Co potrzebne jest do kompostowania na gorąco? Przede wszystkim dwa kompostowniki stojące obok siebie (tak będzie wygodniej), poza tym odpowiednia ilość zróżnicowanych składników, obornik (można kupić w workach) oraz... czas. Kompostowanie na gorąco trwa krótko (około trzech tygodni), ale co dwa dni należy kompost przerzucać – trzeba to uwzględnić w planach.
Jakie składniki są potrzebne do kompostowania na gorąco?
Kompostowanie na gorąco polega na tym, że jednorazowo trzeba dodać wszystkie składniki (tu się niczego nie dokłada w trakcie) w odpowiednich proporcjach. Zakłada się, że proporcje składników węglowych (umownie nazywanych brązowymi) do azotowych (zielonych) powinny wynosić 30:1.
Żeby ułatwić sprawę, można podzielić wszystkie składniki na trzy równe części:
1/3 niech stanowią składniki brązowe, czyli z dużą zawartością węgla: wytłoczki po jajkach (zawierają celulozę potrzebną do kompostowania), suche liście, rozdrobione gałęzie, siano, popiół drzewny.
1/3 – składniki bogate w azot (zielone): trawa, chwasty, odpadki owoców i warzyw, odpadki kuchenne, fusy z kawy.
1/3 przypada na obornik.
Czytaj też:
Ketmia syryjska, krzew, który spokojnie wytrzyma suszę
Kompost na gorąco krok po kroku
Na dnie uprzątniętego kompostownika kładziemy słomę, następnie warstwami wszystkie pozostałe składniki – tak, żeby węglowe (brązowe) i azotowe (zielone) leżały na zmianę. Warstwy powinny być różnorodne – nie wrzucajmy np. wszystkich odpadków na raz, lecz dozujmy je po trochu, a także stosunkowo cienkie. Musi powstać coś w rodzaju przekładańca.
Kompost na gorąco musi być wilgotny, więc co którąś warstwę należy go polać wodą z konewki (nie za dużo). Układanie warstw kończymy składnikiem brązowym, czyli na przykład słomą. I zakrywamy kompost od góry daszkiem lub plandeką. Nie można go uszczelnić, kompostownik musi być przewiewny, bo zachodzą w nim procesy tlenowe, a tylko zabezpieczyć przed deszczem.
Po godzinie lub dwóch kompost powinien zacząć się nagrzewać, by po czterech lub pięciu dniach osiągnąć temperaturę 55-70 stopni Celsjusza.
Od tego momentu co dwa dni kompost należy przerzucać tak, by wierzchnia warstwa znalazła się na dole, a ta która dotąd była na spodzie – wylądowała na górze. Po to właśnie potrzebny jest druga komora kompostownika.
Przy okazji przerzucania kompostu należy badać jego wilgotność i ewentualnie lekko go zraszać. Po trzech tygodniach pełnowartościowa gleba kompostowa jest gotowa!
Czytaj też:
Czego nie wolno wrzucać do kompostownika? Obalamy mity!Czytaj też:
Ekologiczny oprysk na szkodniki w ogrodzie. Wystarczy zalać wodą i poczekać 24 godziny