„W tym roku ogórki bardzo marne” – działkowcy wiedzą, co je dziesiątkuje

„W tym roku ogórki bardzo marne” – działkowcy wiedzą, co je dziesiątkuje

Dodano: 
Ogórki w szklarni
Ogórki w szklarni Źródło: Dom WPROST.pl / Magda Grefkowicz

„Zbiory ogórków w tym roku są bardzo kiepskie” – tak sytuację przedstawił mi zaprzyjaźniony działkowiec i załamuje ręce, bo plaga, o której będzie mowa rozprzestrzenia się błyskawicznie i właściwie w trzy dni powoduje zamieranie roślin – sadzonka żółknie, zamiera i owoc przestaje rosnąć.

Plaga, która w tym roku dziesiątkuje zbiory ogórków

Co powoduje tak kiepską sytuację w tegorocznych uprawach ogórków? Zapytaliśmy zaprzyjaźnionych działkowców i ogrodników, którzy swoje warzywniki prowadzą w sposób ekologiczny i szczycą się, że nie wykorzystują chemicznych środków ochrony roślin i nawozów. Co do jednego są zgodni – to tegoroczna pogoda winna jest niesamowitemu wprost powstawania i rozprzestrzeniania się ognisk patogenów chorób grzybowych.

Czytaj też:
Gorzkie ogórki? Już nie! 5 trików ogrodników na pyszne warzywa

Jaka pogoda sprzyja powstawaniu chorób grzybowych ogórków?

Choroby grzybowe rozwijają się w określonych warunkach atmosferycznych, a ich występowanie jest ściśle związane z wilgotnością, temperaturą oraz dostępem światła. Rozwojowi chorób grzybowych na ogórkach sprzyja wysoka wilgotność powietrza i częste deszcze. Lecz nie tylko. Również wysokie temperatury pomagają w rozwoju grzybów. I to nie tylko za dnia, ale także i nocą. Dokładnie tak jest tego lata.

Jak zapobiegać powstawaniu chorób grzybowych na ogórkach?

Stagnacja powietrza wokół roślin, zwłaszcza w uprawach szklarniowych lub tunelach foliowych, może sprzyjać rozwojowi chorób grzybowych. Brak cyrkulacji powietrza powoduje, że wilgoć pozostaje dłużej na liściach i łodygach, co sprzyja infekcji. Co za tym idzie, szczególną uwagę należy zwrócić na gęstość nasadzeń. Pomiędzy sadzonkami ogórków zachowajmy stosowne odstępy, by ułatwić cyrkulację powietrza i utrudnić przenoszenie się patogenów z krzaka na krzak.

Czytaj też:
Trzy turboodżywki z drożdży do ogórków – wzbogacam je o ekstra składniki

Jakie choroby grzybowe najczęściej atakują ogórki?

Chorób grzybowych atakujących krzewy ogórków jest wiele, lecz wymieńmy te najczęściej spotykane. To one właśnie dziesiątkują uprawy ogórków tego lata.

  • Mączniak rzekomy (Peronospora cubensis): Choroba ta rozwija się szczególnie dobrze w warunkach wysokiej wilgotności i umiarkowanych temperatur (15-20°C). Charakterystyczne plamy na liściach pojawiają się zwykle po opadach deszczu.
  • Mączniak prawdziwy (Podosphaera xanthii): Rozwija się w ciepłych, suchych warunkach, ale wysoka wilgotność również sprzyja jego rozwojowi. Objawia się białym, mączystym nalotem na liściach.
  • Szara pleśń (Botrytis cinerea): Wysoka wilgotność i umiarkowane temperatury (15-20°C) są idealne dla tej choroby. Szara pleśń atakuje różne części rośliny, powodując ich gnicie.
  • Antraknoza (Colletotrichum orbiculare): Wysoka wilgotność i ciepłe temperatury sprzyjają rozwojowi tej choroby. Objawia się brązowymi plamami na liściach i owocach.

Naturalny oprysk na choroby grzybowe – zrobisz go w domu

Najpopularniejszym naturalnym opryskiem na choroby grzybowe ogórków jest prosty w przygotowaniu oprysk z czosnku. Działa on przede wszystkim prewencyjnie i nie dopuszcza do powstawania i rozprzestrzeniania się patogenów.

Czosnek zawiera liczne związki siarkowe, takie jak allicyna, która ma silne właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne. Allicyna powstaje w wyniku enzymatycznego rozkładu alliiny, co następuje, gdy czosnek jest rozdrabniany. Te związki siarkowe hamują wzrost grzybów, działając jako naturalny fungicyd. Czosnek ma także silne właściwości antyseptyczne, które pomagają w zwalczaniu patogenów grzybowych na powierzchni roślin. Natomiast antyoksydanty obecne w czosnku pomagają wzmocnić naturalną odporność roślin, co sprawia, że są one mniej podatne na infekcje grzybowe. Wzmacnianie systemu odpornościowego roślin jest bardzo ważne w prewencji chorób.

Czytaj też:
Dlaczego ogórki nie kwitną, znamy sposoby, by je do tego skłonić
Czytaj też:
Ta domowa odżywka do warzyw jest ekstra – zrobisz ją z czerstwego chleba