Pigwowiec – uprawa, pielęgnacja, rozmnażanie, odmiany

Pigwowiec – uprawa, pielęgnacja, rozmnażanie, odmiany

Dodano: 
Pigwowiec japoński, owoce
Pigwowiec japoński, owoce Źródło: Pixabay

Pigwowiec uprawia się z dwóch powodów. Po pierwsze to krzew, który bardzo ładnie kwitnie, po drugie rodzi smaczne i zdrowe owoce, które świetnie nadają się na przetwory. W Polsce uprawia się trzy gatunki, które w naturze rosną we wschodniej Azji.

Gatunki i odmiany pigwowca oraz ich charakterystyka

Pigwowiec japoński to niskie, dość szerokie krzewy, które osiągają metr wysokości. Są mrozoodporne. To ciernisty krzew – na pędach pigwowca japońskiego znajdziemy krótkie ciernie. Przepięknie kwitnie. Jego kwiaty pojawiają się wczesną wiosną (marzec, kwiecień), jeszcze zanim wyrosną liście. Kwiaty pigwowca japońskiego są koloru ciemnej czerwieni. Mają średnicę do 4 cm. Owoce to nieco spłaszczone kulki o średnicy 4 cm.

Pigwowiec okazały jest w pełni mrozoodporny, pochodzi z Chin, dlatego nazywa się go także pigwowcem chińskim. Jest to krzew o wysokości do 2 metrów, na jego pędach znajdziemy ciernie. Kwitnie w trzech kolorach: na czerwono, różowo i biało. Kwitnie w maju oraz w czerwcu. Jego owoce osiągają wielkość do 7 cm średnicy. Są bardzo twarde. Ze względu na owoce oraz wygląd krzewu, pigwowiec chiński mylony jest z pigwą pospolitą. Pigwowce okazałe często powtarzają kwitnienie w sierpniu. Z tych kwiatów nie powstają jedna owoce.

Pigwowiec pośredni – to jego najczęściej spotykamy w polskich ogrodach. Jest mieszańcem pigwowców chińskiego i japońskiego. Osiąga wysokość do 1 metra. Ładnie się rozrasta. Jego ciernie są centymetrowe. Kwitnie w różnych kolorach. Szczególnie do uprawy w Polsce polecana jest odmiana Nicoline, która ma bardzo duże czerwone kwiaty i kwitnie bardzo okazale. Inne polecane odmiany pigwowca pośredniego to Crimson and Gold, którego kwiaty są ciemnoczerwone oraz Elly – kwiaty ciemno karmazynowe Elly Mossel, która kwitnie dwukrotnie: wiosną oraz w lecie.

Pigwowiec japoński w czasie kwitnienia

Pigwowiec pośredni, odmiana Nicoline

Kwitnący pigwowiec okazały

Krzew pigwowca – pokrój

Owoce pigwy

Pigwowiec – owoce gotowe do zbioru

Pigwowiec japoński, owoce na krzewie

Pigwowiec – uprawa i pielęgnacja

Pigwowce powinny być sadzone na glebach wilgotnych, ciepłych i żyznych o lekko kwaśnym pH (5,9-6,5). Bez większych problemach rosną także na glebach piaszczystych oraz wapiennych. Pigwowce mają słabo rozwinięty system korzeniowy, więc nie poradzą sobie w podłożu zadarnionym, podmokłym i zimnym.

Podłoże pod krzewami pigwy powinno się podsypywać ściółką, która chronić będzie glebę przed wyparowaniem wody oraz zapobiegać rozprzestrzenianiu się chwastów.

Stanowisko dla pigwowca powinno być słoneczne i ciepłe. Krzewy te jednak rosną także na stanowiskach półcienistych. Radzą sobie w miastach, ponieważ są odporne na zanieczyszczenia powietrza. Bez problemu przetrwają zimę w Augustowie i w Suwałkach – to rośliny w pełni mrozoodporne.

Pigwowce nie wymagają cięcia, ponieważ kwiaty pojawiają się na pędach dwuletnich. Jeśli zajdzie taka potrzeba, krzewy można przyciąć, jeśli rosną zbyt wysokie. Usuwamy na bieżąco suche i chore pędy. Pigwowce, które rosną jako żywopłot, wymagają formowania. Robimy to, by zachować kształt żywopłotu oraz zwarty pokrój.

