Płyta grzewcza – indukcyjna czy gazowa – połączona z wyciągiem przypomina zwykłą, z tym że ma z boku (a czasem pośrodku) szczelinę lub okrągły otwór, przez które zasysane są opary. Często można też spotkać płyty z okapami całkowicie pod nimi ukrytymi. W większości przypadków okap uruchamia się automatycznie razem z płytą i zwykle sam dostosowuje moc pochłaniania do poziomu intensywności pracy kuchenki (można ją też regulować ręcznie, na panelu). Jakie są zalety i wady takiego rozwiązania?
Zalety kuchenki połączonej z wyciągiem
Oszczędność miejsca nad blatem roboczym. Zyskujemy więcej przestrzeni w górnych szafkach na produkty spożywcze, przyprawy czy naczynia. A jeżeli urządzenie zamontowane jest na wyspie kuchennej, wówczas przestrzeń nad wyspą możemy wykorzystać do powieszenia dekoracyjnej lampy czy półek, np. w kształcie modnej ażurowej kratownicy. To idealne rozwiązanie do kuchni połączonej z salonem, w której wyspa pełni rolę mebla oddzielającego dwie strefy.
Płyty połączone z okapem mogą też sprawdzić się w małych pomieszczeniach, w których z jakiegoś powodu nie można zainstalować tradycyjnego wyciągu. Obok modeli dużych, rozbudowanych o dodatkowe pola, są również urządzenia, które można zamontować w standardowej szafce o szerokości 60 cm.
Wydajność pochłaniania. Urządzenia typu płyta plus okap są zazwyczaj wyposażone w mocne i wydajne systemy pochłaniania. Poza tym, dzięki temu, że wyciąg jest bardzo blisko garnków i patelni, skuteczniej i szybciej eliminuje zanieczyszczenia.
Łatwość czyszczenia. Tutaj wszystko zależy od modelu. Wybierając urządzenie 2 w 1, warto zwrócić uwagę na to, by wlot okapu był zlicowany z powierzchnią płyty. W przypadku kuchenki indukcyjnej daje to gładką powierzchnię, po której można przesuwać naczynia (także nad wyciągiem) i którą łatwo umyć. Wystarczy wilgotna szmatka i odrobina płynu do naczyń.
Są dwa rodzaje okapów integrowanych z płytą:
- podpłytowe, całkowicie zakryte przez płytę grzewczą (klapka maskująca okap unosi się podczas gotowania);
- napłytowe, które mają zwykle kolisty lub szczelinowy kształt i są cały czas widoczne.
Bezpieczeństwo. Silnik okapu oraz elektroniczne elementy są zabezpieczone przed zalaniem, a także przed przypadkowym uruchomieniem ich przez dzieci. W przypadku płyt indukcyjnych dodatkową pewność daje fakt, że urządzenie nie nagrzewa się bezpośrednio (ciepło generowane jest w naczyniach), a powierzchnia płyty pozostaje chłodna.
Czytaj też:
Jak za niewielkie pieniądze odświeżyć kuchnię? Siedem inspirujących pomysłów
Wady kuchenki i okapu połączonych w jedno urządzenie
Zajęte miejsce w szafce pod płytą. Co prawda przestrzeń nad płytą zostaje uwolniona, ale trzeba znaleźć miejsce w dolnej szafce na mechanizm okapu.
Wydajność pochłaniania. Może zaskakiwać, że najpierw pochwaliliśmy wydajność pochłaniania, a teraz dodajemy ją po stronie minusów. Rzeczywiście, czasem okap zintegrowany z płytą może sprawiać wrażenie mniej wydajnego. Wynika to nie tyle z wady samego urządzenia, ile z nieodpowiedniego dopasowania mocy do kubatury pomieszczenia. A także do intensywności pracy w kuchni – codzienne gotowanie dla całej rodziny wymaga większej mocy wyciągu niż sporadyczne gotowanie dla jednej czy dwóch osób.
Cena. Płyty typu 2 w 1 są wciąż dość drogie. Za indukcję z wbudowanym okapem trzeba zapłacić od około 7 tys. zł, ceny płyt gazowych zespolonych z wyciągiem zaczynają się od około 9 tys. zł.
Czytaj też:
Jakie wymiary powinien mieć blat kuchenny, by wygodnie się przy nim pracowało?Czytaj też:
Koniecznie posadź ten krzew w ogrodzie, a w mig pozbędziesz się gryzoni