Kojarzysz pola rzepaku? Kwitnące na żółto łany zwiastują majówkę i kuszą instagramerki, by – ku zgrozie rolników – robić sobie w nich zdjęcia. Z rzepaku powstaje głównie olej, ale pochodną produkcji rolnej jest też śruta, stosowana m.in. jako pasza. Można ją też wykorzystać w ogrodzie do nawożenia roślin kapustnych – brokułów, kalafiorów, kapusty, brukselki, jarmużu, a także sałaty i szpinaku, stosuje się ją też do pomidorów, ziemniaków i truskawek. Śrutę rzepakową można kupić tanio w hurtowniach dla rolników lub u wytwórców.
Jakie właściwości ma nawóz z rzepaku?
Śruta rzepakowa zawiera bardzo dużo azotu, trochę fosforu i potasu (7-2-2 NPK), a także inne związki, m.in. siarkę. Dlatego jest doskonała jako nawóz do roślin, w uprawie których chodzi głównie o szybki przyrost części zielonych, takich jak kapusta, sałata, jarmuż, szpinak itp.
Ponieważ jednak składniki odżywcze z mączki rzepakowej uwalniają się szybciej niż z nawozu organicznego z lucerny, można ją stosować jako „starter” dla wszystkich roślin na początku okresu wegetacyjnego, a później odstawić.
Nawóz ze śruty rzepakowej hamuje też rozwój grzybów atakujących korzenie roślin, zwalcza też bakterie.
Jak stosować nawóz ze śruty rzepakowej?
Aplikacja nawozu ze śruty rzepakowej jest bardzo prosta – należy wymieszać ją z górną warstwą ziemi lub ściółką kompostową i gotowe. Robi się to dwa razy do roku – wiosną i jesienią. Proporcje: 1-2 kg na 10 metrów kwadratowych powierzchni ogrodu. W przypadku roślin uprawianych w pojemnikach – dwie łyżki stołowe należy zmieszać z 4 litrami podłoża. Śruty z rzepaku można też użyć do przygotowania gnojówki, która jest doskonałym nawozem płynnym.
Śruta rzepakowa jako nawóz do ogrodu – środki ostrożności
Większość nawozów organicznych można stosować bez obaw, że się przedobrzy z ilością (oczywiście w granicach rozsądku), ale w przypadku śruty rzepakowej należy zachować ostrożność.
- Nie wolno przekraczać zalecanej dawki – nadmierne jej użycie może prowadzić do przenawożenia, co objawia się żółknięciem liści, karłowatością roślin i spadkiem plonów. Poza tym śruta rzepakowa ma silne właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne – to plus, zarazem jednak pewien kłopot, ponieważ eliminuje wszystkie, także te pożyteczne dla upraw.
- Śruta rzepakowa najlepiej sprawdza się na glebach lekkich i piaszczystych, gdyż na glebach gliniastych może ulegać rozkładowi beztlenowemu i wydzielać szkodliwe gazy.
Czytaj też:
Odkryłam naturalny nawóz do ogórków. W tym roku będę miała udane plony!Czytaj też:
Kwaśna czy zasadowa? Domowy sposób na określenie pH ziemi w ogrodzie