny aromat. Wino czerwone serwujemy w dużych, wysokich, pękatych kieliszkach z cienkiego szkła i o szerokiej czaszy i wysokiej nóżce. Zwykle mają one kształt tulipana. Czasza kieliszka, jest o tyle ważna, że właśnie przez nią wino oddycha – uwalnia aromaty. Istnieje zasada, że im starsze (a tym samym bardziej aromatyczne) wino podajemy, tym czasza kieliszka powinna być szersza. A także - im starsze wino, tym mniejszą część kieliszka powinniśmy nim napełnić. Wówczas lepiej uwalniają się aromaty wina. To ważne: kieliszka do czerwonego wina przenigdy nie napełniamy w całości, najwyżej do połowy, a najlepiej do 1/3 wysokości. Pojemność kieliszka do czerwonego trunku: od 150 do 250 ml.

Komplet kieliszków do wina i szampana Krosno

Temperatura serwowania czerwonego wina

  • Dla prawie wszystkich czerwonych win najlepsza temperatura serwowania to 16 stopni Celsjusza. Wówczas najlepiej uwalnia się aromat trunku, który w pełni zadowoli nasze kubki smakowe.
  • Gdy mamy do czynienia ze starszymi rocznikami o bardziej złożonym smaku i aromacie wino może być serwowane w temperaturze o 2 stopnie wyższej.

Kieliszki zaprojektowane przez Toma Dixona

Kieliszki do wina białego

Do wina białego polecane są kieliszki o mniejszej pojemności i węższej czaszy na długiej nóżce. Wino podane w złym kieliszku nie będzie smakowało, tak jak powinno. Białe wino nie ma tak bardzo złożonego smaku i aromatu, jak czerwone i wnętrze czaszy nie musi być tak duże. Za duża powierzchnia czaszy może zaszkodzić podczas degustacji białego wina. Kieliszki do wina białego, które są węższe niż te do wina czerwonego także nie mogą być napełniane w całości, lecz również w połowie lub w 1/3 pojemności. Dlaczego czasza kieliszka do białego wina jest węższa? Do serwowania wina białego, kieliszki mają za zadanie nie dopuścić do zbyt szybkiego ogrzania się trunku, który podajemy w temperaturze niższej niż pokojowa. Pomaga w tym również mała czasza kieliszka. Trunek w większym kieliszku mógłby się zbyt szybko ogrzać. Wino różowe podajemy w takich samych kieliszkach, jak wina białe. Nie istnieją specjalne kieliszki do wina różowego. Sugeruje się, by wino różowe podawać w lekko pękatych, lecz wąskich kieliszkach, tak by nie traciło ono zbyt szybko temperatury. Taka forma kieliszka zabezpiecza trunek przed zbyt szybkim ogrzaniem. By napój pięknie wyglądał na stole, do różowego wina najlepiej wybrać kieliszki z cienkiego szkła.

Kieliszki marki Serax

W jakiej temperaturze serwujemy wino białe

  • Wina musujące powinny być podawane dobrze schłodzone – 6-10°C
  • Lekkie wina białe oraz różowe powinny być podawane w temperaturze – 7-10°C
  • Wina słodkie, np. Tokaji należy schłodzić do temperatury 6-8°C
  • Pełne wina białe (beczkowe, stołowe) podajemy w temperaturze 10-13°C

Kieliszki do szampana i win musujących

Kieliszki do serwowania szampana i win musujących. Tutaj kluczowe są bąbelki. Do win musujących i szampana istnieją dwa rodzaje kieliszków. Najczęściej spotykany rodzaj to kieliszek o długiej i wąskiej czaszy (bąbelki nie uciekają, a trunek się nie ogrzewa). Drugi rodzaj kieliszków polecanych do win musujących ma szeroką czaszę na wysokiej nóżce. Pojemność kieliszka do szampana wynosi od 150 do 180 ml.

Aranżacja stołu marki HAY

Kieliszki do serwowania martini

Kieliszek do serwowania martini ma cienką nóżkę i szeroki stożkowy kielich, który w pełni pozwala na uwolnienie aromatu. Kielich w kształcie tulipana (rozwiniętego) pozwala na podawanie martini z kostkami lodu i oliwką.

Szklanka do wody Eva Solo

Kieliszki do wódki

Czystą wódkę podajemy w kieliszku w kształcie walca o grubym dnie. Wódkę kolorową oraz domowe nalewki możemy natomiast serwować również w małych, pękatych kieliszkach na nóżce. Uwaga, czyste wódki podajemy mocno schłodzone. Do wódki podajemy wyłącznie małe kieliszki o pojemności od 25 do 60 ml.

Kieliszki do koniaku

Kieliszki do serwowania koniaku charakteryzują się pękatą czaszą na stosunkowo niskiej nóżce. Koniak wymaga stałego podgrzewania w dłoni, ich lekko pękaty kształt temu sprzyja. Pojemność kieliszka to zwykle powyżej 230 ml, ale wlewamy tylko do 40 ml trunku.

Kieliszki marki Serax

Szklanki do whisky

Najlepszym wyborem są szklanki w kształcie tulipana, lekko zwężające się ku górze, lecz do whisky nadają się również szklanki w kształcie walca z grubym dnem. Ich pojemność to zwykle: od 150 do 200 ml.

Szklanki do whisky, Krosno

Kieliszki od designera

Przy wyborze odpowiednich kieliszków istotny jest nie tylko ich kształt, który pozwala doświadczyć pełni bukietu aromatów, lecz również jakość wykonania, czy kieliszki wykonane są z grubego szkła, czy z cienkiego i delikatnego. Szlachetne naczynia charakteryzują się tym, że wykonane są z kryształowego szkła. Kieliszki nie służą nam tylko do serwowania samych alkoholi. Chociaż istnieją także specjalne typy kieliszków do wody, to te kupujemy rzadziej na własny, domowy użytek. Zastanawiając się nad zakupem kieliszków, warto pomyśleć o polskich hutach: Krosno i Julia. Jeśli marzymy o szkle od designera, pomyślmy o zestawie kieliszków, które Karim Rashid zaprojektował dla Krosna, czy o kieliszkach, które zaprojektował sam Tom Dixon. Miano kultowych zyskały już także szklanki do whisky grupy Front, a także kieliszki od Evy Solo.

Czytaj też:
Drewniane akcesoria kuchenne. Deska do krojenia to nie wszystko
Czytaj też:
Francuska elegancja. Stylowe mieszkanie w Warszawie

Opracowała:

Czytaj także