Sekret bujnych roślin? Naturalny nawóz z drożdży! Wzmocnij rośliny i popraw ich wzrost

Sekret bujnych roślin? Naturalny nawóz z drożdży! Wzmocnij rośliny i popraw ich wzrost

Dodano: 
Wystarczy rozpuścić drożdże w wodzie, dodać trochę cukru i domowa odżywka do roślin gotowa!
Wystarczy rozpuścić drożdże w wodzie, dodać trochę cukru i domowa odżywka do roślin gotowa! Źródło:Shutterstock / IVA
Drożdże to naturalny, a przy tym tani nawóz do roślin – wzmacnia je i przyśpiesza ich wzrost. Poznaj proste przepisy i błędy, których należy unikać, stosując nawóz z drożdży.

Drożdże piekarskie to nie tylko niezbędny składnik ciast i pizzy, ale również naturalny i bogaty w składniki odżywcze nawóz, który może zdziałać cuda w Twoim ogrodzie. Zawierają m.in. witaminy z grupy B, makro- i mikroelementy, takie jak azot, fosfor, potas, magnez, cynk i żelazo, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin, a także hormony biorące udział w regulacji podziału komórek.

Drożdże wpływają też pozytywnie na podłoże – dzięki nim proces mineralizacji materii organicznej przebiega znacznie szybciej. Promują także produkcję kluczowych makroelementów i poprawiają ważną funkcję mikroorganizmów w mieszance glebowej.

Uniwersalna odżywka z drożdży – jak ją przygotować?

Przygotowanie odżywki z drożdży jest dziecinnie łatwe: rozpuść 1 gram drożdży (w łyżeczce do herbaty mieści się 3 gram suszonych drożdży) oraz 1,5 łyżki cukru w 0,5 l wody (lekko ciepłej) i gotowe! Taka odżywka, ze względu na objętość, jest doskonała do roślin doniczkowych.

Potrzebujesz więcej nawozu z drożdży? Oto trzy przepisy!

Jeśli chcesz uzyskać większą ilość nawozu z drożdży, np. do roślin ogrodowych lub balkonowych, oto przepisy dla Ciebie:

  • Podlewanie - rozpuść 10 g świeżych drożdży w 10 litrach ciepłej wody. Pozostaw roztwór do fermentacji na 24 godziny. Następnie rozcieńcz roztwór w proporcji 1:10 i podlewaj rośliny u nasady.
  • Opryskiwanie - rozpuść 5 g świeżych drożdży w 5 litrach ciepłej wody. Dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę płynu do naczyń. Pozostaw roztwór do fermentacji na 12 godzin. Następnie rozcieńcz roztwór w proporcji 1:5 i opryskuj rośliny wieczorem. To świetna metoda walki z mszycami!
  • Dodawanie do kompostu - dodaj drożdże do kompostu, aby przyspieszyć proces rozkładu i wzbogacić kompost o składniki odżywcze.

Co sprawia, że drożdże są tak dobrą odżywką do roślin?

  • Drożdże zawierają dużo witamin z grupy B - witamina B1 (tiamina) stymuluje wzrost korzeni, dzięki niej rośliny szybciej rosną, są silniejsze i odporniejsze na choroby. Witamina B2 (ryboflawina) wspomaga fotosyntezę i pobieranie składników odżywczych. Witamina B3 (niacyna) wzmacnia odporność na choroby.
  • Kwas foliowy wspomaga procesy metaboliczne i wzrost roślin.
  • Potas wzmacniania łodygi i liście, reguluje gospodarkę wodną.
  • Magnez wspomaga fotosyntezę i produkcję chlorofilu.
  • Cynk wzmacnia odporność na choroby i szkodniki.
  • Drożdże przyspieszają wzrost i kwitnienie - działają jak naturalny stymulator wzrostu, co przyczynia się do szybszego rozwoju i bujniejszego kwitnienia roślin.
  • Drożdże poprawiają strukturę gleby - drożdże pobudzają mikroflorę glebową, co przyczynia się do poprawy struktury i żyzności gleby.
  • Drożdże są skutecznym środkiem w walce z niektórymi chorobami, np. zarazą ziemniaczaną pomidorów.

Rośliny, które nie lubią drożdży

Chociaż drożdże są bezpieczne dla większości roślin, istnieją pewne wyjątki. Nie zawsze chodzi o konkretne rośliny, ważny bywa stopień ich rozwoju (np. drożdżami warto zasilać młode pomidory, ale kiedy dorosną – już nie) lub kondycja. Jakie rośliny nie przepadają za drożdżami lub wymagają szczególnej ostrożności podczas stosowania tej odżywki?

Rośliny o wrażliwych korzeniach: paprocie, storczyki, azalie, hortensje, kamelie, rododendrony. Drożdże mogą poparzyć korzenie tych roślin, czego skutkiem jest osłabienie, a nawet śmierć.

Rośliny lubiące kwaśną glebę: borówki, żurawina, hortensje, azalie, rododendrony (różaneczniki). Drożdże mają odczyn alkaliczny, co może zaburzyć równowagę pH gleby i negatywnie wpłynąć na przyswajanie składników odżywczych przez te rośliny.

Rośliny cebulowe i czosnkowe: cebula, czosnek, por, szczypior, tulipany, żonkile itp.Drożdże mogą przyspieszyć rozkład cebulek i pędów – nie chcemy tego!

Rośliny owocujące: pomidory, ogórki, papryka, bakłażan. W ich przypadku drożdże można stosować na początku okresu wegetacyjnego, później należy je odstawić. Dlaczego? Drożdże mogą powodować nadmierny rozrost części zielonych ze szkodą dla owocowania.

Nawożenie roślin drożdżami – najczęściej popełniane błędy

Chociaż drożdże to naturalny i bezpieczny sposób nawożenia roślin, także i tu można popełnić błędy, a skutki niektórych bywają poważne. Jakie są najczęstsze pułapki związane z drożdżami?

  • Za mocno stężony roztwór drożdży może spowodować uszkodzenie korzeni roślin.
  • Zbyt częste nawożenie drożdżami – nadmiar drożdży może zaburzyć równowagę mikrobiologiczną gleby. Raz na cztery tygodnie wystarczy!
  • Stosowanie nawozu z drożdży na suche rośliny grozi poparzeniem liści.
  • Nawożenie drożdżami w czasie upałów - gdy jest bardzo ciepło, drożdże mogą zbyt szybko fermentować i uwalniać szkodliwe dla roślin substancje.
  • Stosowanie drożdży do żyznej gleby – co za dużo, to nie zdrowo! Przed zastosowaniem nawozu z drożdży należy sprawdzić stan podłoża. Jeśli jest bogate w składniki odżywcze, nie ma sensu dodatkowo zasilać go drożdżami.

Czytaj też:
Wystarczy kilka łyżek tego produktu i woda, a rośliny będą rosły jak nigdy
Czytaj też:
Krzewy róż obsypią się kwiatami. Wystarczy jeden tani produkt z apteki