Połowa kwietnia to najlepszy czas na robienie rozsady tego warzywa, podajemy prosty przepis

Połowa kwietnia to najlepszy czas na robienie rozsady tego warzywa, podajemy prosty przepis

Dodano: 
Sadzonki ogórków
Sadzonki ogórków Źródło:Shutterstock
Rozsadę ogórka powinniśmy robić w drugiej połowie kwietnia, tak aby sadzonki można było umieścić w gruncie po zimnej Zośce. Przeczytajcie, jak to zrobić właściwie.

Ogórki z własnego ogródka smakują najlepiej. Zachęcamy więc do przygotowania rozsady tego popularnego warzywa. Właśnie teraz jest na to najlepszy czas.

Kiedy robić rozsadę ogórków?

Termin zrobienia rozsady ogórków w naszym kraju to druga połowa kwietnia. Posiane teraz warzywa zdążą wykiełkować do połowy maja, do zimnej Zośki, kiedy zwykle mija już ryzyko przymrozków i można je posadzić w warzywniku już bezpośrednio do gruntu. Czas kiełkowania ogórków, by osiągnęły gotowość do rozwijania się w gruncie, wynosi około 4 tygodni.

Jak przygotować rozsadę ogórka?

Nasiona ogórka, które mamy z własnych ubiegłorocznych zbiorów bądź kupiliśmy je w centrum ogrodniczym, umieszczamy w wielodoniczkach, w małych kubeczkach (na przykład po jogurtach). Pojemniczki powinny mieć około 5 x 5 cm. Wsadzamy do nich po jednym nasionku, by roślinki miały wystarczającą ilość miejsca, gdy już nieco urosną.

Czytaj też:
Warzywa na balkonie to nie tylko pietruszka. Jakie jeszcze można uprawiać?

Niewielkie pojemniczki wypełniamy lekkim, przepuszczalnym podłożem. Powinno być wolne od chorób i wirusów, a także bogate w składniki odżywcze. Sprawdzi się gotowe podłoże do siewu, ziemia uniwersalna lub podłoże do uprawy warzyw. Temperatura podłoża jest także istotna. Gleba powinna mieć temperaturę pokojową.

Sposób wysiewu nasion ogórka

Nasiona umieszczamy w pojemnikach na głębokości od 1 do 1,5 cm, po czym lekko przysypujemy podłożem. Nie powinno być problemu ze wschodem rośliny, ponieważ ogórek kiełkuje dobrze i wdzięcznie. Niektórzy w małym pojemniczku umieszczają po dwa nasionka i usuwają później słabszą siewkę. Gdy umieścimy nasiona w podłożu, delikatnie je podlewamy (uważamy, by ich nie wypłukać), po czym umieszczamy w ciepłym miejscu. Optymalna temperatura do kiełkowania ogórków to 22-24 stopnie Celsjusza. Następnie, gdy roślina wypuści już listki, temperaturę należy nieco obniżyć.

Czytaj też:
Ogórki kwitną, ale nie owocują? Jest na to rada!

Rosadę ustawiamy na słonecznym parapecie. Pilnujemy, by podłoże było wilgotne (a nie mokre). Rośliny podlewamy letnią, odstaną wodą, starając się nie moczyć części naziemnej ośliny. Przed przeniesieniem wykiełkowanych ogórków do ogrodu, należy je najpierw zahartować.

Jak sadzić rozsadę ogórka do gruntu?

Ogórki wysadzamy do gruntu po 15 maja, czyli po zwyczajowej Zimnej Zośce, gdy mija już ryzyko przymrozków. Możemy je sadzić w warzywniku, ale również na tarasie. Uprawa ogórków na balkonie cieszy się ostatnio wielką popularnością. Na ich wysadzanie wybieramy ciepły, ale nie słoneczny dzień. Ważne jest, by podłoże na grządce było wilgotne.

Ogórki sadzimy w odstępach, by mogły się swobodnie rozrastać i by nie narażać je na rozwój chorób grzybowych. Optymalna odległość pomiędzy sadzonkami wynosi ok. 20 cm a między kolejnymi rzędami ok. 50 cm. Po posadzeniu pamiętajmy o regularnym podlewaniu ogórków oraz o chronieniu ich przed chłodem, ponieważ ogórki (podobnie jak sadzonki pomidorów) są ciepłolubne. Gdy temperatura niepokojąco spada, spokojnie możemy młode rośliny zabezpieczyć agrowłókniną.

Czytaj też:
Ziemia po ogórkach – jak odkazić glebę po chorobach?
Czytaj też:
Twoje ogórki i pomidory ledwo żyją od upałów? Zastosuj nietypową odżywkę