Przybory kuchenne, które zatruwają jedzenie? Sprawdź, czy masz je w kuchni!

Przybory kuchenne, które zatruwają jedzenie? Sprawdź, czy masz je w kuchni!

Dodano: 
Akcesoria kuchenne
Akcesoria kuchenne Źródło: Pexels / Taryn Elliott
Masz w kuchni czarne chochle, szpatułki i inne przybory do gotowania? Lepiej je wyrzuć, bo mogą być trujące! Dobrym zamiennikiem są akcesoria ze stali nierdzewnej lub z drewna.

Czarne plastikowe przybory kuchenne mogą uwalniać szkodliwe substancje chemiczne do jedzenia – wynika z badań opublikowanych przez amerykańskich i holenderskich naukowców z Toxic-Free Future w Seattle oraz Institute for Life and Environment w Amsterdamie. Chodzi o chochle, szpatułki lub łyżki do makaronu, ale też rozmaite tacki i pojemniki, a także – zabawki.

Przybory kuchenne z czarnego plastiku – dlaczego są trujące?

Wielu z nas ma w szufladach kuchennych zestaw czarnych plastikowych szpatułek, łyżek i chochli. Czy są groźne? Badania przeprowadzone na rynku amerykańskim pokazują, że 85 proc. tych przedmiotów zawiera toksyczne substancje, takie jak eter dekabromodifenylowy (oznaczany jako decaBDE, DBDE, BDE-209).

Eter dekabromodifenylowy pierwotnie stosowany był w elektronice w celu zmniejszenia ryzyka pożaru. Jak trafił do przyborów kuchennych? To efekt wykorzystywania do ich produkcji materiałów pochodzących z recyklingu odpadów elektronicznych. Czy to legalne? W wielu krajach nie, np. Unia Europejska wprowadziła ograniczenia prawne, ale co z tego, skoro tak dużo gadżetów do kuchni kupujemy w sklepach internetowych sprzedających przedmioty niewiadomego pochodzenia? Zobacz również: Chlor plus ocet to trująca mieszanka! Jakich środków czystości nie wolno łączyć?

Czym grozi używanie czarnych przyborów kuchennych?

Jak podaje BBC Science Focus decaBDE wywołuje zaburzenia hormonalne, sprzyja nowotworom, chorobom tarczycy, problemom rozwojowym u dzieci. Negatywnie wpływa na układ rozrodczy i odpornościowy. Przeczytaj też: Subit – domowy zabójca pod podłogą. Jak go pokonać?

Czarne przybory kuchenne z nylonu – chemiczny horror w odcinkach

Sylwia Panek, znana w sieci jako Mama Chemik ostrzega też przed pierwszorzędowymi aminami aromatycznymi (PAA), należącymi do związków o działaniu rakotwórczym. Potwierdzają to duńscy naukowcy, którzy udowodnili, że pod wpływem wysokiej temperatury z czarnego nylonu, z którego zrobione są akcesoria kuchenne, wydziela się m.in. metylenodianilina (4,4-MDA), toksyczny i rakotwórczy związek, który w ten sposób dostaje się do jedzenia. Lepiej więc na stałe pożegnać czarne przybory kuchenne, zastępując je przedmiotami ze stali nierdzewnej lub drewnianymi. Zobacz też: Drewniane akcesoria kuchenne. Deska do krojenia to nie wszystko.

Czytaj też:
7 powierzchni, których nigdy nie powinieneś czyścić magiczną gąbką – sprawdź, czy robisz to dobrze
Czytaj też:
Czego nie myć w zmywarce? Te naczynia można łatwo zniszczyć