Zatrzymaj lato na dłużej – jak i kiedy suszyć kwiaty? 6 sposobów na suche bukiety

Zatrzymaj lato na dłużej – jak i kiedy suszyć kwiaty? 6 sposobów na suche bukiety

Dodano: 
Szuszenie kwiatów
Szuszenie kwiatów Źródło: W.Legutko

Jednym z najlepszych sposobów na zachowanie uroku letnich kwiatów jest ich suszenie. Proces ten nie wymaga specjalnych umiejętności i umożliwia tworzenie pięknych, trwałych dekoracji, które mogą zdobić wnętrza naszych domów przez cały rok. Jakie kwiaty nadają się do suszenia oraz jakie metody sprawdzają się najlepiej — podpowiada doradca ogrodniczy Joanna Legutko.

Jakie kwiaty najbardziej nadają się do suszenia?

Nie każdy kwiat nadaje się do suszenia, ale wiele z nich zachowuje urodę na długo po ścięciu. Do tego celu idealnie nadają się m.in:

  • Zatrwian wrębny i tatarski – ich charakterystyczne, drobne kwiaty doskonale zachowują barwy.
  • Gipsówka – jej drobne, białe lub różowe kwiaty dodadzą lekkości każdej kompozycji.
  • Gomfrena kulista – ma niezwykle trwałe kwiatostany długo utrzymujące intensywne barwy.
  • Kraspedia – o intensywnie żółtym kolorze, idealna do nowoczesnych bukietów.
  • Czarnuszka damasceńska, hiszpańska – ich niezwykłe kształty świetnie prezentują się w suchych aranżacjach.
  • Drżączka olbrzymia – dekoracyjna trawa, która wprowadzi teksturę do kompozycji.
  • Kocanki, suchołuska, suchlin – klasyczne kwiaty do suszenia, od lat znane i cenione za trwałość.
  • Mikołajek płaskolistny, przegorzan kulisty – dodają kompozycjom nieco dzikiego charakteru.
  • Dmuszek jajowaty – idealny do delikatnych, subtelnych kompozycji.
  • Dalie – z dużymi, pełnymi kwiatami będą doskonałym wyborem do bardziej okazałych kompozycji.
  • Ostróżka – posiada smukłe, wiechowate kwiatostany, które dodadzą lekkości każdej aranżacji.
  • Hortensje – ich okazałe, wielobarwne kwiatostany doskonale nadają się do suszenia, zachowując przy tym swoją strukturę i kolor.

Czytaj też:
Suszenie lawendy. Jak i kiedy ją zbierać, by zachowała zapach i kolor?

Kiedy zbierać kwiaty do suszenia?

Odpowiedni moment zbioru kwiatów do suszenia decyduje o jakości końcowego efektu. Najlepszy czas na zrywanie roślin to poranne godziny, kiedy rosa już opadła, ale zanim słońce osiągnie swoją pełną moc. Wówczas są one w najlepszej kondycji – świeże, jędrne i pełne barw.
– Warto pamiętać, że zbyt rozwinięte kwiaty mogą tracić płatki lub nie zachować kształtu po wysuszeniu. Rośliny takie jak hortensje warto zbierać, gdy kwiatostany są już w pełni rozwinięte, ale jeszcze przed rozpoczęciem procesu więdnięcia. Najlepszym momentem zbioru traw ozdobnych i innych roślin zielnych jest czas, kiedy osiągną pełną wysokość, a ich kłoski są w pełni rozwinięte. Warto zwrócić uwagę, aby rośliny były zdrowe i wolne od szkodników – wyjaśnia Joanna Legutko.

Suszenie kwiatów metodą zielarską

To najstarsza i najprostsza metoda suszenia kwiatów, która nie wymaga żadnych specjalistycznych narzędzi ani materiałów. Polega na związaniu kwiatów w niewielkie pęczki i zawieszeniu ich (kwiatostanami do dołu) w przewiewnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Ważne, aby kwiaty były dobrze rozłożone, co zapobiega ich zbijaniu się i gniciu. Proces ten może trwać od kilku dni do kilku tygodni, w zależności od rodzaju roślin i warunków suszenia.

