Bukszpan to popularny krzew zimozielony, który często wykorzystywany jest do tworzenia żywopłotów. Gęsty i zdrowy żywopłot z bukszpanu to nie tylko piękna ozdoba ogrodu, ale także naturalne ogrodzenie, które zapewnia prywatność i chroni przed wiatrem i kurzem. Aby bukszpanowy żywopłot prezentował się okazale, należy go regularnie przycinać. Najlepszym momentem na cięcie bukszpanu jest wiosna, kiedy roślina rozpoczyna wzrost.
Kiedy ciąć bukszpan?
Cięcie bukszpanu to bardzo ważny zabieg pielęgnacyjny, który należy przeprowadzać regularnie, jeśli chcemy, by nasz żywopłot był gęsty i atrakcyjny. Przeczytajcie, kiedy i jak cięć żywopłot z bukszpanu. Możecie być zaskoczeni, ale bukszpan tniemy dwukrotnie i drugim terminem cięcia żywopłotu z bukszpanu wcale nie jest jesień, lecz przełom czerwca i lipca!
Cięcie żywopłotu z bukszpanu wiosną
Jak już wspomnieliśmy – cięcie bukszpanu wiosną przeprowadzamy w dwóch terminach. Pierwsze cięcie bukszpanu należy wykonać po ustaniu silnych mrozów, ogrodnicy podają jako najdogodniejszy termin wiosennego cięcia bukszpanu przełom kwietnia i maja. Pierwsze cięcie przeprowadzamy tuż przed rozpoczęciem intensywnego wzrostu krzewu. Nazywamy je cięciem formującym, które ma nadać żywopłotowi pożądany kształt i rozmiar.
Cięcie żywopłotu z bukszpanu na przełomie czerwca i lipca
Kolejne cięcie żywopłotu z bukszpanu przeprowadzamy już po zakończeniu intensywnego wiosennego wzrostu krzewów. Cięcie to nazywamy cięciem korygującym. Wykonujemy je, by zagęścić żywopłot i go wyrównać. Bo w przypadku żywopłotów z bukszpanu nawet najmniejsze nierówności wyglądają niechlujnie. Taka już ich specyfika.
Jakimi narzędziami ciąć bukszpan?
Do cięcia bukszpanu możemy wykorzystywać bardzo różne narzędzia ogrodowe. Mogą być to sekatory i nożyce do cięcia żywopłotów – to ręczne, najczęściej wykorzystywane narzędzia. A gdy mamy długi, duży żywopłot mogą przydać się mechaniczne narzędzia: podkaszarki spalinowe albo elektryczne oraz nożyce elektryczne.
Jak prawidłowo ciąć żywopłot z bukszpanu?
Technika cięcia bukszpanu jest niezwykle ważna w pielęgnacji żywopłotów. Cięcie bukszpanu należy wykonywać ostrożnie i dokładnie. Należy zwrócić uwagę na:
- Cięcie boczne: Cięcie pędów bocznych stymuluje rozkrzewianie się bukszpanu i powoduje, że żywopłot staje się gęsty.
- Cięcie górne: Cięcie wierzchołków pędów pozwala wyrównać wysokość żywopłotu.
- Kształtowanie żywopłotu: Bukszpan można formować na różne kształty, np. prostokąt, trapez, kulę.
Jak pielęgnować bukszpan po wiosennym cięciu?
Po cięciu bukszpanu należy zadbać o jego pielęgnację. Powinniśmy go nawieźć i kontynuować odżywianie krzewów przez całą wiosnę oraz lato. Do nawożenia bukszpanów możemy wykorzystywać kupne, bogate w azot odżywki albo naturalne i ekologiczne: kompost i obornik. Pamiętajmy, że bukszpany trzeba podlewać w okresie suszy. Bukszpan może być atakowany przez choroby i szkodniki, zwłaszcza groźna jest ćma bukszpanowa, dlatego należy go regularnie obserwować i stosować odpowiednie środki ochrony.
Czytaj też:
Jeśli zrobisz to teraz, forsycja nie zakwitnie wiosnąCzytaj też:
Pigwowiec – uprawa, pielęgnacja, rozmnażanie, odmiany