Grill gazowy w ogrodzie. Jak wybrać odpowiedni model? Jakie akcesoria przydadzą się do grillowania?
Artykuł sponsorowany

Grill gazowy w ogrodzie. Jak wybrać odpowiedni model? Jakie akcesoria przydadzą się do grillowania?

Dodano: 
Grill gazowy gwarantuje smaczne i świeże dania
Grill gazowy gwarantuje smaczne i świeże dania Źródło:Leroy Merlin
Lato to czas długich dni i ciepłych wieczorów. Taka pogoda wprost zachęca do wypoczynku na świeżym powietrzu oraz spędzania czasu w gronie najbliższych osób. Czynnością, która idealnie wpisuje się w powyższe kryteria, jest grillowanie.

Przygotowywanie w ten sposób potraw stwarza okazję do wspólnego spędzania czasu, relaksu i ciekawych rozmów. Aby jednak to sobie ułatwić, warto wyposażyć się w dobrej klasy grill gazowy. Sprzęt ten jest łatwy w obsłudze, co sprawia, że nawet kulinarny amator może przyrządzić smaczne i świeże danie.

Jakie zalety zapewniają grille gazowe?

Grille gazowe to urządzenia posiadające wiele zalet, które przyciągają zarówno kulinarnych amatorów, jak i profesjonalnych szefów kuchni. Zdecydowanie największą z nich jest ogromna prostota obsługi. W przeciwieństwie do tradycyjnych wariantów węglowych, grille gazowe zasilane są propanem lub butanem. Całkowicie eliminuje to konieczność pieczołowitego rozsypywania brudzącego dłonie brykietu drzewnego lub węgla po komorze paleniska. Zamiast tego wystarczy tylko podłączyć grill gazowy przy pomocy elastycznego przyłącza do butli zawierającej odpowiedni rodzaj gazu.

Grill gazowy jest także znacznie prostszy w rozpaleniu – po podłączeniu go do butli wystarczy tylko odkręcić jeden z jego zaworów sterujących, a następnie podpalić strumień wypływającego z palników gazu. Dzięki temu można zapomnieć o stosowaniu kłopotliwych i potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia podpałek do brykietu.

Grill gazowy nie wymaga też rozpalania materiału opałowego przy pomocy dmuchaw lub miechów. Zamiast tego temperatura robocza jest osiągana niemal od razu po odkręceniu kurka i podpaleniu gazu.

Dobrej klasy grill gazowy umożliwia także niezwykle dokładną regulację temperatury. Pomagają w tym precyzyjne zawory sterowane przy pomocy ergonomicznie wyprofilowanych pokręteł oraz czytelny termometr umieszczony na pokrywie komory paleniska.

Oprócz tego niektóre współczesne grille gazowe wyposażone są w kilka odrębnych palników. Pozwala to dla każdego z nich ustawić inną temperaturę, zapewniając możliwość równoczesnego przyrządzania kilku różnych posiłków jednocześnie. Będzie to świetna wiadomość dla zapalonych kucharzy, którzy chcą mieć możliwość równoczesnego podsmażania mięsa, kiełbas, a także pieczenia ziemniaków i przygotowywania chrupiących warzyw.

Zalety grilla gazowego

Na co zwracać uwagę, wybierając grille gazowe?

Aby wybrać odpowiedni grill gazowy, należy zwrócić uwagę na szereg parametrów. Zdecydowanie najważniejszym z nich jest wielkość oraz moc danego urządzenia. Grill gazowy o dużej powierzchni rusztu umożliwia jednoczesne przygotowanie wielu potraw. Przydatne mogą okazać się też dodatkowe stalowe lub ceramiczne płyty grzewcze, na których można będzie podsmażać filety z kurczaka, ryby, steki wołowe oraz rumienić warzywa.

Należy jednak pamiętać, że wraz z rosnącymi gabarytami wzrastać będzie zużycie gazu potrzebnego do ogrzania całego rusztu. Dlatego też, wybierając grill gazowy, warto kierować się zaleceniami producenta wskazującymi na to, ilu gości może obsłużyć dane urządzenie.

Warto też sprawdzić, jaka jest maksymalna moc grilla gazowego. Im będzie ona większa, tym szybciej możliwe będzie uzyskanie odpowiedniej temperatury rusztu. Wysoka wydajność pozwoli na przyrządzanie kilku potraw jednocześnie, zapewniając im warunki do prawidłowej obróbki termicznej. Tutaj znowu trzeba pamiętać o tym, że moc grzewcza bezpośrednio przekłada się na zużycie gazu. Dlatego, kupując grilla, warto odpowiednio wcześniej zastanowić się nad tym, do obsługi ilu osób będzie on zazwyczaj wykorzystywany.

Grill gazowy obowiązkowo powinien być wyposażony w czytelny termometr. Pozwoli on kontrolować temperaturę potraw piekących się na ruszcie bez potrzeby podnoszenia pokrywy grilla. Zmniejszy to ilość zużywanego gazu oraz zagwarantuje prawidłowe przypiekanie się mięsa na wylot.

Niezbędne akcesoria do grilla gazowego

Aby można było korzystać z grilla gazowego w sposób efektywny i zarazem w pełni bezpieczny, trzeba wyposażyć się w kilka dodatkowych akcesoriów.

Zdecydowanie najważniejszym z nich są wysokiej jakości szczypce do grillowania. Umożliwią one pewne chwytanie przyrządzanych potraw bez ryzyka poparzenia się. Pomogą one również w obracaniu kawałków kiełbas lub mięs, a także pozwolą w higieniczny sposób przenieść je z powierzchni rusztu na talerz.

Dobrze jest także mieć pod ręką łopatkę. Jej kształt ułatwi zdejmowanie z płyty grzewczej grilla gazowego upieczonych filetów czy warzyw, jednocześnie pozwalając w łatwy sposób przenieść je na półmiski gości.

Każdy zapalony fan ogrodowych kulinariów musi wyposażyć się też w szpikulce do szaszłyków ze stali nierdzewnej. Umożliwiają one stworzenie fantazyjnych przysmaków, a wytrzymała konstrukcja tego przyrządu zapewni możliwość jego wieloletniej eksploatacji.

Źródło: Leroy Merlin