Sezon na mandarynki i pomarańcze uznajemy za rozpoczęty. Przez całą zimę będą nam towarzyszyły na stołach. Jak wiadomo, po tych pysznych i bogatych w witaminę C cytrusach, które nieodłącznie kojarzą nam się z atmosferą świąt, zostają odpadki. Bardzo często ich skórki bezrefleksyjnie lądują w śmieciach. To błąd. Skórki mandarynek i pomarańczy mają bowiem bogate zastosowanie w gospodarstwie domowym. Możemy wykorzystać je na wiele różnych sposobów. Jakich? Przeczytajcie poniżej.
Dzięki mandarynkom domyjesz naczynia
Na pewno to znacie – osady z herbaty wewnątrz szklanek, filiżanek i kubków, które nie domywają się nawet w zmywarce. To z powodu wysokiej zawartości garbników. Tu z pomocą mogą przyjść nam tytułowe skórki. Możecie nie wierzyć, ale wystarczy przetrzeć nią osad, a zejdzie on błyskawicznie, bez szorowania i namaczania. Podobnie podziałają one również na osady z kawy.
Przetrzyj skórką mandarynki armaturę w kuchni i w łazience
Osady z wody mogą bardzo szpecić armaturę łazienkową, a także doprowadzić do powstawania kamienia, jeśli nie usuwamy ich wystarczająco często. I tu z pomocą znów mogą nam przyjść skórki cytrusów. Zamiast używać chemicznych środków, które kosztują swoje i mają negatywny wpływ na środowisko, wykorzystaj kuchenny odpad – skórki cytrusów. Wystarczy po prostu przetrzeć nimi chromowane elementy.
Skórkami mandarynek warto wykorzystać także do przetarcia drewnianych blatów i innych elementów mebli. Dzięki temu prostemu zabiegowi kurz będzie osiadał na nich dużo wolniej.
Na bazie skórek z mandarynek możesz zrobić płyn do mycia
Skórki mandarynek możemy wykorzystać również do zrobienia naturalnego, domowego środka do sprzątania. Będzie świetny, bo cytrusy mają przecież właściwości odtłuszczające oraz antybakteryjne. A robimy go tak: skórki od mandarynek (lub pomarańczy albo cytryn) zalewamy octem spirytusowym, zakręcony słoik z płynem odstawiamy do ciemnej szafki na tydzień, rozcieńczamy płyn wodą w proporcji 1:1.
Wykorzystujemy go do mycia armatury, kabin prysznicowych i innych powierzchni w łazience. Przyda się również w kuchni. Uważajmy tylko w przypadku blatów z naturalnego kamienia. Płyn ten pomoże nam pozbyć się zacieków z mydła, twardej wody oraz plam z tłuszczu.
Skórki mandarynek – ekologiczny środek na mole
Resztki po mandarynkach możemy wykorzystać jako środek na mole (spożywcze i odzieżowe). Ich śliczny zapach działa na nie odstraszająco. Świetnie posłużą nam także do neutralizowania przykrych zapachów z kosza na śmiecie, czy z lodówki.
I jeszcze jedno zastosowanie skórek mandarynek – polecane są do przecierania drewnianych desek do krojenia. Dzięki nim odtłuśćmy powierzchnię i ją skutecznie zdezynfekujemy.
Skórki mandarynek w nawożeniu roślin doniczkowych
Skórki pomarańczy zawierają potas, żelazo, cynk, wapń i cytrynian, który doskonale nadaje się do zielonych warzyw oraz owoców, poprawiając morfologię gleby i zapewniają roślinom zapotrzebowanie na mikroelementy. Skórki mandarynek zawierają również wysoki poziom azotu, który jest korzystny dla roślin, pomagając im w rozwoju liści i kwiatów.
By nawieść rośliny, należy zmielić skórki z 9 mandarynek z 100-200 mililitrami wody, by powstała pasta. Rozcieńczamy ją wodą w stosunku 1:1 i dodajemy do podłoża raz na 6-8 tygodni. Pamiętajmy, by stosować tę odżywkę do roślin kwasolubnych, na przykład skrzydłokwiatów lub storczyków.
Czytaj też:
Skórki tych owoców to rewelacyjny nawóz do roślin. Poznaj 8 najskuteczniejszychCzytaj też:
Wysusz, zmiel i wsyp do doniczki. Storczyk znów obsypie się kwiatami po odżywce z kuchennego odpadu