Kiedy pigwowiec kwitnie? Kiedy owce pigwowca są gotowe do zbioru?

Pigwowce w zależności od odmiany kwitną w od marca do maja. Ich kwiaty najczęściej występują w odcieniach czerwieni (niektóre odmiany mają kwiaty o płatkach dwukolorowych). Zdarzają się również pigwowce kwitnące na biało. Pigwowiec jest rośliną miododajną i bardzo lubianą przez owady.

Owoce pigwowca są okrągłe, małe i bardzo twarde. Można je zbierać od września do października. Wówczas dojrzewają. Gotowe do zbioru mają wyraźny żółty kolor, czasem są nakrapiane na czerwono. Pachną! Ze zbiorem owoców pigwowca nie warto się spieszyć. Najlepiej zebrać je po pierwszych przymrozkach. Wówczas są mniej cierpkie w smaku. Jako termin zbioru owoców pigwowca polecamy więc październik, a nawet początek listopada.

Gdzie sadzić pigwowce?

Pigwowce sadzimy w ogrodach wszelkiego typu. Do alpinariów i ogródków skalnych (skalników) nadają się odmiany niskie i płożące się. Natomiast większe, wyższe krzaki sadzone są pojedynczo na trawnikach, w grulach, bądź jako żywopłoty, które można strzyc lub nie. To dobra roślina na żywopłot. Jest skuteczna ze względu na liczne ciernie występujące na pędach krzewu.

Pigwowce zestawia się z innymi kwitnącymi w tym samym czasie na biało lub żółto krzewami, na przykład z forsycjami lub tawułami. Pamiętajmy, że liście niektórych odmian pigwowców zmieniają kolor na czerwono-pomarańczowy, co wygląda bardzo malowniczo.

Rozmnażanie pigwowca

Pigwowiec rozmnażamy przez sadzonki, które pobieramy z krzewu latem. Ważne, by na sadzonkę pobrać fragment pędu, który ma piętkę. Pęd umieszczamy najpierw ukorzeniaczu, po czym sadzimy w doniczce z podłożem (torf z piaskiem). Sadzonki powinny zimować w chłodnym miejscu, a dopiero na wiosnę być posadzone w ogrodzie na docelowym miejscu (pigwowce nie lubią przesadzania). Pigwowce mogą być również rozmnażane z nasion, to skomplikowane, a poza tym nowe rośliny nie dziedziczą cech rośliny matecznej. Pigwowce szybko rosną.

Owoce pigwowca – wykorzystanie w kuchni

Owoce pigwowca są zdrowe, zawierają bowiem bardzo dużą ilość witaminy C. Nie nadają się do spożywania na surowo. Są kwaśne i cierpkie, dlatego przetwory z nich robione zawsze muszą zawierać cukier. Z owoców pigwowca robi się soki, galaretki i dżemy. Owoce pigwowca dodaje się bardzo często do herbaty (kandyzowane plasterki) w zastępstwie cytryny. Gdy owoce przemrozimy (na przykład na krzaku), stracą nieco swój cierpki smak.

Pigwa i pigwowiec – różnice

Pigwowce często mylone są z pigwą pospolitą. Te dwie rośliny są spokrewnione, jedna różnią się zasadniczo. Inaczej wyglądają, inaczej się je uprawia, a owoce mają różny smak. Pigwa ma formę drzewa, natomiast pigwowce to cierniste krzewy o cieńszych pędach i zwartym pokroju. Owoce pigwy są większe, a kształtem przypominają gruszki. Owoce pigwowca są natomiast małe, okrągłe i twarde. To z owoców pigwy, a nie pigwowca robi się słynną nalewkę pigwówkę.

Czytaj też:
Aronia czarna – uprawa, pielęgnacja, popularne odmiany
Czytaj też:
Berberys Thunberga – uprawa, pielęgnacja, popularne odmiany

Źródło: Krzewy i drzewa liściaste w ogrodzie, M. Czekalski, PWRiL 1995