Wapnowanie gleby – jak to robić i dlaczego warto?

Wapnowanie gleby – jak to robić i dlaczego warto?

Dodano: 
Wapno ogrodowe
Wapno ogrodowe Źródło: Dom WPROST.pl / Magdalena Kmita-Kulesza
Czas na jesienne wapnowanie gleby! To prosty i niedrogi zabieg, który sprawi, że w przyszłym roku warzywa będą rosły jak nigdy dotąd.

Jesienne wapnowanie to jedna z ostatnich prac ogrodowych w roku. Dlaczego warto posypać grządki wapnem? Chodzi o to, żeby podnieść PH gleby i uzupełnić w niej niedobór wapnia. Kiedy jest go za mało, podłoże staje się kwaśne, a wówczas większość warzyw nie jest w stanie pobierać z niego składników pokarmowych lub pobiera ich za mało. Zaleca się, by wapnować zarówno grządki, jak i ziemię po warzywach w uprawianych w doniczkach, pryzmę kompostową czy kompost. Wapnowanie sprzyja też obecności pożytecznych organizmów w podłożu, np. gąsienic, które przetwarzają resztki organiczne na próchnicę.

Wapno do ogrodu można kupić w każdym markecie budowlanym i ogrodniczym, a także w sklepach internetowych. Czasem bywa wzbogacone o inne związki, np. magnez. Nazwy handlowe to wapno ogrodnicze, wapno dolomitowe, dolomit, wapno kredowe, kreda itp. W zależności od składu i pochodzenia kosztuje od kilku do kilkunastu złotych za kilogram. Tyle wapna wystarczy na dziesięć metrów kwadratowych ogrodu.

Wapnowanie gleby – jak to się robi?

Wapnowanie gleby to łatwa procedura – wystarczy posypać proszkiem lub granulkami ziemię, a następnie przekopać wierzchnią warstwę na głębokość 15-20 cm (można ją wzruszyć np. motyką). Wapno jest lekkie – ma konsystencję zmielonej kredy, dlatego trzeba poczekać na pogodny i bezwietrzny dzień, żeby nie uleciało z wiatrem. Jeśli samodzielnie przygotowujecie podłoże do roślin doniczkowych (ja miałam wielką donicę na balkonie, w której mieszałam składniki, co jakiś czas dodając domowego kompostu, bokashi itp.), możecie wapno zastąpić zgniecionymi skorupkami jajek.

Wapnowanie gleby – kiedy to robić?

Najlepszą porą na wapnowanie gleby jest późna jesień, wtedy wyniki są najlepsze. Podłoże ma czas się „przegryźć” i równomiernie, powoli odkwasić. Poza tym bezpośrednio po posypaniu go wapnem nie powinno się sadzić czy siać warzyw. Poza tym wapna nie zaleca się mieszać z azotem, a to najłatwiej osiągnąć po sezonie (z początkiem jesieni ogranicza się nawożenie azotowe).

Jak często odkwaszać glebę wapnem?

Nie ma potrzeby zasilania gleby w domieszki wapna częściej niż raz na dwa, a nawet co trzy lata. Gleby lekkie należy wapnować częściej, gleby ciężkie rzadziej. Należy zachować umiar, bo jak ze wszystkim, także z wapnowaniem gleby można przedobrzyć, a wtedy skutek będzie odwrotny od zamierzonego. Bardzo polecamy kupienie kwasomierza, co pozwoli na regularne monitorowanie stanu gleby i dobranie odpowiednich środków do jej zasilania.

Jakie rośliny lubią wapnowaną ziemię, a którym to szkodzi?

Wapnować należy grządki pod większość warzyw, wyjątkiem jest szczaw. Natomiast wapnowanie może zaszkodzić krzewom owocowym i ozdobnym, takim jak borówka, azalia, hortensja, magnolia, różanecznik, wrzos, żurawina.

Czytaj też:
Ziemia po zbiorach – jak poprawić jakość gleby w ogrodzie?
Czytaj też:
Ziemia po pomidorach – jak ją przygotować do kolejnego sezonu?