Krochmal z kasztanów – jak go zrobić? Jest wydajniejszy niż każdy inny

Krochmal z kasztanów – jak go zrobić? Jest wydajniejszy niż każdy inny

Dodano: 
Kasztany
Kasztany Źródło: Shutterstock / Marina Leon Rojas
Krochmal z kasztanów jest bardzo prosty do zrobienia. Nie wydasz na niego ani grosza. Wydajny i mocny. Wprost idealny do krochmalenia obrusów i serwetek.

Krochmalenie pościeli, obrusów i mankietów oraz kołnierzyków koszul mężów, to czynność, z którą nasze babcie były znakomicie obeznane. Wielu z nas pamięta jeszcze nocowanie w domu dziadków i sztywną pościel, w której spaliśmy. Na wsiach bieliznę pościelową krochmaliło się samodzielnie. W miastach – oddawało do magla. Tam można było zamówić także usługę krochmalenia.

Co to jest krochmal?

Krochmal to substancja, która powstaje po zmieszaniu wody ze skrobią pochodzenia roślinnego. To krochmalenia wykorzystuje się najczęściej mąkę ziemniaczaną, która po zagotowaniu jej w wodzie (w odpowiednich proporcjach) tworzy żel, w którym moczymy bieliznę pościelową, obrusy, koszule. Preparat pokrywa tkaniny cieniutką, niewidoczną warstwą. Warstewka ta ma bardzo wiele zalet.

Jakie są zalety krochmalenia bielizny?

Gdy dokładnie przeanalizujemy zalety, jakie ma krochmalenie, uznamy, że warto to robić. Krochmali się przede wszystkim ze względów higienicznych, a także praktycznych.

Warstwa krochmalu na tkaninie zapobiega wchłanianiu brudu w jej strukturę. Plamy i kurz dają się łatwo usunąć. Krochmal konserwuje tkaniny. W krochmalu tkwi zapewne tajemnica długowieczności bielizny pościelowej naszych babć, które przechodziły w rodzinie z pokolenia na pokolenie jako wiano. Ponadto krochmalona bielizna pościelowa zapobiega rozwojowi roztoczy, co jest szczególnie istotne dla alergików.

Krochmal z kasztanów – jak go przygotować?

Jak już pisaliśmy, do przygotowywania krochmalu wykorzystuje się skrobię pochodzenia roślinnego. Może to być skrobia ziemniaczana, z pszenicy, ryżowa, albo właśnie z kasztanów nazbieranych na spacerze.

Krochmal z kasztanów ma dwie zalety: jest bezkosztowy oraz bardzo wydajny. Jego minusem jest fakt, że przygotowanie go zabiera więcej czasu niż przygotowanie innych jego rodzajów, ponieważ najpierw z kasztanów musimy zrobić mączkę kasztanową.

Zbieramy kasztany. Świeże, prosto spod drzewa obieramy ze skórki, po czym kroimy na plasterki. Suszymy. Najlepiej zrobić to w piekarniku na blasze. Do tego zabiegu możemy wykorzystać również suszarkę do grzybów, owoców i warzyw.

Jeśli mamy w domu kasztany, które odleżały już kilka miesięcy, przede wszystkim powinno się je namoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie. Gdy już mamy wysuszone talarki kasztanów, rozdrabniamy je w maszynce do mielenia mięsa. W ten sposób otrzymujemy mączkę kasztanową.

Mączkę powinniśmy parokrotnie przelać zimną wodą. Robimy to do skutku, aż woda będzie zupełnie przezroczysta. Następnie masę kasztanową przekładamy na ścierkę (najlepsza będzie lniana) i suszymy. Gdy masa wyschnie, mączkę kasztanową przesypujemy do słoików. Mączkę kasztanową możemy wykorzystywać nie tylko do krochmalenia. To znakomity środek myjący polecany do drewnianych sprzętów kuchennych. Z mączki kasztanowej robi się również mydło do rąk.

Jak krochmalić w domu?

Tak naprawdę krochmalenie nie jest czynnością bardzo skomplikowaną. W przypadku krochmalu z kasztanów wystarczy deserowa łyżeczka mączki kasztanowej na litr wrzącej wody. Czystą bieliznę moczymy w wodzie z mączką (pamiętajmy o proporcjach). Następnie tkaniny rozwieszamy, by nieco przeschły, po czym prasujemy.

Domowej roboty preparatów do krochmalenia nie powinno się u używać w pralce, ponieważ mogą one zatkać jej odpływ. Dla tych, którzy nie chcą bawić się w naturalne metody krochmalenia, są do kupienia gotowe preparaty, które do pralek są polecane.

Czytaj też:
Jesienne dekoracje na stół. 5 pomysłów aranżacji. Goście nie wyjdą z podziwu
Czytaj też:
Kasztan jadalny. Możesz go mieć także i w swoim ogrodzie