Kuchnia na zewnątrz – nie tylko grillowanie! Odkryj tajniki gotowania pod chmurką

Kuchnia na zewnątrz – nie tylko grillowanie! Odkryj tajniki gotowania pod chmurką

Dodano: 
Kuchnia zewnętrzna z płytą teppanyaki – nie dymi, nie ma otwartego ognia, nie przypala soków z potraw. Idealna na miejski taras lub balkon
Kuchnia zewnętrzna z płytą teppanyaki – nie dymi, nie ma otwartego ognia, nie przypala soków z potraw. Idealna na miejski taras lub balkon Źródło:CANA Concept
Marzę o kuchni zewnętrznej! Zebrałam więc garść informacji, jak zaprojektować i zbudować taką kuchnie, aby móc gotować pod chmurką niezależnie od pogody. Zainspirujesz się?

Od lat marzę o kuchni w ogrodzie. Ale ciągle słyszę argumenty, że to rozwiązanie sprawdza się na południu Europy, u nas jest jednak na nie za zimno. Poza tym polskie lato trwa krótko i jest kapryśne. Nie ten klimat!

I to jest pierwszy błąd w rozumowaniu – kuchnie zewnętrzne największą popularnością cieszą się nie na południu Europy (choć oczywiście również są tam modne), ale w krajach skandynawskich i nadbałtyckich, gdzie jest przecież zimniej i ciemnej niż u nas! W czym tkwi problem? Rozprawmy się z mitami!

Kuchnia zewnętrzna – idealne rozwiązanie na każdą pogodę

W krajach Skandynawskich mawia się, że nie ma złej pogody, jest tylko nieodpowiednie ubranie! To samo można powiedzieć w odniesieniu do kuchni zewnętrznych. Rzeczywiście – kuchnia z kiepskich materiałów, postawiona w miejscu bez osłony od deszczu i wiatru, na niepewnym gruncie będzie się nadawała do użytku tylko podczas wakacji. Ale można temu zaradzić.

Przygotowanie stanowiska pod kuchnię zewnętrzną

Należy dobrze przemyśleć usytuowanie kuchni zewnętrznej oraz jej komunikację z domem. Konieczne będą:

  • Stabilna, równa, wytrzymała na ciężar i odporna na warunki atmosferyczne nawierzchnia. Powinna być też łatwa do czyszczenia i antypoślizgowa.
  • Zadaszenie lub częściowe zadaszenie. Istotne jest nad ciągiem roboczym – tu najlepsze jest zadaszenie stałe, dające ochronę nie tylko przed deszczem, ale i cień. Nad pozostałą częścią kuchni zewnętrznej dach nie jest konieczny, ale warto zamontować ruchomą przesłonę.
  • Kuchnia zewnętrzna musi być usytuowana w zacisznym miejscu lub w takim, które można czasowo osłonić od wiatru, np. ruchomymi panelami. To najistotniejszy element związany z przedłużeniem sezonu ogrodowo-tarasowego. Tam, gdzie zacina zimny i mokry wiatr nikt nie będzie chciał spędzać czasu!
  • W kuchni zewnętrznej lub w jej pobliżu warto postawić ogrodowe palenisko. To świetny sposób na ogrzanie tej strefy i stworzenie przyjemnego klimatu.
  • I na koniec - ścieżka do domu. Powinna być stabilna, dobrze oświetlona i pozbawiona przeszkód. Komunikacja kuchni zewnętrznej z domem jest bardzo ważna, szczególnie pod koniec sezonu.

Kuchnia zewnętrzna – woda, prąd, gaz

Większość modeli kuchni zewnętrznych wymaga przyłączenia mediów, przede wszystkim wody i prądu, czasem też gazu. Należy też zadbać o odpływ nieczystości ze zlewu – tu są różne rozwiązania: prosto do kanalizacji, przez małą oczyszczalnię do ogródka itp.

Czytaj też:
Trendy na wiosnę 2024 – taras lub balkon marzeń w zasięgu ręki!

Oświetlenie kuchni zewnętrznej

Oświetlenie - nad strefą roboczą właściwe jest światło o barwie białej neutralnej (około 3300 – 4000 K), w części służącej do relaksu temperatura barwowa może być niższa, np. 3000 K daje światło zbliżone do naturalnego światła o wschodzie i zachodzie Słońca, 1800 K – światła świecy.

Ważne! Stosując oświetlenie na zewnątrz, pamiętaj o odpowiednich parametrach! Najistotniejszym z nich jest stopień szczelności oprawy świetlnej. Oznacza się go symbolem IP (od angielskiego International Protection Rating).

Pierwsza cyfra kodu IP oznacza odporność na penetrację ciał stałych – 0 to brak ochrony na penetrację ciał stałych, natomiast 6 całkowitą pyłoszczelność.

Druga cyfra kodu IP oznacza odporność na wodę. Na elewację budynku wymagane są oprawy ze stopniem szczelności IP44, w miejscach bardziej narażonych na wilgoć, np. w ogrodzie – IP65.

Zanim zdecydujesz się na kuchnię zewnętrzną

Grillowanie stało się w Polsce niezwykle popularne, jest już niemal tradycją. Wraz ze zbliżającym się cieplejszym sezonem, większość z nas sięga po grill. Jedni wybierają działki, inni preferują tereny nad wodą, a jeszcze inni korzystają z wyznaczonych miejsc na świeżym powietrzu.

Jednak korzystanie z grilla czy kuchni z otwartym ogniem w mieście i na terenach gęsto zabudowanych często podlega ograniczeniom. W takim przypadku idealnym rozwiązaniem są kuchnie wyposażone w elektryczną płytę teppanyaki.

Główną zaletą takiej płyty jest brak otwartego ognia. Grillowane potrawy nie mają bezpośredniego kontaktu z elementem grzejnym, eliminując tym samym spalanie soków wyciekających z potraw. W rezultacie brak jest drażniącego zapachu spalenizny, a grillowane potrawy nie wytwarzają dymu.

Czytaj też:
Grill gazowy w ogrodzie. Jak wybrać odpowiedni model? Jakie akcesoria przydadzą się do grillowania?
Czytaj też:
Skuteczne sposoby na błyskawiczne oczyszczenie grilla