Podkręcam moc herbatki kompostowej. Stosuję sprytny trik, by była jeszcze zdrowsza dla moich roślin!
Herbata kompostowa to płynny ekstrakt otrzymywany z kompostu, zawierający mnóstwo składników odżywczych oraz mikroorganizmów pożytecznych dla roślin i gleby. Żeby tych ostatnich było więcej, wystarczy herbatkę... napowietrzyć. Sprawa jest prosta – tlen ma kluczowe znaczenie dla rozwoju mikroorganizmów tlenowych, a jednocześnie zapobiega rozwojowi szkodliwych bakterii beztlenowych.
Mój przepis na herbatkę kompostową – składniki
Każdy miłośnik ogrodu ma swoją recepturę na herbatkę kompostową, ja swoją opracowałam metodą prób i błędów, posiłkując się wskazaniami doświadczonych ogrodnik. W zależności od potrzeb konkretnych roślin, modyfikuję jej skład. Oto, co do niej daję:
- Dobrej jakości kompost organiczny, powinien być rozdrobniony. Dowiedz się, jak przygotować błyskawiczny kompost na gorąco, który będzie gotowy w trzy tygodnie.
- Woda – nie może zawierać chloru, ponieważ może on zabić pożyteczne mikroorganizmy, więc woda z kranu w większości przypadków odpada. Polecam używanie deszczówki. Jeśli jej nie macie, nalejcie do wiadra wody z kranu i zostawcie na 24 godziny, żeby chlor wywietrzał. Genialna jest woda z akwarium – kto ma, niech koniecznie używa jej w ogrodzie i do odżywiania roślin doniczkowych! Przeczytajcie, jak woda z akwarium wspomaga storczyki!
- Odlewy robaków, czyli materia przetworzona przez robaki – tzw. humus robakowy można kupić gotowy, nie bójcie się, to nic obrzydliwego – ma przyjemny ziemisty zapach. Dostarcza wielu składników, głównie azotowych.
- Mączka z wodorostów lub wodorosty.
- Szufelka węgla drzewnego.
- Dodatki można dobierać dowolnie, uwzględniając potrzeby konkretnych roślin, np. dodać składniki bogate w wapń dla zapobiegania gniciu pomidorów. Z kolei podczas kwitnienia rośliny potrzebują więcej potasu i fosforu, wówczas warto dodać trochę pyłu skalnego.
Napowietrzona herbatka kompostowa – kluczowy sprzęt
Czego jeszcze potrzebujemy? Pojemnika do zaparzania – do przydomowego ogródka polecam wiadro o pojemności 20 litrów, jest najwygodniejsze, dobrze sprawdza się też stary garnek. Ważne, by naczynie miało uchwyt do przenszenia. A teraz kluczowy przedmiot – pompa powietrza. Nie musi to być superprofesjonalne urządzenie, ja używam pompki do napowietrzania akwarium.
Napowietrzona herbatka kompostowa – sprytny trik
Jak przygotować napowietrzoną herbatkę kompostową? Przede wszystkim należy się upewnić, że wiadro i pompka są czyste.
- Napełnij pojemnik do zaparzania kompostu w jednej trzeciej składnikami stałymi (kompost i dodatki).
- Uzupełnij naczynie wodą, zostawiając trochę wolnej przestrzeni od góry, żeby podczas napowietrzania zawartość wiadra się nie rozchlapywała na boki.
- Dobrze wymieszaj zawartość wiadra.
- I teraz najważniejsze, czyli sprytny trik z napowietrzaniem – umieść wężyk pompy powietrza na dnie wiadra. Warto go obciążyć, żeby nie zmieniał pozycji. Tylko uwaga – wężyka nie wolno zgnieść. Można na przykład za pomocą trytytki przymocować do niego kamień.
- Utrzymuj pompę powietrza włączoną w sposób ciągły, aby dostarczać tlen. Ten krok jest kluczowy dla pobudzenia rozwoju pożytecznych drobnoustrojów tlenowych.
- Pozostaw mieszaninę do zaparzenia na 24-48 godzin (ale nie dłużej) w temperaturze od 12 do 23 stopni Celsjusza, uzyskać optymalną aktywność mikrobiologiczną.
- Od czasu do czasu sprawdzaj, co się dzieje z herbatką i czy pompa działa prawidłowo.
- Gotową herbatkę należy oddcedzić i jak najszybciej zużyć – jedna porcja herbatki na 10 porcji wody.