Gorzkie ogórki? Już nie! 5 trików ogrodników na pyszne warzywa

Gorzkie ogórki? Już nie! 5 trików ogrodników na pyszne warzywa

Dodano: 
Triki ogrodników, by ogórki nie były gorzkie
Triki ogrodników, by ogórki nie były gorzkie Źródło:Shutterstock
Gorzkie ogórki mogą wyglądać dorodnie. Dopiero gdy ich spróbujesz, przekonasz się, że cała uprawa na nic. Oto 5 trików doświadczonych ogrodników, by nasze ogórki nie złapały goryczki.

Gorzkie ogórki są mistrzami kamuflażu. Wyglądają wspaniale, lecz gdy ugryziesz – porażka! Naukowcy ustalili, co powoduje, że ogórki są gorzkie i dlaczego pojawia się ten nieprzyjemny smak. Kiedy już zrozumiesz przyczyny, łatwo będzie zapobiec zepsuciu przez gorzki smak ogórka kolejnej letniej sałatki. 5 łatwych do przestrzegania wskazówek pomoże Ci uniknąć uprawy gorzkich ogórków w ogrodzie.

Dlaczego ogórki są gorzkie?

Wiele ogórków jest pysznych, podczas gdy inne, czasem nawet z tego samego krzaczka, są gorzkie. Przyczyną jest związek organiczny zwany kaburbitacyną. Gorzkie ogórki zawierają ją w swoich owocach w większej niż przeciętna ilości.

Wszystkie ogórki zawierają kaburbitacynę, ale ogórki uprawiane w przydomowych ogrodach zwykle zawierają jej mniej. Występuje głównie w łodygach, liściach i korzeniach, pomaga w odstraszaniu szkodników, takich jak chrząszcze ogórkowe. Kukurbitacyna pojawia się także i w owocach, jeśli warunki wzrostu nie są takie, jak powinny, czyli stresujące dla roślin.

Dostając się od łodygi ogórka, gorzki związek może nie rozprzestrzenić się po całej roślinie, co wyjaśnia, dlaczego połowa warzywa – końcówka łodygi – jest gorzka, a reszta doskonale smaczna. Skórka ogórka często zawiera więcej gorzkiego związku niż miąższ. Usunięcie skóry pomaga również usunąć większość gorzkiego smaku.

Jak uprawiać ogórki, by nie były gorzkie?

Wybierz odpowiednie odmiany. Niektóre rodzaje ogórków są z natury bardziej podatne na gorycz niż inne. Rośliny o niższym poziomie kaburbitacyny są mniej podatne na gorycz w niesprzyjających warunkach wzrostu. Popularne i łatwe do znalezienia odmiany, które nie łapią goryczki to „Carmen”, „County Fair”, „Diva”, „Green Knight”, „Sweet Slice”, „Sweet Success” i „Tasty Green”.

Podlewanie zapobiega goryczce w ogórkach

Gdy jest sucho, ogórki łatwiej łapią goryczkę. Kuburbitacyna gromadzi się w roślinie, gdy ta stara się rosnąć, po czym przedostaje się do owoców. Gdy nie pada deszcz, nasze uprawy trzeba podlewać często i obficie. Najlepiej rano lub późnym popołudniem, aby pomoczone liście szybko wyschły. Choroby grzybicze częściej rozwijają się na liściach, które pozostają wilgotne przez dłuższy czas.

Czytaj też:
Gwarancja zdrowych sadzonek ogórków. Ten domowy nawóz poleciła mi babcia

Ściółkowanie ogórków zapobiega goryczce

Rozłóż warstwę rozdrobnionej kory, słomy lub trawy o grubości ok. 5 cm jako ściółkę wokół podstawy roślin, aby pomóc zachować wilgotność i temperaturę gleby. Dlaczego to takie ważne? Bo ogórki stają się gorzkie, gdy jest za sucho, za gorąco lub za zimno. Ściółka zapobiega wysychaniu podłoża, tworząc barierę ograniczającą utratę wilgoci. Warstwa ściółki izoluje podłoże. Łagodzi wahania temperatury w strefie korzeni rośliny, dzięki czemu ogórki nie robią się gorzkie.

Nie chcesz gorzkich ogórków – wysiewaj je co 2 tygodnie

Siew sukcesyjny, czyli sztuka wysiewu nasion co kilka tygodni, to świetne „ubezpieczenie” dla gorzkich ogórków. Trudne warunki uprawy, takie jak susza, nadmierne zimno lub upał, zwykle trwają tylko tydzień lub dwa. Siejąc ogórki co dwa tygodnie, zaczynając od późnej wiosny i kontynuując przez środek lata, prawdopodobnie będziesz mieć wiele plonów, które dojrzeją przed lub po jakimkolwiek wyzwaniu, jakie rzuci ci matka natura. Uprawa odpowiednich roślin także będzie pomocna w zapobiegnięciu pojawieniu się goryczki.

Bądź cierpliwy i nie załamuj rąk

Kiedy masz do czynienia z gorzkimi ogórkami, pamiętaj, że to zjawisko przejściowe. Ogólnie rzecz biorąc, gdy tylko ustąpią trudne warunki uprawy, nowe plony będą miały przyjemny smak i będą mile widzianym dodatkiem do następnej sałatki greckiej. Na szczęście wiele zależy także i od ciebie. Pamiętaj, by zapewnić roślinom odpowiednią wilgotność podłoża oraz chronić je przed przegrzaniem i przemarznięciem. Pomoże również nawożenie ogórków domowymi odżywkami, na przykład nawozem z drożdży.

Czytaj też:
Kleszcze i krety się wyniosą. Wystarczy, że posadzisz w ogrodzie to warzywo
Czytaj też:
Połowa kwietnia to najlepszy czas na robienie rozsady tego warzywa, podajemy prosty przepis