Tajemnica obfitych zbiorów winogron: ostre cięcie – zrób to teraz!

Tajemnica obfitych zbiorów winogron: ostre cięcie – zrób to teraz!

Dodano: 
Koniec marca to ostatni termin najważniejszego dla owocowania przycinania winorośli
Koniec marca to ostatni termin najważniejszego dla owocowania przycinania winorośli Źródło:Shutterstock / Francescomoufotografo

Żeby winorośl obficie i zdrowo owocowała należy ją regularnie przycinać – pod koniec zimy lub najpóźniej na przednówku (przypominamy – kalendarzowa wiosna zaczyna się 21 marca). Cięcie musi być radykalne – skracamy do 80 proc. pędów, ale przy tym ostrożne. Dowiedz się, jak prawidłowo przycinać winogrona.

Dlaczego regularne cięcie winorośli jest kluczowe

W przypadku większości krzewów i drzew owocowych pominięcie jednego czy dwóch cięć nie przyniesie większych szkód, ale winorośl jest bardzo czuła na takie zaniedbanie. Dlaczego? Nie przycinane krzewy winorośli zagęszczają się każdego roku aż kilkunastokrotnie, a to oznacza:

  • mniejszy dopływ światła do środka krzewu, a przecież winogrona uwielbiają wygrzewać się w słońcu!
  • słabą przewiewność, której konsekwencją jest zawilgocenie powodujące pleśń i choroby grzybowe,
  • kiepską dystrybucję składników odżywczych z gleby – roślina marnuje siły i środki na przyrost masy zielonej, przez co owocuje słabiej, a grona są drobniejsze i mniej smaczne.

Pozbądź się zbędnych pędów – zrób miejsce na dorodne grona!

Jeśli późną jesienią nie przeprowadziliśmy tzw. cięcia czyszczącego, należy to zrobić w drugiej połowie marca. Usuwamy pędy chore, uszkodzone przez mróz oraz starsze niż dwuletnie (nad drugim lub trzecim pąkiem licząc od miejsca rozgałęzienia). Ale najważniejsze jest odpowiednie przycięcie zdrewniałych pędów jednorocznych. To na nich wyrosną grona!

Cięcie krótkie, średnie czy długie – wybierz najlepszą opcję dla swojej winorośli

Zdrewniałe pędy jednoroczne, tzw. łozy najmocniej przycinamy późną zimą lub wczesną wiosną, kiedy minie niebezpieczeństwo przymrozków, ale zanim soki zaczną na dobre krążyć w pędach. Nazywa się to cięciem krótkim, średnim lub długim.

  • Krótkie cięcie winorośli – na gałązce (łozie) zostawiamy 5 do 6 pąków (na południu Europy tnie się krócej, ale w naszym klimacie to niebezpieczne ze względu na niskie temperatury).
  • Można też przyciąć winorośle mniej drastycznie (cięcie średnie), zostawiając do 8 pąków na łozie.
  • Cięcie długie oznacza zostawienie 9 lub więcej „oczek” na łozie. Takie cięcie jest w naszym klimacie najbezpieczniejsze. Jest też odpowiednie do przydomowych upraw odmian deserowych, gdy krzew winorośli nie jest precyzyjnie uformowany.

Sekrety precyzyjnego cięcia – poznaj prawidłową technikę

Do grubych pędów używamy piłki ogrodniczej lub sekatora. Muszą być ostre, tak żeby miejsce cięcia było jak najmniejsze i gładkie. Pod żadnym pozorem nie można szarpać winorośli tępym narzędziem!

Tniemy 1-1,5 cm nad oczkiem, pod kątem 45 stopni, tak żeby po stronie oczka zostało troszkę więcej gałązki.

Ochrona ran po cięciu – zadbaj o zdrowie swojej winorośli

Pamiętajmy też o dezynfekcji – zranione miejsca są podatne na atak grzybów, pleśni i szkodników, które właśnie wychodzą na żer. Najlepiej zamalować je specjalistycznym preparatem ze sklepu ogrodniczego. A jeśli nie ma go pod ręką – użyć samodzielnie przygotowanej papki z wody i cynamonu. Przeczytaj o właściwościach cynamonu i innych przypraw kuchennych, które wzmocnią rośliny i zwalczą szkodniki.

Czytaj też:
Cięcie róż wiosną: sekret obfitego kwitnienia
Czytaj też:
Rozmnażanie roślin z liści i łodyg – 7 błędów, które rujnują Twoje uprawy!