Zapach smażonej ryby – jak się go pozbyć z mieszkania? Sprytne triki na błyskawiczne oczyszczenie powietrza

Zapach smażonej ryby – jak się go pozbyć z mieszkania? Sprytne triki na błyskawiczne oczyszczenie powietrza

Dodano: 
Zapach po smażeniu ryby zneutralizuje ocet. A do samego smażenia warto dodać plasterek surowego ziemniaka
Zapach po smażeniu ryby zneutralizuje ocet. A do samego smażenia warto dodać plasterek surowego ziemniaka Źródło: Shutterstock / Montypeter
Zaraz przyjdą goście na Wigilię, a w mieszkaniu wciąż pachnie smażoną rybą? Wykorzystaj skuteczne sposoby na usunięcie nieprzyjemnych woni.

Mieszkanie przewietrzone, okap działa na najwyższych obrotach, wszystkie wentylatory włączone, a w mieszkaniu wciąż czuć smażoną rybą i innymi kuchennymi zapachami – takie aromaty mogą popsuć świąteczną atmosferę. Jak ją oczyścić?

Zapach smażonej ryby usunie soda oczyszczona

Soda oczyszczona to popularny i nietoksyczny środek czyszczący o wielu zastosowaniach, wchłania również zapachy, zwłaszcza kwaśnych potraw (chodzi o odczyn, niekoniecznie smak), takich jak ryby, mięso, pomidory czy kapusta. Po prostu nasyp na talerz kilka łyżek sody i postaw obok kuchenki. Oczywiście najlepiej to zrobić jeszcze w trakcie gotowania, ale i później soda skutecznie zadziała. Tuż przed samą Wigilią wymień ją na świeżą.

Możesz też uprażyć przyprawy na blasze w piekarniku – wsyp kilka łyżeczek na blachę, ustaw piekarnik na około 90 stopni Celsjusza. Niech działa przez pół godziny z uchylonymi drzwiczkami.

Błyskawiczny odświeżacz powietrza z cytrusów

Na głęboką patelnię lub do garnka o szerokim dnie nalej trochę wody, dodaj kilka plasterków cytryny, pomarańczy lub rozgniecione cząstki mandarynki (a jeszcze lepiej skórki cytrusów – zawierają więcej limonenu niż miąższ; limonen to substancja odpowiadająca za miły zapach), ulubione przyprawy takie jak cynamon, goździki lub zioła. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu – przyjemne, kojarzące się ze świętami aromaty wypełnią całe mieszkanie!

Na ostre zapachy kuchenne zadziała ocet

Tak, wiemy – ocet też ma nieprzyjemny zapach, ale on bardzo szybko wietrzeje. Po prostu nalej go do miseczki i postaw w kuchni. Możesz też zagotować wodę z octem i zostawić do odparowania. Po kwadransie wylej mieszaninę (octowej wody możesz użyć do przepłukania patelni po smażeniu ryb, to usunie z niej woń smażeniny) i włącz silny wyciąg lub otwórz na chwilę okna.

Żeby pozbyć się zapachów z gotowania, które wsiąkły w zasłony, dywany czy tapicerki wystarczy rozpylić na nie zmieszany z wodą ocet.

Mielona kawa pochłania brzydkie zapachy

Zmielona kawa – najlepiej nie parzona, ale mogą być też fusy z kawy – to doskonały pochłaniacz zapachów, sama przy tym ma miły aromat. Wysyp ją na spodeczki i rozstaw w całym mieszkaniu, a jeśli masz wolną chwilę, upraż kawę na patelni – będzie miała silniejsze działanie. Możesz też dodać do niej kilka kropel olejku, np. waniliowego lub goździkowego.

Garnki, patelnie i blachy nieładnie pachną?

O przepłukaniu naczyń wodą z octem już wspominaliśmy. Po umyciu można też przetrzeć je skórką z cytryny lub pomarańczy, połówką surowego ziemniaka lub posypać sodą lub mąką ziemniaczaną i tak zostawić.

 Czytaj też:
Sprytne triki na przyjemny zapach w mieszkaniu
Czytaj też:
Zapachy do domu. Jak aromaterapia wpływa na samopoczucie?