Naczynia gliniane są bardzo modne. Czy wiesz jak prawidłowo o nie dbać?

Naczynia gliniane są bardzo modne. Czy wiesz jak prawidłowo o nie dbać?

Dodano: 
Gliniane naczynia są bardzo zdrowe, m.in. dzięki właściwościom antybakteryjnym
Gliniane naczynia są bardzo zdrowe, m.in. dzięki właściwościom antybakteryjnym Źródło:Pexels / Bruno Cervera
Gliniane naczynia, czy inaczej naczynia z terakoty wracają do łask. Używa się ich głównie do pieczenia i przechowywania żywności. Ale mają specjalne wymagania. Dowiedz się, jakie!

Naczynia gliniane to naturalny i zdrowy materiał, który doskonale nadaje się do przygotowywania jedzenia (na przykład pysznego tadżinu) i przechowywania żywności – terakota ma właściwości antybakteryjne, absorbuje wilgoć, pomaga utrzymać odpowiednią temperaturę. To m.in. dlatego woda w glinianym dzbanku dłużej będzie świeża. Modne są gliniane naczynia do serwowania, do łask wróciły też gliniane wazony i doniczki. Aby naczynia z gliny służyły przez wiele lat, należy je odpowiednio myć i pielęgnować.

Gliniane naczynia – co zrobić przed pierwszym użyciem?

Przed pierwszym użyciem naczyń glinianych należy je wypłukać ciepłą wodą z dodatkiem łyżki soli. Sól pomaga usunąć z naczyń kurz i inne zanieczyszczenia, które mogły się na nich zgromadzić np. podczas transportu. Pod żadnym pozorem nie wolno używać środków chemicznych, nawet delikatnego płynu do naczyń! Glina jest chłonna, więc chemia wsiąknie w nią razem z wilgocią.

Mycie naczyń glinianych – jak to robić prawidłowo?

Jeśli na glinianych naczyniach są poważniejsze zabrudzenia – plamy, przypalone jedzenie, można je usunąć za pomocą sody oczyszczonej. Wystarczy wysypać sodę, zalać ciepłą wodą i pozostawić na kilka minut. Następnie dokładnie spłukać wodą.

Glinianych naczyń NIE WOLNO myć w zmywarce, trzeba to robić ręcznie, używając ciepłej wody i miękkiej gąbki lub ściereczki. Nie wolno używać detergentów ani ostrych narzędzi, które mogłyby porysować powierzchnię. Z powodu dużej chłonności, surowa glina (czyli nie pokryta glazurą) jest podatna na powstawanie plam. Dlatego gliniane garnki należy myć tak szybko, jak to możliwe.

Prawidłowe suszenie naczyń glinianych

Choć to może być zaskakujące, i tu jest haczyk! Naczynia gliniane najlepiej suszyć na świeżym powietrzu – pamiętacie wiejskie obrazki z glinianymi garnkami zatkniętymi na sztachety płotu? Ponieważ glina chłonie wilgoć, dość długo wysycha. Dlatego świeże powietrze, słońce i wiatr tak dobrze na nią działają. W domowych warunkach gliniane naczynie najlepiej zostawić na suszarce, a potem przechowywać w przewiewnym miejscu (zamknięcie niedokładnie wysuszonego glinianego garnka w szczelnej szafce może mieć przykre skutki). Niektórym przychodzą do głowy pomysły, żeby dosuszyć gliniane naczynie w mikrofali lub piekarniku. To zły pomysł – terakota może popękać! Przeczytajcie też o kolorze terakoty, który jest bardzo modny w aranżacji wnętrz.

Czytaj też:
Doniczki z terakoty znów są modne. Rośliny też je lubią, dowiedz się dlaczego!
Czytaj też:
Garnki miedziane – co je wyróżnia i jakie mają właściwości? Poznajcie tajemnice najmodniejszych naczyń z miedzi