Mole spożywcze – jak się ich skutecznie pozbyć? Znamy dobry sposób, by z nimi walczyć

Mole spożywcze – jak się ich skutecznie pozbyć? Znamy dobry sposób, by z nimi walczyć

Dodano: 
Mole spożywcze – jak się ich pozbyć w prosty sposób?
Mole spożywcze – jak się ich pozbyć w prosty sposób? Źródło: Shutterstock
Pozbycie się moli spożywczych z kuchni nie jest proste. My jednak znamy prosty trik, by pożegnać je na zawsze. Zastosujcie sprytne rozwiązanie na robaki w mące.

Mole spożywcze potrafią spędzić sen z powiek. Już wydaje nam się, że pozbyliśmy się ich na dobre, a one znowu wracają i znowu w naszych produktach spożywczych pojawiają się białe larwy, a z szafek wylatują brązowo-szare owady.

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Najważniejszą rzeczą, jaką musimy zrobić, gdy zauważymy mole spożywcze w domu, jest wyrzucenie wszystkich produktów sypkich w domu (kasz, mąki, ryżu, makaronów, przypraw, cukru i dokładne (naprawdę dokładne) wysprzątanie i wyszorowanie wnętrza szafek kuchennych. Możemy to zrobić wodą z octem lub wodą z sokiem z cytryny. Dlaczego pozbycie się moli spożywczych jest takie trudne? Dlatego, że rozmnażają się one cały rok i w zastraszającym tempie. Samica w trakcie swojego życia (nie żyje długo, bo zaledwie 2 tygodnie) może złożyć aż 200 jaj. Mało tego. Mole spożywcze są aktywne w nocy, a za dnia szukają kryjówek. Najczęściej ukrywają się w szafkach, w torebkach z sypkimi produktami spożywczymi, za meblami kuchennymi, gdzie dostęp jest utrudniony.

Poznaj cykl rozwojowy mola spożywczego

Mole spożywcze, w tym mklik mączny to tak naprawdę ćmy – motyle nocne z rodziny omacnicowatych. W produktach spożywczych nie tylko pasożytują, lecz również składają jaja. Po 8 dniach od złożenia jaj wychodzą z nich gąsienice. Powstają w kokonach, które robią z lepkiej nici. Taką nicią łączą również części pożywienia, tworząc większe bryłki. Larwy żyją od 60 do 100 dni. Zależy to od tego, co jedzą. Po tym czasie szukają miejsc w zagięciach opakowań, czy rogach szafek, gdzie tworzą kokony, w których się przetwarzają. Jako poczwarka mól żyje 11-13 dni, po czym zamienia się w szaro-brązową ćmę. Mole spożywcze najczęściej sami przynosimy ze sklepów wraz z produktami. Zdarza się też, że przylatują od sąsiadów przez otwarte okna.

Pułapki na mole spożywcze

Do najskuteczniejszych sposobów zwalczania moli spożywczych są lepy, które stosujemy w kuchniach, szafkach, spiżarniach. Co istotne, pułapki lepowe nie zawierają chemii, więc można je stosować w pobliżu produktów spożywczych bez żadnego ryzyka. Więc jak działają lepy? Są pokryte feromonem, który wabi i wyłapuje dorosłe samce moli. Jeden lep może działać aż 3 miesiące. Przyklejamy go w miejscu występowania owadów. W szafkach warto rozwiesić też liście laurowe, goździki lub suszoną lawendę. Ich zapach odstrasza mole. Zapach cytrusów (mandarynek, pomarańczy, cytryny) również jest dla nich odstraszający. Można umieścić tam, gdzie występują mole pojemniki z liśćmi orzecha włoskiego lub ziarenkami jałowca. Używanie chemicznych preparatów owadobójczych powinno być ostatecznością. Pamiętajmy, że żywność sypką najlepiej przechowywać w szczelnie zamykanych, szklanych pojemnikach.

Czytaj też:
Domowy płyn do mycia podłóg – uniwersalny, ale najlepszy do parkietu
Czytaj też:
Odświeża pralkę, odstrasza szkodniki, przedłuża świeżość kwiatów. Do czego jeszcze może służyć płyn do płukania ust?