Ta domowa odżywka do warzyw jest ekstra – zrobisz ją z czerstwego chleba

Ta domowa odżywka do warzyw jest ekstra – zrobisz ją z czerstwego chleba

Dodano: 
Ogródek warzywny
Ogródek warzywny Źródło:Shutterstock
Domowa odżywka do warzyw, którą zrobisz z czerstwego chleba to prawdziwy hit wśród ogrodników. Jest skuteczna, darmowa i ma wszechstronne zastosowanie.

Domowa odżywka z czerstwego chleba jest w stanie wskrzesić nawet zmarniałe uprawy ogórków, pomidorów, czy innych warzyw na twoich grządkach. Dzięki ekologicznemu nawozowi, który zrobisz z kuchennych odpadów, rośliny zostaną skutecznie odżywione, zaczną kwitnąć i owocować, jak nigdy przedtem. Dlatego odżywkę z chleba podajemy naszym roślinom w krytycznych fazach kwitnienia i owocowania. Bez odpowiedniego odżywiania, może się zdarzyć, że naszym ogórkom i pomidorom zaczną opadać kwiaty żółknąć liście, a owoce będą zniekształcone.

Jakie warzywa można nawozić odżywką z chleba?

Sposobem na dorodne zbiory ogórków i innych warzyw jest jednak karmienie ich chlebem, wykorzystując w tym celu czerstwe pieczywo, które nie nadaje się już do spożycia. Należy tu podkreślić, że korzyści ze stosowania odżywki z chleba obejmują uprawy wspomnianych już ogórków, lecz także pomidorów, papryki, bakłażanów, kabaczków. Nawóz ten możemy wykorzystać również do uprawy naszych krzewów róż.

Czytaj też:
Dadaj do niej tajemny składnik z apteki – turboodżywka z drożdży do ogórków

Dlaczego odżywka z suchego pieczywa jest tak skuteczna?

Skuteczność odżywki z czerstwego chleba wynika z zawartości drożdży, które znajdują się w jej składzie. Drożdże są bogatym źródłem niezbędnych mikroelementów, aminokwasów i białek, wzbogacających zarówno glebę, jak i rośliny. Jej obecność zwiększa aktywność mikrobiologiczną gleby, poprawiając w ten sposób strukturę podłoża i dostępność składników odżywczych dla naszych upraw. Znamy wile przepisów na domowe nawozy z drożdży.

Jak przygotować odżywkę z czerstwego chleba?

Przygotowanie nawozu chlebowego zaczynamy od namoczenia 600 gramów rozdrobnionego chleba lub bułki w 3 litrach. Całość zostawiamy na kilka dni, by pieczywo porządnie nasiąkło i by zrobiła się z niego papka. Zmiękczoną mieszaninę odcedzamy, a następnie rozcieńczamy wodą (deszczówka będzie najlepsza) w proporcjach 100 ml wody chlebowej na litr czystej wody. Odżywkę powinniśmy aplikować ogórkom (a także innym warzywom) regularnie w okresie intensywnego wzrostu, kwitnienia i owocowania. Na jeden krzew wykorzystujemy ok. litra gotowej odżywki. W przypadku nawozów chlebowych przekarmianie jest mało prawdopodobne, dlatego sugerowane proporcje są przybliżone. Resztki miękkiego chleba można zakopać pod krzakami porzeczek lub agrestu, aby zapewnić im wartościowe składniki odżywcze. Pamiętaj, by odżywka, którą podlewamy warzywa, powinna mieć temperaturę pokojową. To istotne zwłaszcza w przypadku ogórków. Szok spowodowany zimnem może sprawić, że ogórki staną się gorzkie.

Czytaj też:
Mszyce na ogórkach? Pokona je skutecznie ziołowa nalewka
Czytaj też:
Jak nawozić truskawki posadzone w tym sezonie? Jest różnica!