Włoska tragedia w kuchni – tak NIE myje się kawiarki!

Włoska tragedia w kuchni – tak NIE myje się kawiarki!

Dodano: 
Tradycyjna włoska kawiarka moka – codzienne czyszczenie gorącą wodą to najlepszy sposób na zachowanie smaku i trwałości
Tradycyjna włoska kawiarka moka – codzienne czyszczenie gorącą wodą to najlepszy sposób na zachowanie smaku i trwałości Źródło: Freepik
Dowiedz się, jak poprawnie myć kawiarkę – według włoskiej tradycji. Unikając płynu do naczyń i zachowując aromat prawdziwej kawy.

Wielu Włochów widok kawiarki mytej płynem do naczyń przyprawia o zawroty głowy. Dlaczego? I jak myć ją poprawnie, by aromat espresso pozostał nienaruszony? Oto praktyczny przewodnik krok po kroku.

Dlaczego płyn do naczyń jest zakazany

Włoska kawiarka, czyli moka, to serce domowej kuchni. Woda i kawa tworzą specyficzny olejowy film wewnątrz ekspresu, który nadaje każdemu espresso głęboki smak. Chemia w płynie do naczyń wnika w te pory, usuwa naturalne olejki i pozostawia posmak detergentu, który zaburza smak kawy. Włosi uważają, że to niemal świętokradztwo – stąd dramatyczne reakcje.

Czytaj też:
Najbardziej znana kawiarka na świecie i to od ponad 90 lat

Jak myć kawiarkę poprawnie

  1. Rozebranie urządzenia – oddziel pojemnik na wodę, sitko i górny zbiornik.
  2. Spłukanie gorącą wodą – każdą część przepłukuję dokładnie pod bieżącą wodą. Bez mydła!
  3. Usuwanie fusów – sitko oczyszczam szczoteczką do zębów lub miękką gąbką.
  4. Suszenie – wszystkie elementy pozostawiam do wyschnięcia na powietrzu. Wilgoć może sprzyjać pleśni.

Dla koneserów aromatu po spłukaniu warto przetrzeć wnętrze odrobiną kawy mielonej – naturalny sposób na zachowanie charakterystycznego zapachu.

Czytaj też:
Mamma mia! Odkryj, jak dbać o drewniane akcesoria kuchenne po włosku

Dlaczego tak, a nie inaczej

Metoda bez detergentu chroni nie tylko smak, ale i metalową powłokę. Aluminium lub stal nierdzewna nie koroduje, a aromatyczne olejki wnikają w mikropory materiału, wzmacniając intensywność espresso. Płyn do naczyń rozpuszcza te olejki i może pozostawiać chemiczny posmak nawet po wielokrotnym spłukaniu.

Czytaj też:
Wlewasz fusy do zlewu? Mogą zrobić w rurach coś, czego się nie spodziewasz

FAQ – najczęściej zadawane pytania o mycie kawiarki

Czy kawiarka musi być myta codziennie?

Nie, wystarczy spłukanie po każdym użyciu. Głębsze czyszczenie wystarczy raz na tydzień.

Czy można używać octu do czyszczenia kawiarki?

Większość klasycznych włoskich kawiarek (moka pot) jest wykonana z aluminium. Ocet jest kwasem (kwas octowy) i reaguje z aluminium, powodując korozję, przebarwienia i metaliczny posmak kawy. Dlatego codzienne lub regularne czyszczenie octem w aluminiowej kawiarce jest niewskazane. Jeśli kawiarka jest stalowa, wówczas ocet może być użyty do odkamieniania (ale nie codziennie).

Co zrobić, jeśli smak kawy jest chemiczny?

Dokładnie przepłucz kawiarkę gorącą wodą 3–4 razy, wysusz i zaparz jedno espresso bez kawy, aby przepłukać pozostałości.

Czytaj też:
Koniec bieli w domach Polaków! Zobacz, jakie kolory podbiją wnętrza w 2026
Czytaj też:
Matcha podbija świat! Sprawdzamy fakty, obalamy mity o modny, japońskim napoju

Home & Design październik 2025
Okładka Home & Design: październik 2025