Kwiaty suszone na powietrzu zachowują naturalną formę, choć często tracą nieco intensywność barw. Istnieje również możliwość zasuszenia kwiatów w wazonie. Ta metoda sprawdza się w przypadku gatunków, które mają twarde, mocne łodygi oraz lekkie kwiaty.

Suszenie kwiatów w mikrofalówce

Dla osób, które nie chcą długo czekać na efekt, idealnym rozwiązaniem może być suszenie kwiatów w mikrofalówce. Metoda jest szybka i prosta, ale wymaga nieco wprawy, aby uniknąć przesuszenia lub spalenia roślin. Kwiaty należy ułożyć między warstwami papieru pergaminowego lub na specjalnych matach do suszenia, a następnie podgrzewać na niskiej mocy przez krótki czas, zwykle od 30 sekund do kilku minut, w zależności od wielkości i rodzaju kwiatów. Ważne, aby co kilka sekund sprawdzać stan kwiatów i przerwać proces w odpowiednim momencie.

Suszenie kwiatów w książkach

Prasowanie kwiatów w książkach to kolejna tradycyjna metoda, która pozwala na uzyskanie płaskich, delikatnych zasuszonych roślin, idealnych do tworzenia obrazów, kart okolicznościowych czy zakładek do książek.

Kwiaty układamy między karkami książki przekładając je bibułą lub papierem pergaminowym. Na książkę warto nałożyć dodatkowy ciężar, aby rośliby były dobrze spłaszczone. Proces suszenia może trwać od kilku tygodni do kilku miesięcy, w zależności od grubości kwiatów i warunków przechowywania.

Suszenie kwiatów w boraksie

– Suszenie kwiatów w boraksie pozwala na zachowanie zarówno koloru, jak i kształtu kwiatów w niemal nienaruszonym stanie. Boraks to naturalny minerał, który od lat jest wykorzystywany w gospodarstwie domowym, posiada również doskonałe właściwości higroskopijne, czyli absorbujące wodę – podpowiada Joanna Legutko.

W dnie tekturowego pudełka robimy otwory do przeciągnięcia łodyg. Następnie mieszamy boraks z drobnym piaskiem i delikatnie zasypujemy kwiaty, tak aby ich nie zniekształcić. W ten sposób najlepiej suszyć dalie, lilie, cynie, rudbekie, ostróżki, a nawet słoneczniki. Proces trwa od kilku dni do tygodnia.

Suszenie kwiatów z użyciem żelu krzemionkowego

Żel krzemionkowy działa na podobnej zasadzie co boraks, ale jest delikatniejszy dla roślin. Ma formę drobnych kulek, które skutecznie wchłaniają wilgoć z kwiatów. Kwiaty układa się w pojemniku, a następnie zasypuje żelem krzemionkowym, tak aby były nim całkowicie pokryte. Proces suszenia trwa zwykle od kilku dni do tygodnia, a efekt to kwiaty o zachowanej strukturze i intensywnym kolorze.

Suszenie kwiatów przy pomocy gliceryny

Dzięki glicerynie kwiaty nie tylko zachowują kształt i kolor, ale także są miękkie i elastyczne, co nadaje im wygląd niemal naturalnych, świeżych roślin. Aby zasuszyć kwiaty tą metodą, należy przygotować roztwór z gliceryny i wody (w proporcji 1:2), a następnie zanurzyć w nim rośliny na kilka dni. Po tym czasie wyjmujemy, osuszamy i gotowe!

Jak dbać o suszone kwiaty?

– Po zasuszeniu kwiatów należy je odpowiednio przechowywać, aby jak najdłużej zachowały walory dekoracyjne. Najlepiej trzymać je w suchym, ciemnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego, które mogłoby spowodować blaknięcie kolorów. Warto rozważyć zabezpieczenie ich specjalnymi sprayami utrwalającymi, które tworzą na powierzchni kwiatów ochronną powłokę, zapobiegającą ich kruszeniu się i blaknięciu – tłumaczy Joanna Legutko.

Czytaj też:
Trawy ozdobne – jak zbierać nasiona z własnego ogrodu?
Czytaj też:
Jak ususzyć płatki róż, utrwalić ich zapach lub przedłużyć świeżość?