Podczas projektowania otwartej strefy dziennej zależy nam na tym, aby materiały zastosowane w kuchni płynnie współpracowały z całością wnętrza. Jednak kuchnia, jako przestrzeń funkcjonalna, musi być również – a może przede wszystkim – wygodna, trwała i odporna na intensywne użytkowanie.
Jakie materiały wykończeniowe wybrać do otwartej kuchni?
– Często wybieranym rozwiązaniem dla frontów mebli, a łączącym dwa porządki – ten kuchenny i ten estetyczny – jest fornir drewniany. Materiał, który w salonie pojawia się w formie paneli ściennych czy mebli, doskonale sprawdza się w tej podwójnej roli. Oczywiście odpowiednio zabezpieczony przed wilgocią – mówi Joanna Franaszek ze Studio Forma 96.
Lakierowany fronty szafek kuchennych
Eleganckim i ponadczasowym rozwiązaniem jest również zabudowa meblowa w oryginalnym, może nie zawsze kojarzonym z kuchnią, kolorze lakieru. Najczęściej w wykończeniu matowym. Wówczas uzyskujemy efekt „kredensowy”. Mamy wrażenie, że przy ścianie stoi po prostu – piękny mebel. Ale za jego frontami kryje się cała służąca praktycznym celom technologia kuchenna.
– Rozwiązaniem, które w takich wypadkach często stosujemy tzw. „Pocket doors”. Po otwarciu możemy fronty schować w głębokości tych szaf. W zależności od potrzeb kryje się za nimi albo blat roboczy, albo szafy ze sprzętem AGD. Po zamknięciu zabudowa kuchenna staje się jedną gładką ścianą. Ukrywamy w ten sposób wszystko, co „kuchenne” – zlew i baterię, czy piekarnik. Praktyczne i estetyczne – dodaje ekspertka.
Rozplanowanie przestrzeni w aneksie kuchennym
Kluczową sprawą w kuchniach tworzących aneks jest rozplanowanie przestrzeni, szafek na wszystkie niezbędne w kuchni rzeczy. – Warto pamiętać, że chłodziarka czy zmywarka to również szafki! Nie wybierajmy tych najmniejszych. Zmywarka o szerokości 60 cm jest najczęściej w domu otwieraną szafką na brudne naczynia, a lodówka – przy dzisiejszej technologii i komorach 0 stopni – wydłuża nam świeżość produktów spożywczych – podkreśla Joanna Franaszek.
Galeria:
Zabudowa kuchenna Poliform, Studio Forma 96. Projekt wnętrza: Agnieszka Kossowska
Bardzo ważne jest też to, żeby w szafce pod zlewozmywakiem zaplanować miejsce na segregację odpadów. – W kuchni otwartej na salon trudno sobie wyobrazić stojące na zewnątrz kosze na śmieci. Tutaj rozwiązania producentów są już bardzo zaawansowane. W jednej szafce o szerokości 60 cm możemy mieć podział na kilka selektorów i wszystko pozostaje doskonale ukryte – mówi ekspertka ze Studio Forma 96.
Czytaj też:
Małe mieszkanko w bloku. Takie są trendy w architekturze wnętrz. Można je kochać albo nienawidzićCzytaj też:
Wyspa kuchenna – 10 inspirujących projektów