Odpowiednio wyposażone szafki kuchenne to sposób na dobrą organizację

Odpowiednio wyposażone szafki kuchenne to sposób na dobrą organizację

Dodano: 
Kuchnia z litego drewna. Dwa długie ciągi szafek stojących pozwoliły na rezygnację z górnych szafek. Dzięki oranizerom wszystkie przybory i akcesoria kuchenne znalazły swoje miejsce.
Kuchnia z litego drewna. Dwa długie ciągi szafek stojących pozwoliły na rezygnację z górnych szafek. Dzięki oranizerom wszystkie przybory i akcesoria kuchenne znalazły swoje miejsce. Źródło:GardeHvalsoe
Organizery do szafek kuchennych mogą okazać się receptą na całe zło. Rozpocznij rok od segregacji i generalnych porządków. Pomogą ci rady eksperta.

– Zorganizowana przestrzeń zapewnia lepsze samopoczucie i pozwala w pełni cieszyć się wnętrzem, w którym żyjemy – mówi Anita Łopatka z firmy PEKA. Ekspertka podpowiada, jak przeprowadzić organizację w kuchni, nie zaginąć w chaosie i utrzymać porządek w szafkach kuchennych.

Jeśli perspektywa organizowania przestrzeni w szafkach i szufladach nas przytłacza, nie wiadomo od czego zacząć, to najlepiej opracować plan działania. Każdy cel powinien mieć wyznaczoną datę, wówczas wiadomo do czego dążymy. Jeśli określimy, że organizację kuchni mamy zaplanowaną na przykład na marzec i kwiecień, a w maju zabierzemy się za garderobę, wówczas cel stanie się mierzalny, przez co realny do osiągnięcia. – Nie obawiajmy się oczyszczania przestrzeni z niepotrzebnych przedmiotów. Pozbądźmy się „klamotów”, które przeszkadzają nam w organizacji i w życiu. To naprawdę pomaga w codziennym funkcjonowaniu. Jeśli nie korzystamy z nich od 3 lat – z pewnością nie zrobimy tego w tym roku – mówi Anita Łopatka.

Akcesoria do organizacji kuchennego blatu Piuro

Wydaje się proste, to co bierzemy na pierwszy ogień odwracania i porządkowania?

Anita Łopatka: Ja bym proponowała zacząć od organizacji kuchni. Jest ona przecież sercem każdego domu. Szafki, schowki, szuflady skrywają niezliczone sprzęty, akcesoria, naczynia, zastawę stołową, sztućce, produkty spożywcze o różnym terminie ważności… Czasem można odkryć naprawdę takie rzeczy, których trudno się spodziewać. To właśnie dlatego słowa klucze w kuchni brzmią: ergonomia, porządek, a mniej znaczy więcej.

Czytaj też:
Poukładane życie. Organizery i skrzynki na akcesoria oraz kosmetyki

To jak się do tego zabrać? Wyrzucamy z szafek wszystko jak leci?

A.Ł.: Aby dobrze zreorganizować kuchnię warto dobrze się przygotować. Tak to by było najlepsze rozwiązanie, wyjąć wszystko umyć i posegregować, co nam się przydaje, co jest zepsute i do wyrzucenia. Peka ma szeroki wachlarz rozwiązań organizacyjnych przeznaczonych do szafek, szuflad, schowków, które idealnie sprawdzą się w kuchni. Z pewnością pomogą w uporządkowaniu przestrzeni wszelkiego rodzaju organizery. Oto niektóre z nich.

System Extendo do szafek kuchennych

Półki EXTEDNO jako doposażenie szafek nad ekspresem czy piekarnikiem. Zamień niewygodne w użytkowaniu tradycyjne półki meblowe w wysuwane. Z łatwością sięgniesz po wszystko, czego potrzebujesz. 

Organizer na akcesoria Separado
Organizer SEPARADO zajmuje część szuflady, ale ma pełne boki, zatem dobrze wpasuje się do wnętrza i umożliwi wykorzystanie pozostałej części zgodnie z potrzebami.

System Space Flexx

System SPACE FLEXX z ruchomymi podziałkami, które stabilizują przechowywane przedmioty. Szczególnie sprawdza się w przypadku plastikowych pojemników, lunchboxów czy bidonów, które często przewracają się w szufladach i trudno nad nimi zapanować. 

Wkład na sztućce Scoop

Wkłady do przechowywania sztućców, wykonane z tworzywa lub drewna. Wybierając wkład zwróć uwagę na to, aby wypełnił całą szufladę i nie przemieszczał się podczas wysuwania. Pomyśl ile masz przyborów kuchennych? Może warto przeznaczyć na niektóre z nich drugą szufladę tuż obok płyty grzewczej? 

Stojak na deski do krojenia

Stojak na deski, który może stać w szufladzie lub na blacie. Praktyczne rozwiązanie, dzięki któremu deska kuchenna nie zagraca przestrzeni i jednocześnie jest zawsze pod ręką. 

Jakie jeszcze produkty mogłaby Pani polecić do organizacji kuchennych szafek?

A.Ł.: Z pewnością przydadzą sięwkłady na talerze do szuflad. Warto zastąpić przechowywanie talerzy w stosach w szafce i przenieść je do specjalnego wkładu do szuflady. Umieszczone w pionie wygodniej się przechowuje, wyciąga i wkłada. Warto też wyposażyć się w maty antypoślizgowe. To doskonały sposób na zabezpieczenie wnętrza półek i szuflad. Docinanie maty pod wymiar jest łatwe, wystarczy nożyk do tapet lub nożyczki. Maty mają jeszcze jedną ogromną zaletę – podnoszą poziom estetyki przestrzeni wewnątrz szafki czy szuflady.

Peka to nie tyko organizery schowane w szafkach i szufladach, prawda?

A.Ł.: Oczywiście. Oprócz stojaka na deski do krojenia (na zdjęciu powyżej) mamy wieszak na akcesoria, przykręcany do frontu szafki, który pozwala zagospodarować drzwi i odwieszać na nich na przykład ręczniki kuchenne. Można kupić także teleskopowy wieszak na ręczniki, montowany z boku szafki. Z ręcznikami czy ściereczkami zawsze jest problem, więc dobrze jeśli znajdzie się dla nich stałe miejsce.

Czytaj też:
Projekt kuchni. Na co zwrócić uwagę? Porady i inspiracje
Czytaj też:
Aneks kuchenny. Popularne i funkcjonalne rozwiązanie