Robię grzanki dla siebie i odżywkę dla zamiokulkasa. Prosty przepis na nawóz z chleba

Robię grzanki dla siebie i odżywkę dla zamiokulkasa. Prosty przepis na nawóz z chleba

Dodano: 
Zamiokulkas
Zamiokulkas Źródło: Dom WPROST.pl / Magda Grefkowicz
Odżywka z czerstwego chleba jest prosta, tania i skuteczna. Ważne jednak, by przygotowując ją, przestrzegać kilku ważnych zasad. Poznajcie szczegóły!

Odżywka z czerstwego chleba to skuteczny sposób na zasilenie zamiokulkasa. Chleb jest źródłem azotu i potasu, czyli najważniejszych składników odżywczych dla roślin. Nawóz z czerstwego chleba jest szczególnie polecany do zamiokulkasów, które są w fazie wzrostu – pomaga roślinie wytworzyć nowe liście i pędy.

Jak przygotować odżywkę z czerstwego chleba do zamiokulkasa?

Przygotowanie ekologicznego nawozu z czerstwego chleba jest banalnie proste:

  • rozdrobnij czerstwy chleb na małe kawałki,
  • umieść kawałki chleba w misce i zalać je wodą, tak by w całości przykryła chleb. Całość dociśnij obciążonym talerzem, podobnie jak to się robi podczas kiszenia kapusty czy ogórków,
  • odstaw miskę na kilka dni (około tygodnia) w ciepłe miejsce, aż chleb zacznie fermentować,
  • przecedź wodę przez sitko.

Odżywka z czerstwego chleba – jak ją stosować?

Przecedzony płyn należy rozcieńczyć w stosunku 1:3 z wodą i podlewać nim roślinę raz w tygodniu w przypadku młodych roślin i raz na trzy do czterech tygodni, by odżywić starsze zamiokulkasy i inne rośliny. Można też wodą z chleba spryskiwać liście roślin (także po rozcieńczeniu).

Żeby zasilić rośliny kwasolubne, rozmoczony i podfermentowany chleb warto zmieszać z górną warstwą podłoża, pamiętając o tym, że może przyciągnąć również szkodniki, dlatego warunki w doniczce trzeba na bieżąco monitorować.

Ważne wskazówki dotyczące odżywki z czerstwego chleba

Nigdy nie używaj chleba, który pokrył się pleśnią – to trucizna zarówno dla ludzi, jak i dla zwierząt, a także dla roślin! Najlepszy jest naturalny chleb pełnoziarnisty lub razowy na zakwasie drożdżowym, bez tak zwanych ulepszaczy, dodatków smakowych i z małą zawartością soli (ma niekorzystny wpływ na korzenie). Jeśli chleb jest zbyt twardy, możesz go namoczyć w wodzie przed rozdrobnieniem. Odżywkę przechowuj w lodówce przez kilka dni.

Czytaj też:
Ta domowa odżywka działa cuda! Zastosuj ją do zamiokulkasa, a roślina znów odzyska wigor
Czytaj też:
Odkryłam nową odżywkę do zamiokulkasa. Wypuścił nowe pędy i wystrzelił w górę!