Zrób to koniecznie, gdy nasturcje przekwitną. To już niedługo

Zrób to koniecznie, gdy nasturcje przekwitną. To już niedługo

Dodano: 
Nasturcje
Nasturcje Źródło: Magda Grefkowicz / dom.wprost.pl
Nasturcje to piękne rośliny jednoroczne, których nie może zabraknąć w ogródkach, zwłaszcza wiejskich. Podpowiadamy, co zrobić, by za rok nie kupować kolejnych nasionek, lecz pozyskać je z roślin, które właśnie kończą kwitnienie.

Charakterystyka nasturcji

Nasturcje to rośliny ozdobne. Kwitną pięknie i obficie. W naturalnym środowisku w Ameryce Południowej to byliny. W Polsce są roślinami jednorocznymi, bo nie są odporne na mróz. Uprawia się je na rabatach, na skalniakach oraz w warzywnikach (bo są jadalne). Znakomicie sprawdzają się jako rośliny doniczkowe na balkonie lub tarasie. Są tak uniwersalne, ponieważ występują w wielu odmianach. Tradycyjnej, pod postacią niewielkiego krzaczka (od 20 do 40 cm wysokości) i jako roślina pnąca, której pędy dorastają do 2 metrów. Nasturcje przyjmują bardzo wiele barw. Najpopularniejsze są pomarańczowe i żółte, lecz znane są też czerwone, różowe i brzoskwiniowe i cętkowane. Także łodygi nasturcji miewają różne kolory. Nasturcje zaczynają kwitnąć w lipcu, a kończą we wrześniu – październiku. Czasem zdarza się, że zostają z nami aż do pierwszych mrozów.

Gdzie sadzić nasturcje?

Jak już wspomnieliśmy, nasturcje możemy sadzić wszędzie! Ogrodnicy polecają je do nowoczesnych ogrodów, chociaż nam najbardziej podobają się w ogródkach w stylu naturalistycznym. Wspaniale rosną w gruncie, równie dobrze w pojemnikach na balkonach i na tarasach. Odmiany pnące (wysokie) sprawdzają się na kwietnikach, puszczone po siatkach, kratkach, płotach. Natomiast niskie odmiany spotkać możemy na rabatach kwiatowych oraz w pojemnikach balkonowych. I jeszcze pewne zaskoczenie. Nasturcje bardzo często sadzi się w warzywnikach, ponieważ są to rośliny jadalne, bardzo często wykorzystywane między innymi jako składnik sałatek.

Nasturcje – warunki uprawy

Nasturcje są bardzo popularną rośliną pnąco-płożącą, ponieważ nie tylko tworzą w ogrodzie barwne, wesołe plamy, lecz także możemy ją uprawiać bez większych problemów. Nasturcje mają niskie wymagania uprawowe. Najważniejsze dla nich jest słońce. Powinno operować nad nimi ok. 6 godzin dziennie. I to w sumie byłoby na tyle. Nie kwitną, gdy są często nawożone (zamiast kwitnąć, wszystkie siły kierują w iście), preferują glebę ubogą w składniki odżywcze, lekkie i zdrenowane. Znajomi działkowcy radzą, „by nasturcji się nie dotykać”. Ale to lekka przesada, bo nasturcje trzeba podlewać, ponieważ podłoże do nasturcji powinno być stale umiarkowanie wilgotne. Trzeba natomiast unikać nadmiernej wilgotności i zalania korzeni. Wówczas roślina traci kwiaty, a jej liście zaczynają żółknąć.

Dlaczego nasturcje sadzi się w warzywnikach?

Jak już pisaliśmy, nasturcje bardzo często sadzi się w warzywnikach. Po pierwsze dlatego, że to rośliny jadalne, po drugie dlatego, że ich kwiaty zwabiają tam zapylacze. Wabią one również mszyce i inne szkodniki, które zamiast na nasze uprawy rzucają się na nasturcje. Monitorując stan nasturcji posadzonych wśród warzyw, od razu wyłapiemy pojawienie się gąsienic, mszyc czy mączlików. Wówczas będziemy mogli od razu zacząć stosowne opryski.

Jak pozyskiwać nasiona nasturcji?

Nasiona nasturcji możemy bez problemu kupić. Z opakowania dowiemy się, jaka to będzie odmiana oraz jaki kolor kwiatów wysiejemy. Jeśli nie chcemy kupować nasion, zawsze możemy pozyskać je z roślin, które już kwitną w naszym ogrodzie. Jak to zrobić? Po przekwitnięciu nasturcji, czekamy aż pojawią się owoce (żebrowane, szarobeżowe orzeszki). Zbieramy je najczęściej na przełomie sierpnia i września. Dosuszamy w przewiewnym miejscu, po czym wyłuskujemy nasionka. Przez zimę przechowujemy je w papierowych torebkach w suchym pomieszczeniu.

Kiedy siejemy nasturcje?

Jeśli chcemy przygotować sobie sadzonki nasturcji, robimy to w kwietniu. Natomiast, jeśli zamierzamy siać nasturcje do gruntu, nastawmy się na maj, gdy minie ryzyko przymrozków wiosennych.

Nasturcje z rozsady siejemy rzutowo w niewielkich pojemnikach (na przykład po jogurtach). Nasiona wsadzamy do lekkiego podłoża na głębokość 3-4 cm, podlewamy, a doniczkę stawiamy w słonecznym miejscu. Dobrze jest sadzić po kilka nasion do jednej doniczki (2-3 nasiona). Przed przesadzeniem sadzonek do gruntu, należy rośliny stopniowo hartować. Nasturcje kiełkują wolno, roślinki widoczne będą dopiero po 2 tygodniach.

Czy nasturcje są jadalne?

Tak. Nasturcje są jadalne. Do sałatek dodaje się ich kwiatostany i młode listki. Owoce to polskie kapary. Nasturcje są lekko pikantne, ich smak porównuje się do smaku rukwi wodnej. Nasturcje mają bardzo wiele składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na skórę, paznokcie i włosy.

Czytaj też:
Hortensja doniczkowa – jak ją przezimować?
Czytaj też:
Jesienne ściółkowanie korą – przygotuj ogród na chłodniejsze dni