Ta pigwa jest zdrowa, pachnąca i mało wymagająca. Idealna do przetworów

Ta pigwa jest zdrowa, pachnąca i mało wymagająca. Idealna do przetworów

Dodano: 
Pigwa gruszkowa (Cydonia oblonga)
Pigwa gruszkowa (Cydonia oblonga) Źródło: Shutterstock

Pigwa gruszkowa to roślina, którą warto mieć w ogrodzie – zarówno dla jej wyjątkowych walorów dekoracyjnych, jak i zdrowotnych. Jest odporna, niezawodna w plonowaniu i coraz częściej doceniana przez osoby szukające alternatywy dla wymagających roślin owocowych. Przy odpowiednim stanowisku i pielęgnacji odwdzięczy się pachnącymi owocami, które można wykorzystać na wiele sposobów – od konfitur po nalewki.

Pigwa gruszkowa: pachnąca, zdrowa i wytrzymała. Roślina dla ogrodników z głową

Pigwa gruszkowa (Cydonia oblonga) to roślina, która łączy urodę kwitnącego drzewa z praktycznym wykorzystaniem owoców o wysokich wartościach odżywczych. W ostatnich latach, dzięki większemu zainteresowaniu rodzimymi i odpornymi gatunkami, wraca do łask. Jest wdzięczna w uprawie, odporna na choroby, a jej owoce z powodzeniem zastępują cytrusy w domowej spiżarni.


Jak wygląda pigwa gruszkowa i czym różni się od pigwowca?

Pigwa gruszkowa to niewielkie drzewko z rodziny różowatych (Rosaceae), pochodzące z rejonu Kaukazu i Iranu, gdzie rośnie dziko od tysięcy lat. W Polsce bywa mylona z pigwowcem, jednak to dwie zupełnie różne rośliny. Pigwa osiąga wysokość do 4–5 m i ma duże, jasnozielone, miękko owłosione liście oraz okazałe różowo-białe kwiaty przypominające te u jabłoni.

Owoce pigwy dojrzewają jesienią. Ich skórka jest początkowo pokryta kutnerem, który zanika w miarę dojrzewania. Mają charakterystyczny zapach – intensywny, cytrusowo-korzenny – i kształt gruszkowaty (stąd nazwa). W smaku są kwaśne i cierpkie, ale po przetworzeniu zyskują głębię i słodycz.


Wymagania uprawowe pigwy gruszkowej

Choć Cydonia oblonga uchodzi za roślinę południową, niektóre odmiany świetnie radzą sobie w polskim klimacie. Pigwa najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych i osłoniętych od wiatru. Gleba powinna być żyzna, próchnicza, przepuszczalna, o pH zbliżonym do obojętnego (6–7).

Podczas sadzenia – najlepiej w marcu–kwietniu lub październiku – warto zasilić podłoże dobrze rozłożonym kompostem lub obornikiem. Roślina wykazuje odporność na mróz do -25°C, jednak młode egzemplarze warto zabezpieczyć na zimę, zwłaszcza w rejonach o ostrzejszym klimacie.

Pigwa nie lubi zastoju wody, dlatego trzeba unikać gleb ciężkich i podmokłych. W pierwszym roku po posadzeniu wymaga regularnego podlewania, później radzi sobie dobrze nawet w okresach suszy. Nawożenie przeprowadza się wiosną – najlepiej nawozami organicznymi lub mineralnymi dla drzew owocowych.

Czytaj też:
Szpaki omijają moje czereśnie – wypróbuj te domowe sposoby!


Cięcie, pielęgnacja i odmiany polecane do ogrodu

Cięcie ogranicza się do formowania korony oraz usuwania pędów chorych lub krzyżujących się. Przeprowadza się je wczesną wiosną, przed ruszeniem soków. U starszych drzew warto wykonać cięcie prześwietlające, które poprawia owocowanie.

Do uprawy amatorskiej w Polsce rekomendowane są m.in.:

  • ‘Konstantinopolska’ – klasyczna, plenna odmiana o dużych owocach,
  • ‘Bereczki’ – z mniejszymi, bardzo aromatycznymi owocami i dużą odpornością na choroby,
  • ‘Leskovacka’ – łatwa w uprawie, polecana dla początkujących,
  • ‘Rea’s Mammoth’ – karłowa odmiana do małych ogrodów.

Wszystkie cechują się podwyższoną odpornością na niskie temperatury, a ich owoce nadają się zarówno do bezpośredniego przetwarzania, jak i dłuższego przechowywania.

Czytaj też:
Cała uprawa ogórków – jak krew w piach. Wystarczy jeden błąd i po zbiorach


Właściwości zdrowotne pigwy gruszkowej

Pigwa gruszkowa to owoc o wysokim potencjale prozdrowotnym. Badania wskazują, że zawiera duże ilości witaminy C (40–60 mg/100 g), związków fenolowych, błonnika, a także minerałów – głównie potasu, wapnia i magnezu. Owoce te wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i wspomagające trawienie.

Dzięki wysokiej zawartości pektyn i garbników, przetwory z pigwy łagodzą dolegliwości układu pokarmowego, zwłaszcza w stanach zapalnych jelit i żołądka.

Czytaj też:
Ekspert ostrzega: tych drzew lepiej nie sadzić przy domu. Niszczą fundamenty, uczulają i są inwazyjne


Co zrobić z pigwy? Przetwory i zastosowania

Surowe owoce są mało atrakcyjne w smaku, ale po obróbce termicznej zmieniają się nie do poznania. Można z nich przyrządzić:

  • galaretki i konfitury – idealne do serów i mięs,
  • kompoty – aromatyczne i lekko kwaskowate,
  • syropy i nalewki – zwłaszcza popularna pigwówka,
  • suszone plastry – jako naturalna przekąska lub dodatek do herbat.

Pigwa świetnie sprawdza się też jako naturalny aromatyzator – wystarczy włożyć kilka plasterków do herbaty, by uzyskać intensywny zapach i smak bez sztucznych dodatków.

Czytaj też:
Pigwowiec – uprawa, pielęgnacja, rozmnażanie, odmiany
Czytaj też:
Wlej pod hortensje. Domowy nawóz działa lepiej niż ten ze sklepu

Źródło: Dom WPROST.pl