Spraw, by dom pachniał świętami, a nie rybą! Sprawdzone sposoby na pozbycie się z mieszkania nieprzyjemnych woni

Spraw, by dom pachniał świętami, a nie rybą! Sprawdzone sposoby na pozbycie się z mieszkania nieprzyjemnych woni

Dodano: 
Smażona ryba
Smażona ryba Źródło: Pexels / Paolo Botio
Zapach smażonej ryby psuje świąteczną atmosferę, a wietrzenie nie zawsze pomaga. Sięgnij po sprawdzone sposoby na szybkie pozbycie się nieprzyjemnych woni.

Święta to czas, gdy smażona ryba jest jednym z obowiązkowych dań na wielu stołach. Niestety, intensywny zapach smażenia może utrzymywać się w domu przez długi czas, psując atmosferę. Jak smażyć rybę, by uniknąć nieprzyjemnego zapachu, i jak szybko pozbyć się go z mieszkania? Poznaj skuteczne, naukowo poparte metody, które sprawią, że Twoje święta będą pachnieć tylko radością.

Dlaczego smażenie ryby powoduje intensywny zapach?

Główną przyczyną nieprzyjemnego zapachu są lotne związki organiczne, które uwalniają się podczas obróbki termicznej ryb. Najczęściej występujące substancje to:

  • Trimetyloamina – odpowiedzialna za charakterystyczny „rybny” zapach, szczególnie w rybach morskich.
  • Kwasy tłuszczowe – podczas smażenia rozpadają się na mniejsze cząsteczki, które mogą intensywnie pachnieć.
  • Siarkowodór – powstaje w wyniku rozkładu białek zawierających siarkę, zwłaszcza w rybach o wysokiej zawartości tłuszczu.

Jak szybko pozbyć się zapachu smażonej ryby z mieszkania?

Przed świętami warto zaopatrzyć się w neutralizatory zapachów. Są wśród nich także produkty domowe:

  • Ocet lub sok z cytryny – gotuj wodę z dodatkiem octu lub cytryny przez 10–15 minut (bez przykrycia), by zneutralizować nieprzyjemne zapachy.
  • Soda oczyszczona – umieść niewielką ilość sody w miseczce i pozostaw w kuchni – pochłonie ona lotne związki odpowiedzialne za zapach.
  • Kawa mielona – jej intensywny aromat skutecznie maskuje rybne zapachy. Wystarczy pozostawić otwartą miseczkę z kawą w kuchni. Przeczytaj też: Niezwykłe zastosowania filtrów do kawy. Sprawdź, jak mogą ułatwić codzienne życie!
Profesjonalne pochłaniacze zapachów jeśli domowe sposoby zawiodą, warto sięgnąć po pochłaniacze zapachów oparte na węglu aktywnym. Są skuteczne i bezpieczne dla zdrowia.

Smażenie ryby a oczyszczacz powietrza

Urządzenia wyposażone w filtry HEPA lub filtry węglowe skutecznie usuwają drobne cząsteczki zapachowe z powietrza. Ale uwaga – oczyszczaczy powietrza nie należy uruchamiać w kuchni podczas smażenia, ponieważ negatywnie wpływa to na urządzenie (tłuszcz osadza się na filtrach). Lepiej ustawić je w salonie po zakończeniu przygotowywania ryby i wyłączeniu kuchenki.

Naukowe podstawy walki z zapachami

Neutralizacja zapachów polega na redukcji lub wiązaniu cząsteczek odpowiedzialnych za nieprzyjemny aromat, dotyczy to także smażonej ryby:

  • Kwasy (ocet, cytryna) reagują z zasadami (np. trimetyloaminą), neutralizując ich zapach.
  • Soda oczyszczona adsorbuje związki chemiczne, zatrzymując je na swojej powierzchni.
  • Węgiel aktywny działa na zasadzie adsorpcji, skutecznie pochłaniając związki organiczne odpowiedzialne za zapach.

Czytaj też:
Nieprzyjemne zapachy w mieszkaniu? Zobacz, jak wprowadzić piękny zapach do domu
Czytaj też:
Szklanki i kieliszki po umyciu w zmywarce tracą przejrzystość? Dowiedz się, jak uratować mętne szkło