Fusy z kawy – jak je wykorzystać? Ekologiczne patenty w domu i ogrodzie

Fusy z kawy – jak je wykorzystać? Ekologiczne patenty w domu i ogrodzie

Dodano: 
Kawa
KawaŹródło:Unsplash / Gaelle Marcel
Nie wyrzucaj fusów z kawy! To naturalny nawóz, środek czyszczący i neutralizator zapachów. Jak jeszcze wykorzystać fusy w gospodarstwie domowym?

Nie ma znaczenia, czy parzysz kawę w ekspresie przelewowym, ciśnieniowym czy po turecku. Wszystkie fusy z kawy są wartościowe! Wystarczy je odpowiednio zabezpieczyć, czyli dobrze wysuszyć i przechowywać w szczelnym naczyniu.

Fusy z kawy jako środek do czyszczenia

Aby usunąć tłuszcz lub spaleniznę z garnków i patelni należy używać fusów z kawy tak jak płynu do naczyń. Bez obaw – nie porysują delikatnych powierzchni, drobinki są za małe i zbyt delikatne. Ale wystarczające, by pozbyć się brudu.

Dawniej używano również fusów kawy do polerowania sreber, dziś można tę metodę wykorzystać np. w przypadku sztućców.

Udrażnianie odpływu zlewozmywaka

Fusy z kawy udrażniają rury, oczyszczające je z tłuszczu i resztek jedzenia, trzeba jedynie pamiętać o obfitym spłukaniu wodą. Niwelują też przykry zapach.

Czyściwo do kominka

Fusy z kawy wrzucone na popiół zapobiegną tworzeniu się chmur pyłu podczas czyszczenia kominka.

Neutralizowanie zapachu

A skoro o niemiłych woniach mowa, to fusy z kawy przydadzą się również w innych przypadkach. Wysuszone fusy należy włożyć do woreczka o niezbyt gęstym splocie lub pudełka z dziurkami i zaaplikować tam, gdzie to konieczne – do lodówki lub szafki z butami (można też woreczek z fusami włożyć bezpośrednio do butów).

Środek na owady i inne szkodniki

Niektóre owady kawa – a raczej zawarte w niej kofeina i diterpeny – odstrasza, inne przyciąga. I tak, żeby muszki owocówki nie lgnęły do jedzenia, należy ustawić obok niego miseczkę z fusami. Kawy nie lubią też mrówki, więc dobrze rozsypać ją tam, skąd wychodzą. Odstrasza również ślimaki.

Natomiast karaluchy za kawą przepadają. Można tę ciągotę wykorzystać do skonstruowania pułapki – fusy należy umieścić w miseczce lub pudełku, następnie wewnętrzne ścianki naczynia okleić dwustronną taśmą, tak żeby były lepkie.

Naturalny barwnik

Znają go doskonale miłośnicy rustykalnego DIY. Fusami z kawy można zabarwić papier lub tkaninę (najlepiej wygląda lniana). Wystarczy zalać fusy ciepłą wodą i odstawić na kilkanaście minut, później należy dokładnie pozbyć się drobinek kawy i w brązowawej cieczy zanurzyć barwiony materiał.

Do odnawiania skóry lub ekoskóry

Wilgotne fusy należy zawinąć w gazę (albo włożyć do woreczka z lnu lub bawełny) i takim kompresem natrzeć skórę – w ten sposób można wyczyścić buty, pasek, torebkę lub tapicerkę. Uwaga! Stosować tylko do brązowych i czarnych materiałów!

Odnawianie mebli drewnianych

Wygląd zarysowanego mebla (brązowego lub ciemnobrązowego) można poprawić, używając gęstej pasty z fusów i wody. Należy wetrzeć ją w rysę za pomocą wacika, zostawić na kwadrans, następnie przetrzeć bawełnianą szmatką.

Składniki odżywcze dla roślin – fusy jako nawóz

Fusy są doskonałą odżywką dla roślin – zawierają fosfor, potas, magnez i związki azotu. Mogą również pomóc w absorpcji metali ciężkich, które często zanieczyszczają glebę.

  • Proporcje do podlewania roślin ogrodowych: jedną szklankę fusów zalać dziesięcioma litrami wody, odczekać aż fusy napęcznieją, następnie całość wymieszać i natychmiast podlewać grządki. Zabieg można przeprowadzać nie częściej niż raz na 1-2 tygodnie.
  • Proporcje do podlewania roślin doniczkowych: 1-2 łyżeczki fusów zalać jedną szklanką wody, następnie postępować jak wyżej.

Jakie rośliny lubią kawę? Takie, które dobrze rosną na glebie, która ma lekko kwaśny odczyn. W domu będą to m.in. anturium, skrzydłokwiat, kamelia japońska, paprocie, fiołek afrykański, kaktusy, storczyki. Natomiast w ogrodzie m.in. borówka amerykańska, hortensje, różaneczniki, róże, pomidory, marchew, rzodkiewka.

Ściółka z fusów po kawie

Składniki odżywcze z fusów kawy uwalniają się powoli, co znaczy, że są bezpieczne dla roślin.

W ogrodzie: fusy z kawy należy rozsypać wokół roślin i przykryć korą sosnową lub cienką warstwą ziemi, żeby nie zdmuchnął ich wiatr. Najlepiej zrobić to przed podlewaniem lub wtedy, gdy zanosi się na deszcz – wsiąkną razem z wodą w glebę.

W domu: raz w miesiącu należy obsypać rośliny cienką warstwą fusów kawy. Uwaga – nie mogą być wilgotne, ponieważ szybko pleśnieją i tworzą skorupę, która odcina glebie dostęp tlenu.

Dodatek do nasion

Fusy z kawy można wymieszać z nasionami marchewki i rzodkiewki i wysiewać razem z nimi. Naturalny nawóz pozytywnie wpływa na kiełkowanie nasion – wzejdą szybciej, a siewki będą mocniejsze.

Fusy w kompoście

Dodanie fusów kawy do kompostu podnosi jego jakość – jest bogatszy w składniki odżywcze niż kompost wykonany z samych odpadów.

Jak wysuszyć fusy z kawy?

Jeśli fusy z kawy mają posłużyć od razu, np. do podlania roślin, nie trzeba ich suszyć. Ale często trzeba najpierw uzbierać odpowiednią ilość fusów, żeby ich do czegoś użyć. Mokrych fusów nie wolno przechowywać, bo spleśnieją. Jak je więc wysuszyć?

  • najpierw fusy należy dobrze odsączyć, posługując się czystą ściereczką lub filtrem do kawy;
  • następnie rozłożyć cienką warstwą na blasze i zostawić na cały dzień na słońcu;
  • proces suszenia fusów można przyspieszyć, wkładając blachę do nagrzanego na 100-120 stopni Celsjusza piekarnika. Wyjąć, gdy cały płyn odparuje.

Wysuszone fusy z kawy należy przechowywać w szklanym słoiku lub zamykanym pojemniku na żywność.

Czytaj też:
Jak wykorzystać skorupki jajek? Ekologiczne patenty w domu i ogrodzie
Czytaj też:
Warszawa – mieszkanie z salonem kąpielowym, projekt MoodWorks