Epipremnum zmarniało zimą? Zjedz śniadanie, a z resztek zrób wzmacniającą odżywkę
Epipremnum to roślina doniczkowa, która wiele zniesie, ale i ona marnieje w sezonie grzewczym. Niedobór światła i wilgoci (w powietrzu), a także ekstremalne temperatury – lodowate przeciągi z zewnątrz i sąsiedztwo gorących kaloryferów działają na nią wyjątkowo niekorzystnie. Liście wiotczeją, skręcają się, łodygi słabną, a osłabioną roślinę często atakują szkodniki, np. ziemiórki. Sytuację pogarsza nadmierne podlewanie (to odruch – widzimy marną roślinę, więc zwiększamy jej ilość wody), a to błąd – epipremnum nie lubi być przelewane, bez względu na warunki. Lepszym sposobem jest zastosowanie wzmacniającej odżywki. Jest tania i łatwa w przygotowaniu – zrobisz ją z odpadu kuchennego po śniadaniu.
Odżywka ze skorupek jajek do epipremnum
Skorupki po jajkach najczęściej lądują w śmietniku. A szkoda! W gospodarstwie domowym skorupki jaj można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład do wybielania prania, czyszczenia szkła czy likwidowania tłustych plam. Przydają się też w pielęgnacji roślin domowych i ogrodowych – służą do wapnowania gleby, odstraszają ślimaki.
Skorupki jajek w 80 proc. składają się z łatwo przyswajalnego dla roślin wapnia, który odpowiada za aktywację enzymów iwpływa pozytywnie na rozwój systemu korzeniowego. Poza tym są w nich fosfor, magnez, a także mniejsze ilości cynku, fluoru, siarki i krzemu. Odżywka ze skorupek jajek wzmacnia strukturę ściany komórkowej epipremnum, dzięki czemu roślina jest bujna i zielona. Pomaga też zwalczyć roślinie skutki stresu związanego z przegrzaniem i przesuszeniem.
Jak przygotować odżywczą herbatkę ze skorupek jaj?
Najłatwiejszym sposobem odżywiania roślin skorupkami jaj jest pokruszenie ich (jak najdrobniejsze) i zmieszanie z wierzchnią warstwą gleby. Ale najlepsze efekty przynosi stosowanie tzw. herbatki. Aby ją przygotować, wystarczy zebrać trochę skorupek, pokruszyć je do garnka z wodą, zagotować i zostawić na 24 godziny. Po tym czasie, jak dowiodły eksperymenty Jeffa Gillmana, byłego profesora ogrodnictwa na Uniwersytecie w Minnesocie, stężenie składników odżywczych w wodzie znacznie wzrasta.
Jak stosować odżywkę ze skorupek jajek?
W przypadku epipremnum, które chcemy wzmocnić po zimie, wystarczy dwa razy w miesiącu zwykłą wodę do podlewania zastąpić wodą z gotowania skorupek jaj. Odżywka działa wzmacniająco, dostarcza roślinie wapnia i potasu, pomaga też podnieść pH gleby. Jest więc bardzo przydatna, jeśli w doniczce podłoże jest zbyt kwaśne lub obojętne, ale można jej też używać przy glebie zasadowej – zdolność wchłaniania wapnia przez rośliny nie zależy bowiem od poziomu pH.