„Design, który smakuje”, nowa odsłona lodowego bistro MILK w Łodzi

„Design, który smakuje”, nowa odsłona lodowego bistro MILK w Łodzi

Dodano: 
„MILK lodowe bistro”  w Łodzi, projekt Hanna Pietras
„MILK lodowe bistro” w Łodzi, projekt Hanna Pietras Źródło: Mood Authors
Oto projekt-cud! Łódzkie „MILK lodowe bistro” otworzyło się w nowej lokalizacji, przyciągając uwagę wyjątkowym wystrojem stworzonym przez Hanna Pietras Architects. Ten nowoczesny lokal, łączący unikalny design z przytulną atmosferą, to idealne miejsce dla miłośników lodów i designu. Kolejność przypadkowa.

Lodziarnia MILK lodowe bistro jest już dobrze znana łodzianom ze swojego pierwszego lokalu przy ulicy Nawrot 15, który zdobył popularność dzięki niezwykłym smakom i przytulnej atmosferze. „MILK” cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem, nawet zimą, co skłoniło właścicieli do otwarcia kolejnego przy ulicy Pomorskiej 11. W nowej lokalizacji postawili na współpracę z Hanna Pietras Architects, aby stworzyć przestrzeń, która zachwyci zarówno smakiem, jak i wyglądem.

Nowa i kolorowa lodziarnia w Łodzi

MILK lodowe bistro zaprojektowała Hanna Pietras z zespołem

Hanna Pietras i jej zespół projektowy: Anna Petrova i Małgorzata Kowalczyk-Wiankowska znany jest z uwielbienia do kolorów i eklektycznych połączeń. I dokładnie tego nie mogło zabraknąć na tej liczącej ponad 50m2 przestrzeni. Tu rządzi złamana biel, granat

MILK zaskakuje swoją ofertą smaków, a Hanna Pietras wraz z zespołem zadbała, aby przestrzeń lodowego bistro miała swój unikalny design

W lodziarni nie znajdziemy np. pstrokatego menu powieszonego na ścianie. W „MILK lodowe bistro” dbałość o detale tyczy się również takich aspektów graficzna prezentacja oferty

Pracownia zaprojektowała niewielką przestrzeń do siedzenia, wraz z małymi stoliczkami. Dzięki temu można nacieszyć oczy tą estetycznie zaaranżowaną przestrzenią

Tuż obok lady znajduje się zaplecze, które nie zostało całkowicie oddzielone. Zaprojektowano je z częściowym, ryflowanym przeszkleniem, co umożliwia przepływ światła i zachowanie wrażenia otwartości przestrzeni

Dla Hani Pietras i jej zespołu to był bardzo przyjemny projekt ze względu na to, że ta lodziarnia znajduje się wysoko na ich liście ulubionych miejsc

Wyzwania projektowe: przestrzeń publiczna vs. prywatna

Projektowanie lodziarni różni się znacznie od aranżacji mieszkań, co podkreśla Hanna Pietras – Bierzemy pod uwagę, że w danym miejscu nie będzie kilka osób, tylko kilkadziesiąt lub kilkaset na godzinę. Ta informacja znacznie zawęża możliwości wyborów materiałów wykończeniowych czy rozwiązań projektowych. Wnętrze lodziarni musi być nie tylko estetyczne, ale i funkcjonalne, by sprostać intensywnemu użytkowaniu.

Artystyczne wnętrze pełne kolorów

Hanna Pietras oraz jej zespół, w składzie Anna Petrova i Małgorzata Kowalczyk-Wiankowska, znani są z odważnych połączeń kolorystycznych i eklektycznego stylu. W lodziarni MILK rządzą odcienie złamanej bieli, granatu, koralu i mosiądzu. – To już kolejny lokal inwestora, więc wiedział, co się sprawdziło, a co chciałby zmienić. Najważniejsza była spójność z poprzednim miejscem – mówi architektka. Dzięki temu przestrzeń lodziarni jest harmonijna i estetycznie spójna z pierwszym lokalem, a jednocześnie wprowadza nowe, świeże elementy.

Czytaj też:
„Połączenie elegancji i minimalizmu” – tak o stylu quiet luxury mówi znakomita architektka

Południowe inspiracje w sercu Łodzi

Inspiracja do stworzenia wnętrza czerpana była z włoskiej lodziarni w stylu vintage i portugalskich akcentów. – Włoska dusza i portugalskie serce mogą współistnieć dzięki starannie dobranym detalom, które tworzą przytulną i inspirującą przestrzeń dla klientów – wyjaśnia Hanna Pietras. Ważne było, aby wnętrze nie tylko wyglądało pięknie, ale także było funkcjonalne, zapewniając komfort zarówno klientom, jak i pracownikom.

Czytaj też:
Styl eklektyczny, czym się charakteryzuje? Opowie nam o tym ekspertka

Fajne miejsce z ulubionymi smakami

Dla zespołu Hanna Pietras Architects projekt lodziarni był szczególnie przyjemny, ponieważ „MILK lodowe bistro” jest jednym z ich ulubionych miejsc w Łodzi. – W MILK cudowne jest to zaskoczenie przy okazji każdej wizyty. Mają stałe smaki, ale też często pojawiają się nowości – podkreśla Hanna Pietras.


Projektanci wnętrza:Hanna Pietras, Anna Petrova, Małgorzata Kowalczyk-Wiankowska

Czytaj też:
Autentyczne mozaiki z czasów PRL-u znów zachwycają Warszawiaków
Czytaj też:
Bar w Warszawie jednym z dziesięciu najpiękniejszych lokali na świecie. Byliście już?